Israëlische technologie kijkt naar de toekomst, om het even wie de verkiezingen wint

Het succes van de Israëlische technologie-industrie is een van de weinige onderwerpen waarover vóór 17 september verkiezingen niet wordt gedebatteerd, en de betrokkenen zijn op zoek naar manieren om voort te bouwen op de resultaten van de ‘startup-natie’, ongeacht wie er wint.

Met ’s werelds meeste startups per hoofd van de bevolking heeft Israël een niche gevormd. Het heeft gediend als een incubator voor merken als Waze, nu eigendom van Google; webuitgeverij Wix en Mobileye, een autonoom rijbedrijf dat in 2017 door Intel is gekocht. Giants zoals Intel, Facebook en Google zijn ook actief in het land en dragen bij aan de vorming van de ‘Silicon Wadi’ of vallei.

Maar met die prestaties achter de rug, kijkt de industrie naar nieuwe uitdagingen: de werkgelegenheid in de sector vergroten, meer bedrijven laten groeien in Israël eeder dan dat zij in het buitenland worden overgenomen en een voorsprong behouden naarmate de concurrentie toeneemt.

Als klein land moet je extra hard werken om op het radarscherm te verschijnen,” zei Eugene Kandel, een professor aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem en CEO van Start-Up Nation Central, een non-profit die de Israëlische innovatie bevordert. “In zekere zin hebben we geen luxe om op een plateau te blijven, wat een veel groter land zich zou kunnen veroorloven.

Naast economische effecten hebben de sector en innovatie meer in het algemeen als visitekaartje gediend. Het heeft Israël in staat gesteld aanbiedingen van technologische samenwerking op te nemen in landen waarmee het betrekkingen wil opbouwen. Die technologie is vaak in de vorm van defensiemateriaal en wapens gekomen, terwijl spionagesoftware die in Israël is ontwikkeld, diepe controverses heeft aangetrokken.

Maar programma’s op gebieden als landbouw en waterrecycling hebben het goed gedaan. Als voorbeeld noemt premier Benjamin Netanyahu de vorderingen van Israël in de tomatenteelt. De overheid heeft een rol gespeeld met belastingvoordelen en via haar Innovatie Autoriteit.

Bij het plaatje hierboven: Verplichte militaire dienst voor de meeste Joodse Israëli’s draagt ​​daaraan bij omdat velen daar technologische training krijgen, met name diegenen in de elite-eenheid Unit 8200 voor signaalintelligentie.

Maar sommigen noemen ook twee aspecten van het Israëlische ethos: de noodzaak om te innoveren in een land in de woestijn en Chutzpa, of durf. “In Israël proberen we te overleven“, zegt Revital Hollander van Interdisciplinair Centrum Herzliya.

Dat is een Israëlische universiteit die recent zakelijke studenten van McGill University in Canada heeft ontvangen om samen te werken en deel te nemen aan een hackathon. “In principe bevinden we ons altijd in een situatie waarin we problemen moeten oplossen, en dit is onze gemoedstoestand,” zei Hollander.

De werkgelegenheid in hightech steeg in 2018 tot 8,7 procent van het totaal van Israël vergeleken met 8,3% het jaar ervoor, volgens cijfers van de regering, die dat aantal wil vergroten. Degenen die betrokken zijn in de industrie praten over het aanmoedigen van startups om ‘op te schalen’ – hun bedrijf te laten groeien – in plaats van geld te verdienen aan lucratieve overnames in het buitenland.

Om de rijkdom te verspreiden, heeft Israël geprobeerd de stad Beersjeba in het woestijnzuiden van het land te veranderen in een belangrijke technologische hub, onder meer door de verplaatsing van militaire technische eenheden daar. Maar eerbied voor wat Israël al heeft gecreëerd is overvloedig aanwezig. Dat was onlangs te zien in Herzliya, in de buurt van Tel Aviv, waar de Canadese en Israëlische studenten samenwerkten.

Jiro Kondo, een professor aan de managementfaculteit van Desautels van McGill, zei dat het ‘ecosysteem’ dat Israël had gecreëerd uniek was gezien het startpunt. “Het enige voorbeeld in de afgelopen 40 jaar waarin ik iets kan bedenken dat van nul naar iets ging dat niet alleen succesvol is in geïnvesteerde dollars, maar ook in waarde gecreëerd … is in Israël,” zei hij.

In het Peres Centrum, opgericht door voormalig premier Shimon Peres, begint het verhaal van de innovatie van het land al vóór de oprichting in 1948, verteld via virtual reality en interactieve presentaties. De focus ligt minder op de economische aspecten dan op hoe het levens kan verbeteren. “En innovatie is daar een hulpmiddel voor,” zei adjunct-directeur-generaal Yarden Leal van het voormalige kantoor van wijlen Peres, waar hij nog steeds zijn boeken en Nobelprijs voor de vrede huisvest.

Why Israel is a Tech Capital of the World
(12 april 2019)


Bronnen:

♦ naar een artikel van Mike Smith “Israeli tech looks to the future — whoever wins the election” van 10 september 2019 op de site van The Times of Israel