Zowat 4500 relschoppers trachten vanuit Gaza Israël binnen te breken; Hamasdrone neergehaald

Zo’n 4.500 Palestijnse Arabieren demonstreerden vrijdag op verschillende locaties in de buurt van de grensomheining van Gaza, als onderdeel van de wekelijkse ‘Mars van de Terugkeer’ -protesten. De ‘Mars van de Terugkeer’ -protesten, georganiseerd door Hamas, vinden sinds maart 2018 elke vrijdag plaats.

Het door Hamas geleide zogeheten ‘ministerie van volksgezondheid’ in Gaza rapporteerde dat 69 “vreedzame demonstranten” (lees: relschoppers) gewond raakten, van wie 26 gewond raakten door scherp geschut van de IDF.

Tijdens de protesten van afgelopen vrijdag gooiden de relschoppers explosieven en brandbommen naar het grenshekken en naar een militaire post. Verschillende verdachten staken het hekenk in de noordelijke Gazastrook over en keerden onmiddellijk terug naar Gaza.

Twee weken geleden beweerde Hamas dat een Palestijnse Arabier werd gedood door Israëlisch vuur tijdens de wekelijkse botsingen.

Hamas drone neergehaald
Een dag eerder, haalde de IDF een drone neer die op donderdagnamiddag vanuit Gaza werd gelanceerd. “Kort geleden zagen IDF-soldaten  een drone in de buurt van het veiligheidshekken in de zuidelijke Gazastrook,” aldus de IDF.

Vorige maand zei de IDF dat het Hamas-doelwitten in Gaza had aangevallen nadat een drone het Israëlische luchtruim had geschonden en een explosief op een legervoertuig had laten vallen. Een woordvoerder van de IDF verklaarde destijdes:

Eerder vandaag drong een drone het Israëlische luchtruim binnen vanuit de Gazastrook en liet een explosief vallen op een militair voertuig. In reactie daarop hebben IDF straaljagers en een IDF-vliegtuig onlangs een aantal militaire doelen van Hamas getroffen, waaronder offensieve marine-uitrusting en twee militaire componenten die behoren tot de luchtopstelling van Hamas in de noordelijke en centrale Gazastrook. De IDF zal blijven optreden tegen alle inspanningen om Israëlische burgers en soldaten te schaden en houdt Hamas verantwoordelijk voor alles wat zich afspeelt in de Gazastrook en daaruit voortkomt.

Nieuw veiligheidshekken
Intussen bouwt Israël aan een nieuwe beveiliging tegen de terreur vanuit Gaza. Het technologisch geavanceerde hekken zal eind 2019 na een jaar vertraging worden voltooid. Het heeft drie componenten.

Een daarvan is een zware betonnen muur die ondergronds doordringt tot een diepte van tientallen meters, met sensoren om pogingen om tunnels te graven te detecteren. Het tweede onderdeel is een elektronisch hek van zes meter boven de grond uitgerust met camera’s en sensoren. Het derde deel omvat geavanceerde besturings- en commandoposten die alle systemen integreren.

De omheining-muur-barrière werd gebouwd om te voorkomen dat Hamas zijn meest dodelijke wapen tegen Israël had: aanvalstunnels. Inderdaad, kort nadat Israël met de bouw begon, begreep Hamas de gevolgen – het hekken zou zijn strijders beroven van het uitvoeren van zijn ondergrondse strategie.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “4,500 Arabs take part in weekly riots on Gaza border” van 18 oktober 2019 en een artikelIDF downs drone launched from Gaza” van 17 oktober 2019 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel “Palestinians riot on Gaza border; 48 said wounded – 4,000 Palestinians take part in weekly demonstrations, with hundreds throwing rocks and explosives at IDF troops” van 18 oktober 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Yossi Melman “The country needs to rethink its polici regarding Gaza” van 18 oktober 2019 op de site van The Jerusalem Post