Amerikaans Joodse professor vergelijkt Israël met nazi’s

De Judaskus: “Knijp ik die Jood hier dood of wacht ik tot de camera’s weg zijn?” moet de Iraanse president Ahmadinejad gedacht hebben, toen hij werd gekust door rabbijn Moshe Ayre Friedman van Neturei Karta op de Holocaustconferentie voor negationisten in Teheran, 11 december 2006 [beeldbron: Jewish Journal]

Iedereen die het nieuws en de commentaren volgt over het Arabisch-Israëlische conflict, weet dat Joden die hun stem verheffen tegen Israël – vaak schreeuwerig en weinig of niet onderbouwd – stilaan gemeengoed zijn geworden. Zij worden verwelkomd in de opinierubrieken van de meest invloedrijke kranten in Amerika en Europa, op de pagina’s van prestigieuze tijdschriften en kranten en zijn graag geziene gasten op de vele radio- en TV-zenders.

Niemand die het recht van deze Joden om kritiek te leveren op de Joodse staat in twijfelt trekt, net zoals anderen het recht hebben om hen op hun beweringen te toetsen, op onderzoek te gaan naar hun achterliggende beweegredenen en hen te confronteren met de gevolgen van hun soms erg uitgebreide en gepubliceerde aanvallen.

Dat sommige Joodse Israëlhaters daarbij soms ver hun boekje te buiten gaan, bewees onlangs William Robinson, een Joodse hoogleraar aan de Universiteit van Santa Barbara (Californië/VS), door naar zijn studenten emails te zenden waarin hij de situatie van de Palestijnen in de door de oorlog verscheurde Gazastrook, vergeleek met de Duitse concentratiekampen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Professor William Robinson (50 jaar), die Joodse Sociologie en Wereldstudies aan de universiteit doceert, beroept zich op zijn academische vrijheid.

De professor verzond zijn betwiste emails tijdens Operatie Cast Lead (Gegoten Lood) in januari van dit jaar, toen het Israëlische leger een poging ondernam om een einde te maken aan de acht jaar lange onophoudelijke beschieting vanuit Gaza, door de terreurgroep Hamas en andere terreurorganisaties, met raketten en mortiergranaten op willekeurige burgerdoelwitten in Zuid-Israël.

Eén email getiteld als “parallelle foto’s van nazi’s en Israëli’s”, werd verzonden naar 80 studenten van zijn klas en werd vergezeld van 25 foto’s van nazi-slachtoffers die vergeleken werden met gelijkaardige foto’s van slachtoffers in Gaza. De email bevatte ook een essay “Gaza in Israel’s Warschau – één groot concentratiekamp voor Palestijnen… We zijn hier getuige van een langzame genocide.

Twee Joodse studenten hebben onmiddellijk zijn klas verlaten en legden formeel een klacht neer tegen Robinson bij de Klachtencommisie van de Academie. Professor Robinson nam een advocaat onder de arm en de hoorzitting werd vastgesteld op 14 mei. Robinson die al sinds negen jaar doceert aan de Universiteit van Santa Barbara, noemt de klachten en de kritiek “een aanval op de academische vrijheid,” en beschuldigt zijn aanklagers ervan dat ze kritiek verwarren met antisemitisme. Robinson gaf toe dat hij vaak “uitdagend materiaal” per email verstuurt naar zijn studenten.

De Anti-Defamation League (ADL) alsmede het Simon Wiesenthal Instituut voor Holocaust Studies, hebben de acties van de professor veroordeeld, zoals ADL directeur Abraham Foxman het “schaamteloos antisemitisme” noemde. Robinson’s daad werd echter niet door iedereen veroordeeld: Een groep studenten, alsook diverse academische groepen in de VS, hebben hun krachten voor zijn verdediging samengebundeld en noemt de klacht “een duidelijke poging om elke kritiek tegen Israël in de kiem te smoren.”

Harold Marcuse, een Joodse hoogleraar geschiedenis aan de universiteit die zijn studenten over de Holocaust onderwijst, zei dat alhoewel hij nooit een dergelijke email zou versturen, hij vond dat de kritiek van Robinson legitiem was en volgens hem niet over de schreef ging.

Het bestuur van de Universiteit onthield zich van elke commentaar op het gebeuren maar opende wel een officieel onderzoek tegen Robinson, op basis van de beweringen van de twee studenten dat de bewuste email van Robinson ongepast was en in strijd met de deontologische code van de faculteit. Echter, de beschuldigingen werd half mei ongegrond verklaard, alhoewel de universiteit nog zal wachten tot eind juni 2009 om haar oordeel bekend te maken.


Bronnen:

♦ naar een artikelJewish prof. equates Israel with Nazis” van 30 april 2009 op de site van Ynet News

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.