Egypte laat 26 terroristen van de Palestijnse Islamitische Jihad vrij; leider Nakhalah bedreigt Israël

Plaatje hierboven: Gaza, 20 februari 2006. Nafez Azam (R), leider van de terreurgroep Islamitische Jihad (PIJ) met naast hem Hamasleider Mahmoud al-Zahar (L): plannen maken om samen Israël van de kaart vegen [beeldbron: AFP/Mohammed Abed]

Een delegatie van de Gazaanse terreurgroep Islamitische Jihad, nà Hamas de grootste en meest actieve terreurgroep in de Strook, bezocht de afgelopen dagen de Egyptische hoofdstad Caïro. PIJ-leider Nafez Azam (plaatje hierboven) keerde terug naar de Gazastrook met 26 Palestijnse Arabieren die in Egyptische gevangenissen werden vastgehouden.

Volgens een bericht van Kan 11 Nieuws van woensdag 16 oktober, ging het om 26 militanten van de Al-Quds Brigades, de Jihadistische stootroepen de de Palestijnse Islamitische Jihad.  Bij aan komst zei Islamic Jihad leider Nafez Azam: “Egypte en de Verenigde Naties dringen er bij Israël op aan zich te houden aan de afspraken die zijn gericht op het breken van de belegering van ons volk.

Ook Ziad al-Nakhalah, secretaris-generaal van de PIJ liet weer van zich horen. In een videotoespraak vanuit Beiroet van zaterdag 5 oktober bezwoer hij te zullen blijven vechten tegen om het even welk Israëlisch-Palestijns vredesplan dat wordt voorgesteld door de regering van de Amerikaanse president Donald Trump en dat “met alle macht die tot onze beschikking is.

Verwijzend naar het nog niet onthulde vredesplan van Trump zei Ziad al-Nakhalah:

We herhalen hier – nee tegen de vervloekte Oslo-akkoorden en nee tegen alles wat daaruit is voortgekomen, inclusief De ‘deal van de eeuw’ waartegen we met alle macht zullen vechten. De Gazastrook, een niemandsland waarin Israël deed wat het wilde, is een belangrijke hoeksteen geworden van verzet tegen de bezetting. Ze houden er rekening mee en bouwen er strategische plannen voor.

Nakhalah sprak duizenden Islamitische Jihad-activisten in de Gazastrook toe op een conferentie ter gelegenheid van de 32ste verjaardag van de oprichting van de organisatie. Hij zei dat de militaire vleugel van de Islamitische Jihad, de Al-Quds-brigades, vooraan staat in de strijd tegen Israël en zelfs nieuwe spelregels heeft opgelegd.

Op de conferentie, die werd bijgewoond door vertegenwoordigers van alle Palestijnse facties, sprak Nakhalah ook over het interne schisma in de Palestijnse samenleving. Hij betoogde dat alle verschillende organisaties elkaar aanvullen en bekritiseerde “een deel van het Palestijnse volk dat ervan overtuigd is dat het mogelijk is vrede te sluiten met de zionistische vijand, maar niet onder onszelf.”

Israël zegt dat de islamitische Jihad achter het raketvuur zat van vorige maand in de Israëlische kuststad Ashdod, die de toespraak van premier Benjamin Netanyahu verstoorde tijdens een campagnevergadering in de stad. Netanyahu was aanvakelijk van plan te reageren met een grootschalige militaire operatie waarvan het defensie-instituut vreesde dat het een oorlog zou beginnen

Israël’s Nationale Veiligheidsadviseur Meir Ben-Shabbat waarschuwde de voorzitter van de Centrale Verkiezingscommissie zelfs dat de geplande operatie de verkiezingen van 17 september zou kunnen doen uitstellen. Netanyahu haalde bakzeil nadat procureur-generaal Avichai Mendelblit zei dat hij de operatie niet kon starten zonder het veiligheidskabinet bijeen te roepen.

Plaatje hierboven: Ziyad al-Nakhalah, secretaris-generaal van de PIJ, gaf op 5 oktober 2019 vanuit zijn schuilplaats in Libanon een videotoespraak nav. een bijeenkomst in Gaza van de sjiitische terreurgroep Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ). Al-Nakhalah volgde in september 2018 PIJ-leider Ramadan Shalah op nadat die eerder in april een hartaanval kreeg [beeldbron: Meir Amit Terrorism Information Center]


Bronnen:

♦ naar een artikelEgypt to release 26 imprisoned Palestinian Arabs” van 16 oktober 2019 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Jack Khoury “Islamic Jihad Leader in Gaza Vows to Oppose Trump’s Peace Plan – As the organization celebrates 32 years since its founding, Ziad al-Nakhalah says that Islamic Jihad has imposed new rules of the game in the struggle against Israel” van 5 oktober 2019 op de site van Haaretz