Onderzoek: 59% van de Duitse kiezers ziet de plaag van het antisemitisme verder uitdijen

Plaatje hierboven: Betoging tegen antisemitisme van 12 oktober 2019 in Duitsland [beeldbron: J-Press]

Een onderzoek uitgevoerd voor de publieke omroep ARD – een gezamenlijke organisatie van Duitse regionale publieke omroepen – en gepubliceerd op vrijdag, toont aan dat 59% van de stemgerechtigde Duitsers gelooft dat antisemitisme zich verspreidt in hun eigen gemeenschappen. Dit betekent een sprong van 19% ten opzichte van de enquête van vorig jaar, waaruit bleek dat slechts 40% beweerde dat ze zich niet bewust waren van toegenomen antisemitisme.

Het onderzoek, uitgevoerd door Infratest, was gebaseerd op interviews met 1.062 Duitse kiezers, uitgevoerd tussen maandag en woensdag, een week na de terroristische poging om ongeveer 80 Joden te slachten in een synagoge in de stad Halle op Yom Kippur. Slechts 35% van de respondenten zei dat ze geen toename van antisemitisme in Duitsland hadden gezien – vergeleken met de 51% van vorig jaar die geen kwaad zag.

Tweederde of meer van de Duitsers die stemden voor de conservatieve partij van bondskanselier Angela Merkel, de centrumlinkse sociaal-democraten (SPD); de Groenen en het voormalige communistische links, waren zich bewust van het toenemende antisemitisme in hun land. Uiterst rechts zag 47% van de kiezers van de partij Alternative for Germany (AfD) een toename van antisemitisme, terwijl 48% dat niet deed.

Video: Wie antisemitisch ist Deutschland?
ZDF info Doku dd. 25 januari 2019


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Israel “Survey: 59% of German Voters See Anti-Semitism Rising” van 18 oktober 2019 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikel van Paul Ritter “‘Hart aber fair’ zu Halle und Judenhass: Wie antisemitisch ist Deutschland?” van 15 oktober 2019 op de site van Berliner Morgenpost