Trump’s terugtrekking uit Syrië verergert situatie in M-O en Israël moet oppassen

Het telefoongesprek tussen Donald Trump en Recep Tayyip Erdogan heeft catastrofale gevolgen. Het groene licht dat de Amerikaanse president zijn Turkse tegenhanger op 6 oktober gaf heeft trillingen veroorzaakt die de situatie in Noord-Syrië volledig hebben veranderd en het strategische beeld in het hele Midden-Oosten nu al beïnvloeden.

De Verenigde Staten hebben de Koerden, hun belangrijkste bondgenoten bij het verslaan van de Islamitische Staat ,verraden en zijn troepen geëvacueerd uit Koerdische gebieden in Syrië, zoals Trump Erdogan had beloofd. Turkije is zowat 30 kilometer Syrië binnengedrongen waarna tienduizenden burgers zijn gevlucht.

Honderden Koerden zijn gedood door Turkse luchtaanvallen, met enkele voorbeelden (zoals de moord op een vrouwelijke Koerdische politicus en de executie van gevangenen op camera) van oorlogsmisdaden door Turkse soldaten en hun Syrische milities.

Ondertussen zijn honderden, zo niet duizenden gevangenen van de Islamitische Staat ontsnapt uit kampen onder controle van de Koerden. In hun wanhoop hebben Koerdische leiders een beroep gedaan op Bashar Assad en het Syrische regime gevraagd om controle over bepaalde Koerdische gebieden te nemen in de veronderstelling dat zelfs het moorddadige regime in Damascus beter is dan wat ze kunnen verwachten onder de Turkse laars.

Dit is een ander hoofdstuk in de lange tragedie die bekend staat als de Syrische burgeroorlog, waarvan enkel de allerslechtste mensen van profiteren – niet alleen Erdogan, die de soennitische rebellen in het midden van de oorlog verliet, in rij met Rusland en zich verzoend met het Assad-regime. Het is ook de Islamitische Staat, dat nu weer ademruimte krijgt en zijn messen slijpt. We mogen aannemen dat de implicaties van bevrijde ISIS-gevangenen spoedig voelbaar zullen zijn bij terreuraanslagen in het gebied en mogelijk in heel Syrië tot in Europa toe.

De as die Assad ondersteunt, geleid door Iran, gaat er eveneens op vooruit. Ten eerste breidt het regime zijn invloedssfeer in Oost-Syrië uit. Ten tweede zullen de Iraniërs blij zijn met berichten over een ander besluit van Trump: Amerikaanse troepen niet alleen uit Koerdische gebieden, maar ook uit andere gebieden in Oost-Syrië te verwijderen.

Trump’s verraad aan de Koerden is een epische ramp voor de hele regio. De ‘Koerdische driehoek’ van Noordoost Syrië is momenteel het meest strategische stuk onroerend goed in het Midden-Oosten en dient als stabiliserende buffer tussen het Moslim Broderschap-regime van Erdogan (inclusief zijn Al-Qaida en ISIS-proxy’s), de Moellahs van Iran en de pro -Syrische Russen.

Elke internationale waarnemer met een half brein zou begrijpen dat de illegale bezetting van de Koerden in de meest vruchtbare en olierijke regio van Syrië niet zou blijven duren. Turkije, Iran, Irak en Syrië zullen geen onafhankelijk Koerdistan aanvaarden dat wordt geleid door de communistische YPG. Netanyahu zou zeker hebben geweten dat een Turks antwoord op Koerdistan eerder of later zou komen.

Israël heeft geen wens of mogelijkheid om in te grijpen namens de Koerden, ondanks de solidariteit in Jeruzalem. Vanuit het perspectief van Israël zijn de praktische implicaties van het door de VS verlaten van de Koerden te verwaarlozen. De kritische vraag voor Jeruzalem is de voortdurende aanwezigheid van Amerikaanse troepen op de Al-Tanf-basis, die enige invloed heeft op de landcorridor die Iran en Irak verbindt met Syrië en Libanon. Tot nu toe geven rapporten aan dat de troepen blijven. Een evacuatie van die basis zou Israël grote zorgen baren.

Het gedrag van Trump baart zorgen in de bredere context van de regionale strijd tegen Iran. De crisis in de Golf is nog lang niet voorbij omdat Teheran zijn doelen nog niet heeft bereikt: het opheffen van de harde sancties in ruil voor een hernieuwing van nucleaire gesprekken met Washington.

De scheuren in de soennitische alliantie die de zijde van de Verenigde Staten kiezen, nemen toe, waarbij Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten onderzoeken of er enige accommodatie kan worden bereikt met Iran. We mogen erop wedden dat Benjamin Netanyahu dit lang geleden heeft begrepen, toen hij zei dat Israël alleen op zichzelf moet vertrouwen, zelfs als hij er alleen in zijn toespraken indirect op had gewezen.

3 gedachtes over “Trump’s terugtrekking uit Syrië verergert situatie in M-O en Israël moet oppassen

 1. Ik geloof niet dat de NAVO zich laat uitlokken om zich hierin te mengen. Voor je het weet zouden we aan de rand van een wereldoorlog staan. Daar staat niemand op te wachten.
  Dat Turken nu plotseling het grote gevaar zijn is overdreven. De acties in het gebied van de Koerden is niet goed te praten. Het extremistisch geweld van een deel van de Koerden ook niet.
  Nu Trump. Hoe staat het met zijn vredesplan? Wat komt de volgende keer uit de koker?
  Er zullen nieuwe allianties worden gesmeed. Voorlopig durf ik daar nog geen uitspraak over te doen. Ik verwacht wel veranderingen.

  Like

 2. Israel kon sinds haar geboorte altijd ‘alleen maar op zichzelf bouwen dus hier is niets nieuws onder de zon.

  Het ironische is dat ‘indien Turkije door Syrie word aangevallen, Nato haar moet helpen (artikel 5) en de hele terugtrekking weer moet worden teruggedraaid.

  M.a.w. we staan aan het begin van een veldslag die het evenwicht tussen de Soeni & Shia (het échte conflict in de regio) op scherp stelt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.