Zeven Turken opgepakt die Israël binnendrongen; Pompeo in Jeruzalem over Turkse invasie in Syrië

Plaatje hierboven: Amman, Jordanië, 10 november 2018. Turken in Jordanië herdenken de 80ste verjaardag van het overlijden van Mustafa Kemal Ataturk (1881-1938), de oprichter van de Republiek Turkije. Tegenwoordig wonen er ongeveer 60.000 mensen in Jordanië die afstammen van Ottomaans-Turkse immigranten [beeldbron: World Bulletin]

IDF-soldaten vingen en arresteerden 7 Turkse onderdanen die probeerden vanuit Jordanië te infiltreren in Israël, in het noordelijke Arava-woestijngebied. De soldaten die in het gebied actief waren, zagen de verdachten en arresteerden hen samen met de Israëlische politie.

De verdachten zijn overgedragen aan beveiligingsinstanties voor verder onderzoek. “Voor zover ik begrijp, zijn het illegale immigranten die werk kwamen zoeken. In de afgelopen maanden gebeurde dit al drie keer,” zei Benny Ben Shimon, beveiligingsbeambte voor de Tamar Regional Council.

Pompeo in Jeruzalem
Op vrijdag had de Amerikaanse staatssecretaris Mike Pompeo in Jeruzalem een ontmoeting met premier Netanyahu om de nauwe banden van de landen opnieuw te bevestigen op een moment dat velen in Israël vrezen dat de regering Trump het Midden-Oosten wil opgeven.

Het besluit van Trump om de Koerdische bondgenoten van Amerika in de steek te laten die nochtans aan de zijde van de VS vochten tegen ISIS in het gezicht van het offensief van Turkije in Noord-Syrië, samen met andere recente acties…

heeft in Israël de bezorgdheid doen rijzen dat Trump misschien geen betrouwbare bondgenoot is en Israël wel eens de rug toe toekeren als het er echt op aankomt. Met politici ben je immers nooit zeker van je zaak…

Echter, na de vergadering beschreef de secretaris de relatie tussen de twee landen als “zo sterk als ze ooit zijn geweest” waarna de twee de uitdagingen bespraken waarmee de wereld, de Verenigde Staten en Israël te maken hebben.

Toen de premier werd gevraagd naar een door de VS bemiddeld staakt-het-vuren op donderdag om de gevechten in Syrië te stoppen, zei Netanyahu:

We hopen dat alles goed komt. Mike, we hebben belangrijke discussies gehad over het versterken van onze alliantie, de regio en de verschillende uitdagingen waarmee we samen worden geconfronteerd.


Bronnen:

♦ naar een artikel “IDF nabs 7 Turkish nationals attempting to infiltrate into Israel from Jordan” van 19 oktober 2019 en een artikelPompeo meets Netanyahu amid concerns that Trump might not be a reliable ally” van 18 oktober 2019 op de site van Behind The News (BTN)

♦ naar een artikelPompeo and Netanyahu meet as the U.S. seeks to assure Israel focus stays on Iran “threat”” van 18 oktober 2019 op de site van Ynet News