Noorse regering besloot haar antisemitisme-actieplan na 2020 voort te zetten en te vernieuwen

Plaatje hierboven: Een nazi-bord uit de oorlogstijd Oslo, hoofdstad van Noorwegen, waarop de Noorse Joden worden gesommeerd om het land te verlaten en naar Palestina te trekken, leest: “Palestina roept. Er worden geen Joden getolereerd in Noorwegen” [beeldbron: News That Matters]

Het tegengaan van antisemitisme en negatieve opvattingen van Joden vereist inspanningen op de lange termijn. De Noorse regering heeft daarom besloten het actieplan tegen antisemitisme ook na 2020 voort te zetten en te vernieuwen.

Minister van Lokaal Bestuur en Modernisering Monica Mæland van de Noorse Conservatieve Partij (Høyre):

Antisemitisme neemt nieuwe vormen aan en wordt voortdurend uitgedrukt in verschillende contexten en omgevingen. Antisemitisme lijkt ook in verschillende landen toe te nemen, vergeleken met enkele jaren geleden. We hebben veel bereikt met het actieplan antisemitisme dat in 2016 werd gepresenteerd. Het bevat 11 concrete en gerichte maatregelen die zijn geïmplementeerd en die al dan niet zijn doorgevoerd – maar er is ook nog veel over.

Er is nog steeds uitgesproken vooroordeel tegen Joden in Noorwegen en ‘Jood’ is een wijd verbreid vloekwoord. Er zijn aanslagen op Joodse doelen hier in het land in de 21ste eeuw geweest en Joodse graven zijn onderworpen aan vandalisme.

De Joden vormen in Noorwegen een kleine minderheid van 1500-2000 mensen, die zeer kwetsbaar zijn wanneer antisemitisme wordt uitgedrukt. Veel Noorse Joden communiceren hun identiteit onvoldoende en zijn bang om zichtbare Joodse symbolen te gebruiken.

Het bestaande actieplan heeft ertoe bijgedragen antisemitisme op de publieke agenda te zetten. Slechts een paar jaar geleden werd antisemitisme ook niet als een probleem in Noorwegen erkend.

Staatssecretaris Monica Mæland:

De regering zal voortbouwen op de ervaring die we tot nu toe hebben opgedaan bij het ontwikkelen van nieuwe gerichte inspanningen tegen antisemitisme die we nog steeds om ons heen zien. De regering zal de Joodse minderheid betrekken bij haar inspanningen om haar actieplan voor antisemitisme voort te zetten en te vernieuwen.

Plaatje hierboven: Van links naar rechts: De Noorse collaborateur Vidkun Quisling; Heinrich Himmler, Reichsführer van de SS; Josef Terboven, de Reichskommissar voor Noorwegen en Nikolaus von Falkenhorst, de Duitse generaal die in 1940 de inval in Denemarken en Noorwegen leidde, schouwen een militaire parade van de Waffen-SS, het Duitse leger en de luchtmacht in 1941 [beeldbron: Wiki]


Bronnen:

♦ naar een artikel “The government has decided to continue and renew its antisemitism action plan after 2020” van 21 september 2019 op de site van The Coordination Forum for Countering Antisemitism (CFCA)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.