Mahmoud Abbas laat opnieuw tientallen websites sluiten van rivaliserende Palestijnse groepen

Mahmoud Abbas, de 84-jarige president van de Palestijnse Autoriteit, die in zijn 15de jaar van zijn 4-jarige ambtstermijn zit, heeft opdracht gegeven om 49 Palestijnse en of Arabische nieuwswebsites in Judea en Samaria te blokkeren, waaronder belangrijke netwerken die de rivalen van Hamas en Abbas ondersteunen, evenals Israëlische Arabische sites.

Op vraag van Abbas heeft het gerechtshof van Ramallah de toegang geblokkeerd tot 49 (sommige vermelden 59) Palestijnse of Arabische websites op 17 oktober, hoewel dit pas op maandag werd bekendgemaakt.

Het Hof verklaarde dat het Openbaar Ministerie in zijn verzoek verduidelijkte dat de redenen voor de blokkering te wijten zijn aan het feit dat “de websites de Nationale Autoriteit aanvallen en beledigen en teksten en afbeeldingen via het internet publiceren en plaatsen die de nationale veiligheid en de burgerlijke vrede vedreigen en de openbare orde en moraal verstoren.

Bronnen in Ramallah vertellen aan The Media Line dat het Openbaar Ministerie van de Palestijnse Autoriteit een verzoek voor de blokkade heeft ingediend, zonder voorafgaande waarschuwing aan een van de verkooppunten, en dat de rechtbank uitspraak heeft gedaan zonder een van hen te informeren dat ze waren geblokkeerd.

De Palestijnse regering legde een verklaring af waarin zij haar standpunt toelichtte en verklaarde dat ‘zij bevestigt dat zij de vrijheid van mening en meningsuiting waarborgt die wordt gegarandeerd door Palestijnse en internationale wet- en regelgeving, maar dat “websites en sociale mediapagina’s professionele en ethische normen moeten hanteren in nieuws en media-artikelen.

”Minstens één website, Ultra Palestine, bevestigde dat het was geblokkeerd, hoewel het blijkbaar inspanningen heeft geleverd om dit technisch te omzeilen. De doelwitten lijken Hamas-websites te zijn of diegene die sympathie hebben voor de islamitische heersers van de Gazastrook, en diegenen die kritisch zijn over PA-president Mahmoud Abbas.

De terreurgroep Hamas heeft het besluit aangevallen en zei dat “de Palestijnse Autoriteit haar kop in het zand steekt in haar pogingen om de vrijheid van meningsuiting te voorkomen en de nationale pers terug te voeren naar een donker tijdperk.

Overigens is dit niet voor het eerst dat de Palestijnse censuur toeslaat. In 2017 heeft de PA een ingrijpende cybercriminaliteitswet aangenomen die volgens rechtengroepen en activisten werd gebruikt om online dissidenten het zwijgen op te leggen en critici te arresteren.

Hoewel de wetgeving na een wijdverbreide verontwaardiging werd gewijzigd, blijft de nieuwe wet dubbelzinnige clausules bevatten die de overheid een brede macht verlenen om gegevens over personen te verzamelen en te controleren en websites te blokkeren.

De PA bleef toen ook personen arresteren en ondervragen op basis van hun berichten op sociale media en werden er 67 websites geblokkeerd door de Palestijnse Autoriteit.


Bronnen:

♦ naar een artikelPalestinian Court Blocks Websites” van 21 oktober 2019 op de site van The Media Line

♦ naar een artikelAbbas blocks 59 rival news sites over ‘national security’ and ‘general morality’” van 21 oktober 2019 op de site van Behind The News (BTN)