Trump’s bokkesprongen in het M-O bewijzen hoe cruciaal Israëlische afschrikking wel is

De nieuwste beslissingen uit het Midden-Oosten van de Amerikaanse president Donald Trump plaatsten Israëlische luchtaanvallen in Syrië en (naar verluidt) Irak in een ander daglicht. Voorheen leken deze luchtaanvallen alleen gericht te zijn op het voorkomen van Iran om militaire infrastructuur in beide landen op te zetten die Israël zou kunnen bedreigen.

Maar nu blijken ze ook een belangrijke afschrikwekkende boodschap te sturen: als Teheran Israël aanvalt, zal Jeruzalem geen enkele moeite hebben om terug te slaan. De conventionele wijsheid is geweest dat zelfs als deze luchtaanvallen nodig waren voor de verdediging van Israël, ze een reëel risico op escalatie vormden. En dat blijft natuurlijk een mogelijkheid.

Maar gezien de laatste manoeuvres van Trump, maken ze misschien oorlog minder waarschijnlijk door Teheran te laten weten dat Jeruzalem – anders dan bijvoorbeeld Saoedi-Arabië – niet met gevouwen handen zal zitten als het een significante Iraanse aanval zou moeten incasseren zoals deze vorige maand op Saoedische oliefaciliteiten.

Het besef dat Israël zowel het vermogen als de wil heeft om hard terug te slaan, kan Iran er waarschijnlijk van weerhouden een dergelijke aanval te lanceren, hoewel het nu weet dat het geen Amerikaans antwoord zou riskeren.

Om deze reden is veel van de retoriek over hoe Trump’s recente beslissingen Israël zullen beïnvloeden, overdreven, hoewel de beslissingen zelf ondubbelzinnig verschrikkelijk zijn. Strategisch gezien laat de Amerikaanse terugtrekking uit Noord-Syrië dat gebied over aan zeer slechte actoren (Turkije en / of Iran).

Het is ook een morele gruweldaad, omdat het de Koerden overlaat aan in de onbarmhartige handen van Turkije, ondanks het feit dat ze de meest loyale en effectieve partner van Amerika tegen de islamitische staat zijn geweest. En het geeft de wereld aan dat Washington zijn bondgenoten niet zal beschermen, waardoor de prikkel om een ​​Amerikaanse bondgenoot te worden wordt verminderd. De passiviteit van Trump nadat Iran de helft van de olie-verwerkingscapaciteit van Saudi-Arabië vernietigde, stuurde een soortgelijk bericht.

Maar hoewel Israël altijd slechter af is als Amerika er zwak of onbetrouwbaar uitziet in het Midden-Oosten, bevindt het zich in een heel andere positie dan Saoedi-Arabië of de Koerden omdat het er altijd op heeft gestaan ​​zichzelf te verdedigen in plaats van te verwachten dat Amerikaanse soldaten wel voor hen in de bres zouden springen.

Saoedi-Arabië was al lang afhankelijk van Amerikaanse soldaten om het te verdedigen. Ondanks het feit dat het voor miljarden dollars Amerikaanse militair topmateriaal heeft aangekocht, is het leger niet groot genoeg en niet bekwaam genoeg om het effectief te gebruiken. Dus als Trump duidelijk maakt dat hij geen Amerikaanse troepen zal inzetten om Saoedi-Arabië te verdedigen, heeft Riyad een probleem.

De Koerden hebben daarentegen een indrukwekkende bereidheid getoond zich te verdedigen. Maar hun gebrek aan een eigen staat betekent dat ze niet beschikken over kritisch militair materieel, zoals een luchtmacht, die ze zonder hulp zouden moeten verdedigen; Waardoor ze afhankelijk zijn van Amerikaanse troepen om dingen te doen die ze niet voor zichzelf kunnen doen. Dus wanneer Trump aankondigt dat Amerikaanse troepen hen niet langer zullen beschermen, hebben ze een probleem.

Maar wat Israël betreft, het heeft een groot leger uitgerust met de beste militaire uitrusting die Amerikaanse en Israëlische vindingrijkheid kan bedenken, gecombineerd met de bereidheid om het te gebruiken en ervaring hiermee. Dus als de beslissingen van Trump aangeven dat Israël niet op Amerikaanse troepen kan vertrouwen om het te verdedigen, is dat ook geen probleem; Israël heeft al van in den beginne weinig vertrouwen gehad in het Amerikaanse leger.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Evelyn Gordon “Trump’s Mideast moves show why Israeli deterrence is crucial” van 16 oktober 2019 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

Een gedachte over “Trump’s bokkesprongen in het M-O bewijzen hoe cruciaal Israëlische afschrikking wel is

  1. Hoe ironisch is het dat wanneer Iran/Syrie met hulp van Rusland Turkije zal aanvallen NATO haar dan (volgens artikel 5) te hulp zal moeten schieten.

    Een ding is zeker….het Midden Oosten is er niet vrolijker van geworden.

    Like

Reacties zijn gesloten.