Joodse regisseur schaamde zich toen hij zich gekleed zag als Adolf Hitler voor zijn film ‘Jojo Rabbit’

Plaatje hierboven: De Nieuw-Zeelandse Joodse regisseur/acteur Taika Waititi (links) aka Taika Cohen speelt Adolf Hitler in zijn anti-oorlogssatire ‘Jojo Rabbit‘ met aan zijn zijde de Joodse actrice Scarlet Johansson (rechts) die een alleenstaande moeder vertolkt die een jong Joods meisje verbergt voor de nazi’s en voor haar eigen jonge zoon, die lid is van de Hitler-jeugd [beeldbron: Film New Europe]

Taika Waititi was enthousiast om een ​​film tegen haat te maken door satire van de nazi-cultuur, totdat hij zichzelf voor het eerst als dictator zag tijdens het filmen van Jojo Rabbit.

Jojo Rabbit vertelt het verhaal van een jongen in de Hitler-jeugd die ontdekt dat zijn moeder een joods meisje in hun huis verstopt. Deze wannabe-Hitler Jugend kadet in de Tweede Wereldoorlog in Duitsland, heeft een denkbeeldige beste vriend die niemand minder is dan die charmante, opvliegende boef zelf, Adolf Hitler! Ha Ha Ha?

Zoals belichaamd door schrijver / regisseur Taika Waititi, is de Führer een haat spugende clown die als een cartooneske figuur uit een slecht gemaakte tekenfilm is weggelopen, gespekt met alle kinderlijke overdrijvingen en cartoonachtig antisemitisme, die de wens van zijn youngster aanvoelt en aanmoedigt om een ideale Arische adolescent te zijn (met inbegrip van een nationale rage verwant aan de Beatlemania).

Chaplin in The Great Dictator

Ver verwijderd van de Hitler-proxy The Great Dictator van Charlie Chaplin in 1940’s (plaatje, rechts), is hij een lief soort genocidaal monster, het soort goofy karikatuur waar je om zou moeten lachen ware het in feite niet om te huilen, terwijl hij zijn jonge volgeling begeleidt op zijn zoektocht om de allerbeste Nazi te zijn die hij maar kan zijn. Dit is ongetwijfeld ironisch bedoeld, zul je je ongetwijfeld realiseren. Helaas is het ironisch van een slechte, onaardige soort.

Jojo Rabbit werd dit jaar tijdens het Toronto International Film Festival verbluffend bekroond met de People’s Choice Award en is niet alleen een miskleun voor de maker; Het is een verbluffende misrekening die vrijdag 18 oktober te midden van de opkomst van blank nationalisme in Europa en Amerika niet op een slechter tijdstip kon aankomen.

Waititi is ongetwijfeld tegen fascisme, en zijn laatste boodschap gaat uiteindelijk over hoe de zwartste harten en geesten kunnen worden getransformeerd door persoonlijke communicatie met mensen die anders zijn dan wij. Ongeacht de hartverwarmende opwinding die het uiteindelijk teweegbrengt, is de film echter een ziekelijk onverstandige ramp geworden, zelfs al maakt hij een reeks misstappen die de kritiek bevestigen die hij vanaf het begin koesterde.

JOJO RABBIT | Official Trailer


Bronnen:

♦ naar een artikel van Nick Schager “Jojo Rabbit’: Taika Waititi’s Nazi Satire Tries and Fails to Find the Funny in Fascism” van 19 oktober 2019 op de site van The Daily Beast

♦ naar een artikelJewish director felt shame dressing as Hitler for movie” van 18 oktober 2019 op de site van Ynet News

2 gedachtes over “Joodse regisseur schaamde zich toen hij zich gekleed zag als Adolf Hitler voor zijn film ‘Jojo Rabbit’

  1. Dit is niet mijn soort film. Echter, ik kan me niet voorstellen dat Nazi sympathisanten dit leuk vinden. Nu was ik ook al niet gek op Mr. Bean. Het zal wel aan mij liggen.

    Like

Reacties zijn gesloten.