Israëlische Arabieren verwelkomd in Saoedi-Arabië: diplomatieke doorbraak of cynische truc?

Onderhandelen met de ‘Palestijnen’ is volkomen zinloos en quasi onmogelijk gebleken. En dat is niét de schuld van Israël. Voor wie het nog steeds niet doorheeft: De Palestijnen willen geen vrede. Zij willen Israël (hebben) en bij voorkeur zonder Joden erin. Punt.

Dàt ‘vredesproces’, dié ene eeuwig doodlopende straat, kan dan ook na bijna 75 jaar vergeefs onderhandelen maar beter afgesloten worden voor alle verkeer. Het is genoeg geweest. Het is tijd voor een meer pragmatische aanpak: Coëxistentie met de Arabische buurlanden.

Praten met leiders in de Arabische wereld over vrede met Israël heeft wel degelijk zin en lijkt niet langer onmogelijk. Een nieuwe toekomst van vernieuwde coëxistentie lonkt veelbelovend naar Israël. Maar er is nog veel werk aan de winkel.


Plaatje hierboven: Mohammed bin Abdul-Karim al-Issa, president van de Moslimwereldliga en voormalig minister van Justitie van Saoedi-Arabië, ontmoet joodse collega’s aan de zijlijn van de conferentie Diversiteit en Coëxistentie in New York, september 2017 [beeldbron: twitter]

Tot verrassing van velen heeft Saoedi-Arabië onlangs aangekondigd dat het werkvisa zal aanbieden aan Arabische burgers van Israël. De antwoorden werden verdeeld in twee hoofdkampen: degenen die dit zien als een diplomatieke kans voor Israël, Saoedi-Arabië en de hele regio; En degenen die het zien als zowel een cynische zet als een gevaarlijke verleiding voor Israël en de VS.

Een centraal bezwaar tegen het plan is dat het het Palestijnse probleem omzeilt. Tachtig procent van de Palestijnen ziet de Saoedische ouverture aan Israëlische Arabieren als een overgave. Door de prioriteit van de Palestijnse kwestie te verminderen, kunnen Jeruzalem en Riyadh samenwerken aan hun ‘echte’ problemen, waaronder nationale veiligheidsdreigingen zoals ISIS en Iran.

Het initiatief opent de mogelijkheid van meer economische interactie tussen Riyad en Jeruzalem, wat kan resulteren in economische voordelen voor beide landen. Zoals een senior journalist in het koninkrijk zei:

De beste manier om de betrekkingen tussen Israël en Saoedi-Arabië te verbeteren, is door Israëlische Arabieren in de Golf te laten werken en zo een brug tussen de staten te bouwen.

Het is onduidelijk of Muhammad bin Salman volledige normalisatie met Israël voor ogen heeft. Op basisniveau zijn Palestijnen, Saoedi’s en Israëli’s al betrokken via sociale media. Woordvoerders en ambtenaren die alle drie de partijen vertegenwoordigen, hebben vreedzaam gecommuniceerd.

Het initiatief zou een voortzetting kunnen zijn van de doctrine van kroonprins Mohammed om islamitisch terrorisme en extremisme in het koninkrijk, met name ISIS, tegen te gaan. Saoedi-Arabië, als de geboorteplaats van de islam, zal altijd een belangrijk doelwit zijn voor die groep. ISIS is de primaire bedreiging voor de veiligheid van het volk van Saoedi-Arabië en voor de stabiliteit van kroonprins Mohammed als leider.

Een andere bijdragende factor kan het falen van de oorlog tegen Washington zijn, die in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2020 de regering van Trump zou kunnen dwingen om ‘out of the box’-oplossingen te vinden. Een recent rapport van het Pentagon beweerde dat ISIS zichzelf vernieuwt: ondanks de wereldwijde coalitie tegen ISIS “zijn er nog steeds tussen 14.000 en 18.000 ISIS-strijders in Irak en Syrië“.

Trump zal ongetwijfeld blij zijn om meer bewijs te zien dat Arabische landen ISIS effectief bestrijden. De ambassade van Saudi-Arabië in Washington heeft gezegd dat het koninkrijk “een veelzijdige campagne voert die extremisme aanvalt op zijn ideologische wortels als een kritisch onderdeel van zijn strategie om het terrorisme te verslaan“, wat een sterke boodschap is voor zowel Trump als de kroonprins.

