Jordaanse functionaris stelt zijn volk opgelucht gerust: Joden bezitten geen gronden in Jordanië

De president van de Jordaanse orde van advocaten, Mazen Irshaidat, bevestigde dat er in het landdepartement geen land is geregistreerd met de namen van Joden in de gebieden van Baqoura en Ghomar, respectievelijk de Jordaanse namen voor Naharayim en Tzofar.

Dit zijn de gebieden aan de grens met Israël die Jordanië 25 jaar lang in het vredesverdrag aan Israël heeft verhuurd. Die twee regio’s moeten per 10 november 2019 terugkeren naar Jordanië (lees verder).

Er circuleerden kennelijk geruchten dat Joden in die gebieden grond hadden gekocht [?!]

Mazen Irshaidat (plaatje rechts) vertelde de Jordan 24-site dat het onaanvaardbaar is dat Joden en of Zionisten gronden in eigendom in dat gebied zouden hebben en hij bevestigde dat hij geen Joodse namen kon vinden in de lijst van landeigenaren in die betwiste gebieden.

Arabieren beweren vaak dat ze alleen anti-Zionistisch zijn en niet antisemitisch. Hier is het zoveelste bewijs van het tegendeel en dat ze dus niet de waarheid vertellen.

De van Jordanië geleasde gebieden Naharayim en Tzofar

Vredeseiland
Onlangs werden de gesprekken afgesloten tussen hoge vertegenwoordigers van het ministerie van Buitenlandse Zaken en Jordaanse functionarissen over twee percelen langs de grens tussen de landen – Tzofar en een enclave in het noorden die in Israël bekend staat als Naharayim. Het gebruik van de regio’s Baqoura en Ghomar, respectievelijk de Jordaanse namen voor Naharayim en Tzofar, werd hiermee defintief beëindigd.

Een speciale clausule in het vredesverdrag van 1994 tussen de twee landen stond Israël toe het land gedurende 25 jaar te gebruiken, met dien verstande dat de huurovereenkomst routinematig zou worden verlengd. Echter, in oktober 2018 kondigde de Jordaanse koning Abdullah II, te midden van binnenlandse onrust in Jordanië, plannen aan om de huurovereenkomst te beëindigen.

Ondanks de voortdurende inspanningen van de Israëlische regering zijn de onderhandelingen om een ​​voortdurende toegang tot de gebieden te garanderen mislukt. De woordvoerder van het Jordaanse ministerie van Buitenlandse Zaken Sufyan Qudah bevestigde dat het besluit dat in oktober vorig jaar werd genomen om de huurcontracten te beëindigen definitief is en op 10 november zal worden uitgevoerd zonder ‘hernieuwing of verlenging’.

Bij het plaatje hierboven: Naharayim in het noorden staat ook bekend als het Eiland van de Vrede (Isle of Peace), na een dodelijke aanslag in maart 1997 waarbij een groep schoolmeisjes uit Beit Shemesh beschoten werd tijdens een uitstapje naar het gebied.

De meisjes en hun ongewapende leraren stonden op een heuvel boven een verlaten meer in de enclave toen een Jordaanse soldaat het vuur op hen opende en zeven van de schoolkinderen doodde. Na de moorden maakte de overleden koning Hussein een ongekende reis naar de huizen van de slachtoffers om zijn persoonlijke verdriet en het verdriet van zijn natie te uiten.


Bronnen:

♦ naar een artikel van EoZ “Jordanian official reassures his people: No Jews own any land in Jordan. Whew!” van 20 oktober 2019 op de site van Elder of Ziyon

♦ naar een artikel “Jordanians Rejoicing and Israelis in Surprise After Jordan Demands Return of Baqoura and Ghamr” van 22 oktober 2018 op de site van Albawaba/The Node

♦ naar een artikelExpulsion of Jews from Jordan” op de site van The Jewish Virtual Library (JVL)

♦ naar een artikel van Eric Hammer “The beautiful and tragic story of Naharayim” van 21 maart 2012 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikelJordan denies it agreed to extend Israeli access to border lands it wants back” van 16 oktober 2019 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Jordaanse functionaris stelt zijn volk opgelucht gerust: Joden bezitten geen gronden in Jordanië

  1. De koning laat zien wie de baas is. Met dat onrustige Jordanië weet je het nooit. Zelfs de koning moet oppassen. Iedereen heeft lange tenen.
    Wat een heerlijk land. Ja, je moet er echt naar toe gaan, is me verschillende keren gezegd. Voorlopig wacht ik nog even.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.