Waarom ‘verdwijnen’ Palestijnen in Saoedi-Arabië?

Plaatje hierboven: Saoedische koning Salman, rechts, ontvangt de president van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas na zijn aankomst in Riyad, Saoedi-Arabië, op 20 december 2017 [beeldbron: Al-Ekhbariya via AP]

Volgens Palestijnse bronnen en internationale mensenrechtenorganisaties zijn de afgelopen maanden tientallen Palestijnen ‘verdwenen’ in Saoedi-Arabië en worden ze naar verluidt vastgehouden in de gevangenissen van het koninkrijk.

Het leiderschap van de Palestijnse Autoriteit (PA) op de Westelijke Jordaanoever, dat Israël regelmatig veroordeelt voor het arresteren van Palestijnen die worden verdacht van betrokkenheid bij terrorisme en andere anti-Israëlische activiteiten, is terughoudend geweest om zich uit te spreken tegen de Saoedische zuivering van Palestijnen, ogenschijnlijk om veiligheidsredenen, om haar relaties met het koninkrijk niet te schaden.

De PA doet er niet enkel het zwijgen over hoewel het op de hoogte is van het ongekende optreden van Saoedi-Arabië, maar probeert ook te voorkomen dat de families van de gevangenen in het openbaar protesteren. Vorige week riep de preventieve veiligheidsdienst van de PA de familie van de Palestijnse ingenieur Abdullah Odeh bijeen, die in een Saoedische gevangenis werd vastgehouden en waarschuwde hen niet te protesteren tegen de detentie van hun zoon.

De familie van Odeh was van plan om te demonstreren op een voetbalwedstrijd tussen het nationale voetbalteam van Saudi-Arabië en het Palestijnse nationale voetbalteam als onderdeel van de kwalificatiewedstrijd op 15 oktober in de buurt van de stad Ramallah op de Westelijke Jordaanoever.

Echter, de familie werd gewaarschuwd dat ze zouden worden geslagen en gearresteerd als ze in het voetbalstadion Faisal al-Husseini aankomen om te protesteren tegen de opsluiting van hun zoon in Saoedi-Arabië. Bovendien werd de familie bevolen om alle berichten op sociale media te verwijderen waarin de arrestatie van Odeh werd aangeklaagd en zijn vrijlating werd gevraagd.

De in Genève gevestigde Euro-mediterrane mensenrechtenmonitor (Euro-Med), een door jongeren geleide onafhankelijke organisatie die voor mensenrechten in heel Europa en het Midden-Oosten pleit, zei dat het recent namen heeft verzameld van ongeveer 60 Palestijnen die door de Saoedische autoriteiten zijn vastgehouden Maanden.

De organisatie zei dat het getuigenissen heeft gedocumenteerd van 11 Palestijnse families wier zonen zijn vastgehouden of met geweld zijn ‘verdwenen’ tijdens hun verblijf in of bezoek aan Saoedi-Arabië. De gedetineerden zijn studenten, bewoners, academici en zakenmensen, zei Euro-Med in een verklaring en voegde eraan toe:

In feite waren die mensen geïsoleerd van de buitenwereld zonder specifieke aanklachten tegen hen. Ze werden niet voor het openbaar ministerie gebracht, noch toegestaan ​​om met hun familieleden te communiceren of met hun advocaten te communiceren.

Hamas
Selin Yasar, communicatie- en mediaofficier van Euro-Med, zei dat de “campagne in Palestina om Palestijnen te arresteren slechts één is in een lange reeks mensenrechtenschendingen in het land.” Verschillende families van Palestijnse gevangenen die door Saoedi-Arabië gevangen zijn gezet, hebben op woensdag 16 oktober een zeldzaam protest gehouden in Gaza en het koninkrijk opgeroepen om hen te vrij te laten.

De families verzamelden zich voor het Internationale Comité van het Rode Kruis in Gaza-stad, hielden spandoeken vast tegen de detentie en riepen op een einde te maken aan hun ‘marteling’ in Saoedische gevangenissen. Van de bijna 50 gevangenen wordt aangenomen dat ze zijn aangesloten bij Hamas, de islamitische terreurgroep die Gaza controleert.

Hamas-functionarissen zeggen dat de Saoedische autoriteiten dit jaar het optreden tegen de aanhangers van de jihadistische groep in het koninkrijk hebben geïntensiveerd en tientallen Palestijnse artsen, ingenieurs en handelaren in het hele land hebben verzameld. Dit gebeurde blijkbaar omdat Hamas aankondigde dat het de banden met Iran, de regionale rivaal van Riyad, volledig heeft hersteld.

