Oekraïne: Doodsbedreiging voor Joodse leider; premier op ultra-rechts rockconcert

Een paar dagen geleden was er andermaal een antisemitisch incident in Oekraïne, dit keer aan de ingang van de Centrale Synagoge in Kiev. Elders in Kiev woonde de premier van Oekraïne een rockconcert bij van ultra-rechts.

Doodsbedreiging
Een pop met bloedspatten gemaakt naar het beeld van Ihor Kolomoyskyi, president van de Joodse Gemeenschap van Oekraïne, werd aan de historische Brodskysky-synagoge in het centrum van de hoofdstad Kiev geplaatst. Een doodsbedreiging die niet mis kon begrepen worden.

De pop gekleed in een menselijke figuur overdekt met bloed, werd op de trappen van de synagoge in de Rossa Rossistraat nr. 13 geplaatst. Bovenaan op het hoofd van de pop was een foto van Ihor Kolomoyskyi bevestigd.

De Israëlische ambassadeur in Oekraïne, Joel Leon, viel het gedrag van Oekraïne aan in de strijd tegen antisemitisme, veroordeelde die zoveelste incident en zei:

Dit is weer een verontrustende antisemitische daad in Oekraïne, dit keer op de trappen van de Centrale Synagoge van Kiev. Ik hoop dat wetshandhavingsinstanties de operaties zo snel mogelijk zullen stoppen. De staat moet meer doen, anders zal geweld zich verspreiden en meer mensen bereiken.

Ultra-rechtse Oekraïense premier
Op zondagavond 13 oktober ’19 bezocht Aleksey Goncharuk, die sinds 29 augustus 2019 de nieuwe premier van Oekraïne is, naar een optreden van de ultra-rechtse rockgroep ‘Sokyra Peruna‘ in Kiev. Deze groep staat bekend om zijn neo-nazi-teksten.

Het Oekraïense bureau ‘Strana‘ kwam erachter wat er bekend over is en wat het hoofd van het kabinet van ministers tijdens dit concert deed. De foto van zijn uiterlijk werd gepubliceerd door het hoofd van ‘C14’ Evgeny Karas. Het concert werd georganiseerd door Andrey Medvedko, die ervan wordt verdacht de schrijver Oles Buzina te hebben vermoord.

De veteranenmusical vond plaats in de ‘Docker Pub’ aan de Bogatyrskaya-straat in Kiev. Naast ‘Sokyra Peruna‘ trad de groep ‘Komu Vnyz‘ (de roep van Vikingen, wat ‘vooruit’ betekent) daar op.

Bij het plaatje hierboven: Premier Goncharuk woonde niet alleen het evenement bij – hij sprak op het podium tegen de achtergrond van het logo van Sokyra het publiek aldus toe:

Bedankt voor je aanwezigheid. Het feit dat je hier bent geeft ons de kans om op vredig land te leven onder een vredige hemel en te doen waar ik denk dat we goed in zijn. Wij werken voor u. Ik werk voor jou. Zodat Oekraïne sterker wordt. We willen heel graag dat ons land echt sterk wordt, dat we middelen hebben om ons leger te financieren, onze meisjes en jongens die hun leven elke dag opofferen, een deel van hun tijd, zodat de rest van Oekraïne de kans heeft om normaal te leven in een Vredig en succesvol Oekraïne … Bedankt en feest! Je bent echt cool.


Bronnen:

♦ naar een artikelUkraine’s New PM Attends a Neo-Nazi Concert” en een artikelUkraine: A bleeding doll in the shape of the president of the Jewish community was placed near the synagogue” van 17 oktober 2019 op de site van The Coordination Forum for Countering Antisemitism (CFCA)

2 gedachtes over “Oekraïne: Doodsbedreiging voor Joodse leider; premier op ultra-rechts rockconcert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.