De voormalige Amerikaanse onderstaatssecretaris voor terrorisme zei in 2014 dat…

Saoedi-Arabië in alle opzichten een van de landen is die het meest centraal staan ​​in onze wereldwijde inspanningen op het gebied van terrorismebestrijding … Ik zou de kwaliteit van deze relatie karakteriseren als een van de actieve partnerschappen gericht op het bereiken van vooruitgang op verschillende punten.

Een rapport van het Amerikaanse ministerie voor terrorisme van 2 juni 2016 zei: “er is geen land dat de Islamitische Staat of Al Qaida meer wil verslaan dan [Saoedi-Arabië].

Riyadh kan ook zijn diepe afhankelijkheid van de olie-industrie in gedachten hebben als het probeert om hoogwaardige menselijke activa in Israël te berechten. Een lid van de Shura Council zei dat het doel van het Israëlisch-Arabische initiatief is “professionals en investeerders naar het land te trekken om te helpen bij de economische veranderingen die worden bevorderd door kroonprins Muhammad bin Salman.

Toen Trump werd gevraagd naar zijn steun aan Muhammad bin Salman, die de CIA persoonlijk verantwoordelijk acht voor de brutale moord op journalist Jamal Kashogghi, antwoordde hij: ‘Amerika komt eerst.’ Zijn punt, zoals hij verklaarde, was dat zijn steun voor de kroonprins de miljarden die het koninkrijk uitgeeft aan het Amerikaanse leger weerspiegelt, dat ‘honderdduizenden banen’ voor Amerikanen biedt, de olieprijzen laag houdt en Amerikaanse auto’s op de weg houdt.

Wat Israël betreft, staat de speciale relatie met de VS niet toe dat het indruist tegen de nationale belangen van Amerika en Trump beschouwt Saoedi-Arabië als een cruciale bondgenoot. Het is ook niet noodzakelijkerwijs een schending van Israëlische belangen om te reageren op Saoedische ouvertures. Zeker in de ogen van Trump is de kroonprins een cruciaal element in de poging om de Iraanse agressie te verminderen. ‘Als je naar Israël kijkt, zou Israël in ernstige problemen verkeren zonder Saoedi-Arabië,’ heeft hij gezegd.

Veel Israëli’s wantrouwen Muhammad bin Salman en beschouwen hem niet als een betrouwbare partner als het gaat om de Israëlische nationale veiligheid. Ze merken op dat het koninkrijk Israël geen hulp biedt bij het omgaan met zijn meest directe bedreigingen: Hamas en Hezbollah. Weinig Israëli’s geloven dat Riyad Teheran zou confronteren namens Israël en het Westen.

Het is enigszins ironisch dat voormalige senior Obama-adviseurs en columnisten zoals Thomas Friedman, die nog steeds enthousiast zijn over ‘de verbazingwekkende Arabische lente van Saudi-Arabië’, alles hebben gedaan om het koninkrijk te ondermijnen en tegelijkertijd Iran te promoten. Israël moet voorzichtig zijn. Zelfs als de kroonprins serieus is in zijn ouvertures, zijn er honderden andere machtige vorsten in de geboorteplaats van de islam die er geen belang bij hebben de betrekkingen met Israël te normaliseren.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Shay Attias “Israeli Arabs Welcomed in Saudi Arabia: Diplomatic Breakthrough or Cynical Ploy?” van 13 oktober 2019 op de site van BESA

Een gedachte over “Israëlische Arabieren verwelkomd in Saoedi-Arabië: diplomatieke doorbraak of cynische truc?

  1. Het moet als een enorme stap vooruit worden gezien dat de bewoners van Saoedi-Arabië bereid om mede-Arabieren uit Israël in hun land toe te laten en te woord te staan. Geweldig. Ben enorm onder de indruk. Wat zullen ze met elkaar bespreken?
    Is dit niet ook te goed van vertrouwen?

    Like

Reacties zijn gesloten.