VS en Israël praten over het sluiten van een wederzijds defensie pact

Plaatje hierboven: Israël, 22 mei 2017. Premier Benjamin Netanyahu en zijn vrouw Sarah verwelkomen hartelijk de Amerikaanse president Donald Trump en Melania op de luchthaven van Ben Gurion [beeldbron: Koby Gideon/GPO]

De Amerikaanse president Donald Trump sprak zaterdag met de Israëlische premier Netanyahu om de mogelijkheid te bespreken om verder te gaan met een wederzijds verdedigingsverdrag tussen de Verenigde Staten en Israël.

Het was niet verwant aan de VS die de soevereiniteit van Israël over de Golanhoogten erkent, maar op zaterdag gaf de Amerikaanse president Trump een verkiezingsgebaar aan premier Benjamin Netanyahu toen hij tweette dat hij de premier later deze maand zou ontmoeten en een Israël-VS zou bespreken. Beveiligingspact.

Trump twitterde:

Ik had vandaag een telefoongesprek met premier Netanyahu om de mogelijkheid te bespreken om verder te gaan met een wederzijds defensieverdrag, tussen de Verenigde Staten en Israël, dat de geweldige alliantie tussen onze twee landen verder zou verankeren. Ik kijk ernaar uit om die discussies voort te zetten na de Israëlische verkiezingen wanneer we later deze maand bij de Verenigde Naties bijeenkomen!

Netanyahu twitterde terug::

Dank u mijn beste vriend president Trump. De Joodse staat heeft nog nooit een grotere vriend in het Witte Huis gehad. Ik kijk uit naar onze bijeenkomst bij de VN om een ​​historisch defensieverdrag tussen de Verenigde Staten en Israël te bevorderen. Samen zullen we met volle kracht doorgaan met onze gemeenschappelijke strijd tegen het terrorisme. Gefeliciteerd met uw laatste succes tegen de zoon van Bin Laden. God zegen Amerika. God zegene Israël.

Israel’s minister van Buitenlandse Zaken Yisrael Katz (Likoed) prees de aankondiging en zei:

Zoals ik in het verleden heb gezegd, ben ik een voorstander van een duidelijk en ondertekend verdedigingsverdrag tussen de VS en Israël tegen Iran en van de kwestie van kernwapens en de dreiging van ballistische raketten, die de acties van Israël op andere gebieden niet beperkt. Een verdrag zoals dit met de sterkste macht ter wereld zal een ongekende historische prestatie zijn die veel zal bijdragen aan de veiligheid en economische kracht van de staat Israël.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft gisteren bevestigd dat Hamza bin Laden, zoon van oprichter van Al-Qaeda, Osama bin Laden, is gedood bij een Amerikaanse operatie. Hamza, ongeveer 30 jaar oud, werd algemeen gezien als de erfgenaam en opvolger van zijn vader. De VS hebben hem twee jaar geleden aangewezen als een wereldwijde terrorist.

Afgelopen maart, ongeveer twee weken voor de verkiezingen van 9 april, erkende Trump de controle van Israël over de Golanhoogte in een gebaar dat algemeen werd gezien als een tijdschema om Netanyahu bij de verkiezingen te stimuleren. Ambtenaren hebben gezegd dat Netanyahu ook dit keer op een gebaar van de president had gehoopt, en de tweet van zaterdag lijkt te zijn wat Trump momenteel bereid is te geven.

Hoewel het idee van een defensiepact tussen de VS en Israël al enkele decennia aan en uit is besproken, is het de afgelopen maanden opnieuw naar voren gekomen. De Republikeinse senater Lindsey Graham uit Zuid-Carolina bracht het voorstel in juni aan tijdens een diner georganiseerd door de Endowment for Middle East Truth.

Hij zei toen dat hij wilde dat Israël werd toegevoegd aan de lijst van landen waarmee de VS verdragsverplichtingen hebben. “Ik denk dat het belangrijk is om een ​​signaal af te geven in de 21ste eeuw: als je van plan bent Israël te vernietigen, moet je voorbij ons gaan en dat zal niet goed aflopen voor u,” zei hij.

Plaatje hierboven: Tel Aviv, vrijdag 13 september 2019. Orthodoxe Israëliërs lopen langs een verkiezingsbord van de Likoedpartij waarop te zien is hoe de Amerikaanse president Donald Trump de handen schudt met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu [beeldbron: Debbie Hill/UPI


Bronnen:

♦ naar een artikelIsrael and US to sign mutual defense treaty? – US Pres. Trump, PM Netanyahu, discuss mutual defense treaty” en een artikelHamza bin Laden killed in US operation” van 14 september 2019 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Herb Keinon “Trump discussed ‘Mutual Defense Treaty’ with Netanyahu” van 14 september 2019 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Danielle Haynes “Trump, Netanyahu discuss mutual defense treaty ahead of Israel elections” van 14 september 2019 op de site van UPI

3 gedachtes over “VS en Israël praten over het sluiten van een wederzijds defensie pact

 1. Ter aanvulling:
  Caroline B. Glick heeft op 6 sept j.l. een verhelderend artikel geschreven over de samenwerking tussen Amerika en Israël. Titel van artikel. Het versterken van de Amerikaanse- Israëlische alliantie.
  Lezenswaardig.

  Like

 2. Het zal in de nabije toekomst blijken dat God de beste Bondgenoot van Israël is.
  Zie Ezechiël 38 en 39.

  Like

 3. Wederzijds pact tussen Amerika & Israel.

  Amerika is in de Nato en dus………moet ook Europa Israel actief (en tegen haar zin) beschermen tegen aanvallen van hun vrienden Iran, Hezbollah & Hamas!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.