84-jarige Mahmoud Abbas enige kandidaat om zichzelf op te volgen in Palestijnse verkiezingen

Abu Mazen uit Safed, aka koning Abbas I van ‘Palestina’ sinds 11 november 2004

Hussein al-Sheikh, lid van het Fatah Centraal Commité van Al Fatah en de ‘minister van Burgerzaken’ van de Palestijnse Autoriteit (PA), zei op dinsdag 15 oktober dat de PA-verkiezingscommissie nog steeds besprekingen voert.

Van zodra dat proces voorbij is zal de huidige ‘president’ Mahmoud Abbas de datum vastleggen voor zowel de parlements- als en presidentsverkiezingen in de ‘bezette’ Palestijns-Arabische gebieden gekend als de Gazastrook, ‘Oost’-Jeruzalem en in Judea & Samaria, aka de Westelijke Jordaanoever.

Al-Sheikh schreef op Twitter en zei dat de 84-jarige Abbas de enige kandidaat zal zijn voor de Al-Fatah-beweging bij de op til staande presidentsverkiezingen. Abbas ‘ambtstermijn als PA-president was reeds in 2009 afgelopen, maar hij is in functie gebleven bij afwezigheid van verkiezingen.

In zijn recente toespraak op de Algemene Vergadering van de VN hernieuwde Abbas een belofte om nieuwe parlementsverkiezingen te houden, maar hij heeft in het verleden soortgelijke toezeggingen gedaan en verzuimd door te gaan met verkiezingen.

Om algemene verkiezingen te houden, heeft Abbas de instemming van Hamas nodig om de controle over Gaza te hervatten. Hamas is tegen het houden van algemene verkiezingen die geen deel uitmaken van een alomvattende hervorming van PA-instellingen, waaronder de Palestijnse Nationale Raad.

Een en ander vereist ook dat er een nieuw leiderschap wordt opgericht waarin de vertegenwoordigers van de terreurgroepen Hamas en Islamitische Jihad (PIJ) worden geïntegreerd. Hamas’ aandrang om lid te worden van de PLO wordt geïnterpreteerd als een poging om de PLO van binnenuit via een verkiezingsproces te overnemen.

Peiling: Hamas wint
Uit een opiniepeiling van december 2018 blijkt dat de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas zijn leiderschap zou moeten afgeven aan de leider van de Hamas-terreurgroep Ismail Haniyeh (plaatje hierboven) als er vandaag verkiezingen zouden worden gehouden.

De peiling uitgevoerd door prominente peiler Khalil Shikaki toont aan dat Hamas-leider Ismail Haniyeh zou winnen met 49 procent tegenover Mahmoud Abbas die 42% van de stemmen zou behalen. Shikaki koppelt de resultaten aan een waargenomen Hamas-overwinning in de laatste confrontatie met Israël en ontevredenheid over de regering van Abbas, vooral over een nieuwe wet op de sociale zekerheid.

De peiling interviewde 1.200 mensen op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook en had een foutmarge van 3%. Abbas’s Fatah-factie en Hamas zijn bittere rivalen. Palestijnse verkiezingen werden voor het laatst gehouden in 2006 en zijn sindsdien herhaaldelijk uitgesteld. Abbas heeft lang gezegd dat hij zich verzet tegen geweld tegen Israëli’s en steunt vreedzaam protest tegen Israëls militaire controle op de Westelijke Jordaanoever. De PA werkt nauw samen met de Israëlische veiligheid, terwijl Hamas sinds 2008 drie oorlogen met de Joodse staat heeft gevoerd.

Eerder zei Abbas dat hij al snel het lang verstreken PA-parlement, de Palestijnse Wetgevende Raad (PLC) zou ontbinden. Hamas, dat een meerderheid van de zetels in de PLC controleert, heeft zich al lang verzet tegen het ontbinden van het wetgevingsorgaan. Kort nadat Hamas de door Fatah gedomineerde PA uit de Gazastrook in 2007 had verdreven, stopte de PLC met samen te komen. De in Ramallah gevestigde Palestijnse functionarissen stelden dat de Westelijke Jordaanoever en Gaza door één regering moeten worden geregeerd voordat ze parlementsverkiezingen houden.

