Laatste peiling voor Israël’s verkiezingen plaatst premier Netanyahu opnieuw aan het roer

Vrijdag is de laatste dag waarop enquêteurs hun bevindingen mogen publiceren, voorafgaand aan de verkiezingsdag van dinsdag. Zoals bekend dingen 31 politieke partijen mee (16 minder dan in april j.l.) naar de politieke macht waarvan er uiteindelijk slechts een 10-tal de eindstreep zullen halen.

The Jewish Press koos voor een enquête uitgevoerd door prof. Yitzhak Katz’s Ma’agar Mohot Institute die op vrijdagochtend werd gepubliceerd door Israel Hayom, omdat het 1,003 respondenten bevatte met een kleiner dan gebruikelijke steekproeffout van + -2,8%.

Uit de peiling blijkt dat Likoed vandaag de grootste partij is, met 33 zetels, een recordnummer voor de partij van Netanyahu in de huidige campagne. Blue & White volgt niet ver achter met 31 zitplaatsen. De gezamenlijke Arabische lijst staat op de derde plaats, met 12 zetels, waaruit blijkt dat de belangstelling van de Arabische kiezers voor de verkiezingen is toegenomen.

Israel Beiteinu is de vierde grootste partij, met 9 zetels, gevolgd door Shas en United Torah Judaism met elk 7 mandaten. Yamina krijgt ook 7 zetels, en Otzma Yehudit 4. De Arbeidspartij komt uit de gevarenzone van de kiesdrempel met 6 mandaten, terwijl het Democratische kamp naar 4 zetels wordt geveegd.

Uit deze resultaten blijkt dat Netanyahu nog steeds 58 zitplaatsen heeft, 3 minder dan de prijs. Volgens interne peilingen van de verschillende partijen, uitgevoerd met steekproeven van enkele duizenden respondenten strikt telefonisch (en niet via internet), is de werkelijke situatie compleet anders, waarbij Likud 35 tot 36 zetels krijgt, met Liberman en Yemina naar beneden tot zeven zitplaatsen elk.

Uit dezelfde interne onderzoeken blijkt dat Otzma Yehudit niet de drempel overschrijdt en in feite slechts ongeveer twee zitplaatsen krijgt. Zodat het rechtse blok zonder Liberman waarschijnlijk 60 zetels krijgt, met de verwachting dat premier Benjamin Netanyahu Orly Levy-Abekasis zou kunnen verleiden om zich bij de coalitie aan te sluiten als minister van sociaal welzijn en hem de nodige meerderheid te bieden.


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Israel “Despite Friday the Thirteenth Final Poll, Bibi Has Path to Victory” van 13 september 2019 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikel van Mati Tuchfeld “Poll predicts 62 seats for left-wing coalition with Lieberman – Last poll of this election cycle predicts 33 seats for the Likud and 31 for Blue and White” van 13 september 2019 op de site van Israel Hayom

♦ naar een artikel van Elad Benari “Poll: Likud and Blue and White tied – Final Channel 13 poll: Right-wing bloc has 58 seats overall – Liberman again the deciding factor” van 13 september 2019 op de site van Arutz Sheva

2 gedachtes over “Laatste peiling voor Israël’s verkiezingen plaatst premier Netanyahu opnieuw aan het roer

    1. Hoi pejoar : er is een kiesdrempel ! net zoals in NL en B hoewel in Israel erg laag en onduidelijk ! in Israel bepaald het hoog-gerechtshof wie mee mag doen :altijd vaag en vaak partijdig ten voordeel van splintergroepjes ! Mandelblitt is een zeer strenge boer !

      Like

Reacties zijn gesloten.