Werkvisa
Tot verrassing van velen heeft Saoedi-Arabië onlangs aangekondigd dat het werkvisa zal aanbieden aan Arabische burgers van Israël. De antwoorden werden verdeeld in twee hoofdkampen: degenen die dit zien als een diplomatieke kans voor Israël, Saoedi-Arabië en de hele regio; En degenen die het zien als zowel een cynische zet als een gevaarlijke verleiding voor Israël en de VS.

Een centraal bezwaar tegen het plan is dat het het Palestijnse probleem omzeilt. Tachtig procent van de Palestijnen ziet de Saoedische ouverture aan Israëlische Arabieren als een overgave. Door de prioriteit van de Palestijnse kwestie te verminderen, kunnen Jeruzalem en Riyadh samenwerken aan hun ‘echte’ problemen, waaronder nationale veiligheidsdreigingen zoals ISIS en Iran.

In 2015 mocht Saoedi-Arabië een gezant afvaardigen in de Verenigde Naties om er een ​​invloedrijk panel over mensenrechten te leiden. Saoedi-Arabië won zijn zetel in de VN-Mensenrechtenraad in 2013 en was een van de vele landen met twijfelachtige mensenrechtenregisters om op dat moment zetels in deze organisatie te winnen.

Plaatje hierboven: Mohammed bin Abdul-Karim al-Issa, president van de Moslimwereldliga en voormalig minister van Justitie van Saoedi-Arabië, ontmoet joodse collega’s aan de zijlijn van de conferentie Diversiteit en Coëxistentie in New York, september 2017 [beeldbron: twitter]

Saoedi-Palestijnse relaties
In Saoedi-Arabië wonen momentel ca. 280.245 ‘Palestijnen’. Palestina heeft een ambassade in Riyad. Ze zijn allebei lid of waarnemer van de Arabische Liga, de Organisatie voor Islamitische Samenwerking en van de Verenigde Naties.

De laatste tijd circuleren er geruchten die wijzen op een afkoeling van de Saoedische steun voor Palestina, waarvan beide landen beweren dat ze deze relaties zouden schaden. Terwijl Saoedi’s de neiging hebben om een ​​sympathiserende kijk op Palestijnen te behouden, beschouwen Palestijnen Saoedi-Arabië als ongunstig, omdat ze Saoedi-Arabië beschuldigen van samenwerking met Israël tegen zijn volk, wantrouwen jegens Saoedische functionarissen en zijn politieke benaderingen die als anti-Palestijns worden beschouwd.

De Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman verklaarde naar verluidt in 2018 dat “Palestijnen vrede moeten accepteren of hun mond moeten houden en moeten stoppen met klagen“, wat aanleiding was voor protesten van Palestijnen over zijn opmerking. De Saoedische koning Salman probeerde echter opnieuw zijn steun aan Palestina te bevestigen in een ontmoeting met de Palestijnse president Mahmoud Abbas.


Bronnen:

♦ naar een door Brabosh ingekort een artikel van Khaled Abu Toameh “Why Are Palestinians ‘Disappearing’ in Saudi Arabia?” van 17 oktober 2019 op de site van The Gatestone Institute

♦ naar een artikelGazans accuse Saudi Arabia of serving Israel by imprisoning Hamas members” van 16 oktober 2019 een artikel van Michael Bachner “Saudi king backs Palestinian stance on Trump’s peace plan” van 29 juli 2018 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Waarom ‘verdwijnen’ Palestijnen in Saoedi-Arabië?

 1. Tijdens je vakantie las is nogal wat reacties van lieden uit voor Pakistan en ook Afghanistan die blijkbaar een bloedhekel hebben aan Saoedi-Arabië. Als ze Israël toch niet eens hadden om overal de schuld van te geven.
  De aantijgingen over en weer zijn vaak bespottelijk. Iedereen heeft daar blijkbaar een kort lontje.
  Hoe dan ook, het westen heeft dit gedrag gesteund uit eigen belang. De Russen hebben er tot dusver niet zoveel plezier van gehad. Het kost bakken met geld en als één van de partijen te ver gaat staan we op de rand van een wereldoorlog die we niet willen.
  China gaat ondertussen door met de zijderoute en bemoeit zich ondertussen met zaken overal ter wereld. Ik keek deze week naar een Engelstalige verdediger van China en waarom onze democratie niet deugt en ik denk ‘we zijn niet wakker’.
  De geopolitieke verhoudingen hebben natuurlijk alles te maken met de veiligheid van een land als Israël.

  Like

Reacties zijn gesloten.