Israëlische president Rivlin ontvangt Poolse veteranen en Rechtvaardigen onder de Naties

Plaatje hierboven: Jeruzalem, woensdag 16 oktober 2019. Israël’s president Reuven Rivlin ontvangt in zijn residentie een delegatie van Poolse Rechtvaardigen onder de Naties [beeldbron: Yad Vashem]

Met de wrevel die de voorbije jaren is gerezen tussen de regeringen van Israël en Polen, zouden we bijna vergeten dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog vele christen Polen, meestal individuën, Joden hebben gered van de Holocaust.

Het klopt dat de Poolse Joden het grootste aantal slachtoffers voorbrachten met ruim de helft van de zes miljoen die vermoord werden tijdens WOII. Echter Polen kent ook de grootste groep Rechtvaardigen onder de Naties.

Volgens Yad Vashem in Jeruzalem werden er per 1 januari 2019 6.992 Polen officieel erkend als Jodenredders, het hoogste aantal van alle landen. Een tiental van deze Poolse redders van Joodse levens bracht op woensdag 16 oktober ’19 een bezoek aan Jeruzalem. President Reuven Rivlin sprak zijn Poolse gasten als volgt toe:

Het feit dat deze delegatie tien Righteous Among the Nation omvat, is diep ontroerend. We zullen altijd de moed, de menselijkheid en het altruïsme herinneren voorbij elke nationale identiteit, die standvastig opkeek tegen een enorme druk en levens redde. Het raakt ons allemaal, maar vooral het Joodse volk. In de annalen van de Joodse geschiedenis zullen de namen van de Rechtvaardigen onder de Volkeren worden geschreven in letters van puur goud. Welkom.

Anina Rosciszewska vertelde het verhaal van haar familie, die Righteous Among the Nations waren. Eerder deze week ontmoette ze Pavel (Pinchas) Wagner, die dankzij haar familie als kind was gered tijdens de Holocaust:

Wat mij betreft is Pavel mijn broer. Op een keer toen we dachten dat we ontdekt waren, vroeg een van de Joden die we verstopten mijn vader of hij ons zou blijven helpen. Mijn vader antwoordde dat we allemaal zullen leven of allemaal zullen sterven. Mijn bezoek hier is mijn eerste gelegenheid om jou, het Joodse volk, te bedanken voor de dankbaarheid die je ons door de jaren heen hebt getoond.

Israël’s president Reuven Rivlin antwoordde en zei:

Het fascisme van het Holocaust-tijdperk heeft alles wat goed was in Europa vernietigd, maar we moeten de historici toestaan ​​dat verhaal te vertellen. Als we ‘nooit meer’ zeggen, spreken we niet tegen onszelf: we weten wat we moeten doen om ervoor te zorgen dat de gruwelen van het verleden niet terugkeren. We hebben een land gebouwd, we hebben een sterk leger, we kunnen voor onszelf zorgen. Maar de wereld moet begrijpen dat antisemitisme en neofascisme echte bedreigingen zijn voor ons allemaal. Het is onze plicht om de volgende generaties te leren en te onderwijzen zodat het nooit meer gebeurt. Het was een president van Polen die 20 jaar geleden zei dat er in Polen dingen gebeurden die nooit hadden mogen gebeuren. Sindsdien hebben we onze relaties opgebouwd.


Vandaag de dag neemt het verschrikkelijke antisemitisme en zijn uitingen als politieke macht in Europa toe. We maken ons allemaal zorgen. We moeten leren van de geschiedenis, maar historisch onderzoek aan de historici overlaten, zodat we een betere wereld kunnen creëren en ervoor kunnen zorgen dat onze kinderen een betere realiteit kennen. Deze bijeenkomst kijkt vooruit en herinnert aan het verleden. Dit soort ontmoetingen zijn erg belangrijk als basis voor onze relaties met de bevolking van Polen en de Poolse staat.

Plaatje hierboven: Krakau, Polen, oude Joodse mannen bevinden zich naast een muur in het getto, wachtend op hun deportatie naar de vernietigingskampen. Hun misdaad? Geboren te zijn uit een Joodse moeder. Het getto van Krakau dat werd opgericht op 3 maart 1941, werd geliquideerd tussen juni 1942 en maart 1943, waarbij de meeste bewoners naar hun dood werden gestuurd in het vernietigingskamp Bełżec en in het slavenarbeiderskamp Płaszów en het concentratiekamp Auschwitz [beeldbron: Yad Vashem/Photo Archive]


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Israel “Rivlin Meets Polish Veterans, Righteous Among the Nations” van 17 oktober 2019 op de site van The Jewish Press