Laatste verkiezingen
De laatste parlementsverkiezingen in de Palestijnse Autoriteit dateren van 25 januari 2006 sinds de vorige die plaatsvonden op 20 januari 1996 en waaraan Hamas toen weigerde deel te nemen. Echter, tien jaar later besloot Hamas wel deel te nemen aan de parlementsverkiezingen en won die onverwacht met 44,45% van de stemmen, resultaat dat zich vertaalde in een meerderheid van 74 zetels van de 132 te begeven zitjes. Al Fatah kreeg 41,43% van de stemmen en slechts 45 zetels. Ook in de electorale districten (Gaza, West Bank en Oost-Jeruzalem) behaalde Hamas de meeste stemmen.

Op dat moment had wettelijk gezien Mahmoud Abbas, de chef van Al Fatah, zijn biezen moeten pakken en zijn stoel afgeven aan de leiders van de terreurgroep Hamas. Hamasleider Ismail Haniyeh vormde aanvankelijk ook een nieuw kabinet waarvan hij op 29 maart 2006 de premier werd. Mahmoud Abbas bleef tijdelijk zetelen als president van de PA, functie die hij had overgenomen van Yasser Arafat toen die op 11 november 2004 in Frankrijk kwam te overlijden.

Echter, het Kwartet voor het M-O (EU, VS, VN en Rusland) boycotte de verkiezingsresultaten omdat het niet kon leven met het feit dat de terreurgroep Hamas voortaan àl de ‘bezette’ gebieden van de Palestijnse Autoriteit (Gaza, West Bank en Oost-Jeruzalem) zou besturen.

Het Kwartet (en ook Israël) trok aanvankelijk de financiering in van de PA en koos uiteindelijk voor de ‘gematigde’ Mahmoud Abbas van Al Fatah die, hoewel hij in al de Palestijnse gebieden duidelijk de verkiezingen had verloren, toch de PA mocht besturen met inbegrip van Gaza. Een conflict tussen Al Fatah en Hamas kon dan ook niet lang meer uitblijven. Op het hoogtepunt van het conflict tussen Hamas en Al Fatah ontsloeg Mahmoud Abbas op 14 juni 2007 Hamaspremier Ismail Haniyeh en duidde Salam Fayyad van Al Fatah aan als zijn nieuwe premier.

Een gefrustreerd Hamas trok in de zomer van 2007 de Gazastrook weg uit het bestuur van de Palestijnse Autoriteit en zette de leiding van Al Fatah in Gaza met veel geweld aan de deur. Vermits het Kwartet het Hamasbestuur in Gaza niet erkende en boycotte werd een ingewikkelde structuur bedacht om toch ca. de helft van de hulpfondsen (ca. 1 miljard dollar jaarlijks), die in hun geheel worden overgemaakt aan de Palestijnse Autoriteit en bestuurd door Abbas, door te sluizen naar Gaza met het doel om aldus via een diplomatieke truuk toch nog de lokale bevolking te kunnen steunen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Dalit Halevi “84-year-old Abbas to run in PA elections – Senior Fatah official says PA chairman will be the movement’s only candidate when elections are held” van 16 oktober 2019 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Prof. Eyal Zisser “Who exactly is Abbas threatening? – His threats to resign and dismantle the PA, but also his promise to hold elections, which Hamas will almost certainly win, are essentially aimed at getting the international community to force Israel to meet his demands. This won’t happen” van 16 oktober 2019 op de site van Israel Hayom

4 gedachtes over “84-jarige Mahmoud Abbas enige kandidaat om zichzelf op te volgen in Palestijnse verkiezingen

  1. Deze video zegt al genoeg, het feiten maar op scholen zal dit wel niet getoond worden.

    Like

  2. Zolang hij zich gesteunt ziet door Europa, zal hij zichzelf blijven opvolgen in “zijn verkiezingen”.

    Like

  3. Pingback: E.J. Bron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.