77-jarige Britse rabbijn gearresteerd en weggevoerd tijdens klimaatprotest in Londen

Opmerkelijk plaatje hierboven: Londen, maandag 14 oktober 2019. Klimaatactivist, de 77-jarige rabbijn Jeffrey Newman, wordt opgepakt en afgevoerd. Vermits Joden momenteel het Loofhuttenfeest vieren, mocht hij zijn palmtak, citrusvrucht e.a. symbolen meenemen naar de cel…

Een 77-jarige Britse rabbijn werd gearresteerd en weggesleept door de politie terwijl hij zijn tallit droeg en de vier soorten natuurproducten bij zich had (loelav, hadassiem, aravot en etrog) naar aanleiding van de Soekot (Loofhuttenfeest) tijdens een protest tegen klimaatverandering in Londen.

Rabbijn Jeffrey Newman, rabbi emeritus van Finchley Reform Synagogue, gelegen in Noord-Londen, werd maandag gearresteerd in centraal Londen. Het incident werd vastgelegd op video en op YouTube geplaatst (zie onderaan).

Tijdens de manifestatie blokkeerde de rabbijn het verkeer door op het midden van de weg te knielen en begon te bidden voor beter weer tijdens de protesten van de Extinction Rebellion beweging in Londen waar hij met zo’n 30 andere Joodse activisten naartoe was gekomen.

Rabbi Newman vertelde aan de lokale media:

Ik zie het als mijn religieuze en morele plicht om op te komen voor waar ik in geloof en waar ik om geef, voor mijn kleinkinderen. Ik heb niet geprobeerd de synagoge erbij te betrekken, want als je om toestemming vraagt, krijg je het misschien niet. Ik denk dat het veel belangrijker is om te doen wat ik aan het doen ben, en ze kunnen goedkeuren op een later tijdstip.

Newman is adviseur van het Earth Charter van het Internationaal Secretariaat van de Verenigde Naties, een set van 16 principes voor een duurzame mondiale samenleving. Hij is reeds ongeveer 50 jaar betrokken bij wereldwijde milieubewegingen.

Hij droeg een keppel met daarop het logo van de Extinction Rebellion beweging afgedrukt. Extinction Rebellion werd vorig jaar opgericht in Groot-Brittannië, en heeft afdelingen in ongeveer 50 landen, ondermeer ook in Belgie en Nederland. De groep wil tegen 2025 netto zero CO2-uitstoot bereiken.

Hoewel Extinction Rebellion zogenaamd ‘geweldloos verzet’ predikt, lijkt het in de praktijk eerder om een radicale organisatie te gaan waarbij geweld niet wordt geschuwd. Het is steeds vaker een doel op zich van de activisten om de openbare orde of economie te ontregelen en zoveel mogelijk schade te berokkenen.

Video: Rabbi, 77, arrested at Extinction Rebellion’s Bank of England protest


Bronnen:

♦ naar een artikel van Marcy Oster “British rabbi, 77, arrested and carried away during London climate change protest” van 15 oktober 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

6 gedachtes over “77-jarige Britse rabbijn gearresteerd en weggevoerd tijdens klimaatprotest in Londen

 1. Youtube blijft dit soort video’s maar weg stoppen omdat men de waarheid niet mag weten.

  Like

 2. Interessant om dit eens te bekijken, heel dat klimaat en co2 is gewoon een manier om de nieuwe wereld orde te installeren. De mensen worden gehersenspoeld. Met links voorop.

  Like

 3. Jood of niet, maakt niet uit. Dit vind ik niet erg. Loopt het uit de hand dan wordt het een andere zaak.
  Wat ik niet begrijp dat ik 35 jaar milieuvriendelijke producten in mijn pakket heb gehad, maar dat niemand echt interesse had. Nu heb ik het over business to business.
  Er is niks veranderd, want ik zie dat veel bedrijven alleen maar letten op de prijs.
  Die meneer kan zich beter richten op wat er milieutechnisch in internationaal verband gebeurt in de bedrijfskolom. Ik wil niet te technisch worden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.