Tel Aviv, 420.000 jaar geleden: oudste maaltijdresten van de wereld gevonden in Qesem Grot

Plaatje hierboven: Qesem Grot, nabij Tel Aviv, 420.000 jaar geleden. Een familie van Homo Erectus, een directe voorloper van de huidige Ashkenazi en Sefardische Joden, bereiden hun laatste avondmaal voor. Op het menu: kosjere gefilte fish met worteltjes, ajuin, kervel, rozemarijn en matses met als dessert: Brusselse wafels [beeldbron: Making Wings]

Lijkt die vis in de koelkast van een paar dagen geleden niet meer zo aantrekkelijk? Probeer dan eens deze restjes: ze kunnen wel 420.000 jaar teruggaan in de tijd!

Onderzoekers hebben botresten van herten gevonden in een Israëlische grot op ongeveer 11 km van Tel Aviv die de oudste resten ter wereld worden genoemd. Mensen zouden de beenderen bewaard hebben om het merg erin op te eten, volgens de onderzoekers.

De overblijfselen in Qesem Grot zijn “het vroegste bewijs voor opslag en vertraagde consumptie van beenmerg”, aldus de onderzoekers die verbonden zijn aan universiteiten in Israël, Spanje en Zwitserland.

Een artikel dat eerder deze maand in Science Advances is gepubliceerd, beschrijft de bevindingen, die ongeveer 200.000-420.000 jaar oud zijn. Het merg kon negen weken worden bewaard met slechts een lage afbraak, volgens de bevindingen. Ontdekt tijdens bergingsopgravingen in 2000, ligt de Qesem-grot op 13 kilometer buiten Tel Aviv en toont deze 200.000 jaar aan voortdurende bewoning.

De bewoners, een soort van vroege mensen, gedocumenteerd door 13 menselijke tanden gevonden in de grot in 2011, waren genetisch en gedragsmatig verschillend van hun Homo erectus voorouders, en vergelijkbaar met zowel moderne mensen als Neanderthalers. Ze vertegenwoordigen een stadium van menselijke evolutie tussen Homo erectus en Homo sapiens en Neanderthalers,” zei professor Ran Barkai van de Universiteit van Tel Aviv.

Ze waren in staat om alle natuurlijke hulpbronnen in hun voordeel te gebruiken.” Eerder onderzoek heeft aangetoond dat de grotbewoners een gevarieerd dieet aten, waaronder schildpadden. “In onze studie stellen we voor dat de recycle-items werden gebruikt om kleinere dieren te slachten en het beste uit de jacht te halen. Ze maakten precieze en delicate sneden – om gebruik te maken van elk mogelijk stuk vlees en vet,” zei Barkai.

Plaatje hierboven: In de Qesem Cave werden de oudste menselijke resten gevonden buiten Tel Aviv. Gelegen buiten Rosh HaAyin en Tel Aviv, werd de Qesem-grot meer dan 18 jaar geleden per ongeluk ontdekt tijdens wegwerkzaamheden; Sindsdien heeft de grot een schat aan informatie over pre-historische mensen onthuld en helpt het licht te werpen op de evolutie van de mensheid.[beeldbron: Ron Barkai, Tel Aviv University]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Josefin Dolsten “World’s oldest leftovers found in cave in Israel” van 17 oktober 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikelBone marrow storage and delayed consumption at Middle Pleistocene Qesem Cave, Israel (420 to 200 ka)” van 9 oktober 2019 op de site van Science Advances

♦ naar een artikel van Asaf Kamer “Oldest human remains found outside Tel Aviv” van 27 augustus 2016 op de site van Ynet News

♦ een artikel op deze blogWas Israël de geboorteplaats van de moderne mens?” van 1 januari 2011 en een artikelPrehistorische mensen nabij Tel Aviv zijn reeds 400.000 jaar geleden begonnen met recycleren” van 20 juli 2019

Een gedachte over “Tel Aviv, 420.000 jaar geleden: oudste maaltijdresten van de wereld gevonden in Qesem Grot

Reacties zijn gesloten.