Het verleden van Litouwen, de plaag van het antisemitisme en Israël

Litouwers geven er meestal de voorkeur aan hun eigen geschiedenis te benaderen door hun strijders te eren voor het verzet tegen de Sovjetregering – en hun actieve samenwerking met de nazi’s te negeren.

De ‘slachtofferschap’ -benadering sluit grotendeels discussie over Litouwse deelname aan Holocaust-misdaden uit en veroorzaakt chauvinistische gevoelens. Recente bedreigingen voor de Litouwse Joodse gemeenschap en tekenen van antisemitisme onderstrepen het probleem.

Litouwen beschuldigt Rusland van het zaaien van binnenlandse verdeeldheid via nepnieuws over dit onderwerp, maar het probleem is reëel en moet worden aangepakt. De Litouwse focus op lokaal verzet tegen de Sovjetregering cultiveerde een nationalistisch en chauvinistisch sentiment in de periode na de onafhankelijkheid die resulteerde in het buitenspel zetten van belangrijke geschiedenis.

Bijna alle joden die in Litouwen woonden werden vernietigd van 1941 tot 1944, maar er is een terughoudendheid onder Litouwers om de samenwerking met de nazi’s te bespreken die slachting op die enorme schaal mogelijk maakte. Het is bekend dat deelname – voornamelijk door de Litouwse politie – aan Holocaust-misdrijven heeft plaatsgevonden, maar trekt niet de aandacht die het verdient.

Er wordt meer verwezen naar de weinige lokale bevolking die Joden heeft gered en kan worden gerekend tot de Rechtvaardige onder de Volkeren dan naar het veel grotere aantal Litouwers dat samenwerkte met de nazi’s. Medewerkers worden in het nationale discours grotendeels als ‘slachtoffers’ gezien.

In 2016 publiceerden Ruta Vanagaite en Efraim Zuroff een boek over de realiteit van de geschiedenis van Litouwen getiteld Our People – een taboe-brekend werk dat een bestseller werd. Ondanks het succes nam de uitgever het boek een jaar later uit de boekhandel.

De beslissing om dit te doen werd genomen nadat Vanagaite had opgemerkt dat Adolfas Ramanauskas, een legendarische en veelgeprezen Litouwse anti-Sovjet verzetsstrijder, op een bepaald moment had ingestemd om een ​​KGB-informant te zijn en misschien niet de held was die veel mensen denken dat hij was.

Ze onthulde ook dat ze een persoonlijke relatie had met Zuroff, de directeur van het Israëlische kantoor van het Simon Wiesenthal Center en een bekende nazi-jager veracht door veel Litouwse nationalisten. “Ze noemden mij een pro-Poetin Joodse hoer,” zei Vanagaite in een interview met The New Yorker.

De mate van Litouwse medeplichtigheid aan nazi-misdaden is zeer controversieel in het land, hoewel antisemitisme op zich volledig in beeld is. Uit een Pew-enquête in de periode 2015-17 bleek dat slechts 41% van de Litouwers joden in hun gezin zou accepteren.

Over het algemeen begrijpt Litouwen de veiligheidsgevoeligheden van Israël en is het een relatief vriendelijke stem in EU-fora. Dit werd erkend door premier Benjamin Netanyahu in 2018, toen hij de eerste Israëlische premier was die het land bezocht. Bilaterale zakelijke banden floreren en de aanwezigheid van BDS is minimaal. Vilnius lijkt nu vastbesloten om de Litouwse geschiedenis te tonen als onlosmakelijk verbonden met die van zijn Joodse burgers.

Volgend jaar zal een test zijn. Het is uitgeroepen tot het Jaar van de Vilna Gaon en de geschiedenis van de joden in Litouwen. Het nationale media rapporteert dat 70 projecten van start zullen gaan.

2020 markeert ook de 25ste verjaardag van de toespraak die de eerste gekozen president van Litouwen, Algirdas Brazauskas, aan de Knesset heeft gehouden. De overleden president vroeg om vergeving voor de verlamming van zijn natie tijdens de nazi-bezetting en beschouwde de erkenning van de waarheid als “de enige manier om verzoening te bereiken en in het reine te komen met de geschiedenis”.


Bronnen:

♦ naar een door Brabosh ingekort artikel van Dr. George N. Tzogopoulos “Lithuania’s Past, Antisemitism, and Israel” van 17 oktober 2019 op de site van BESA