Vrijdagse Gaza rellen recent meer gewelddadiger wegens gebrek aan belangstelling

Op vrijdag de 13de (september) arriveerden ongeveer 5.300 Palestijnse Arabieren aan de grens tussen Israël en Gaza om er hun wekelijkse show van ‘vreedzaam’ geweld op te voeren als onderdeel van de wekelijkse ‘Mars van de Terugkeer’ -protesten.

150 meter
Hamas zou naar verluidt vooraf een oproep hebben geaan om weg te blijven van het hek en de IDF geen excuus te geven om het vuur te openen. Echter, ondanks een veiligheidsperimeter die Israël heeft opgelegd van 150 meter aan het grenshekken, naderden enkele honderden relschoppers het hek en gooiden stenen en explosieven naar de Israëlische soldaten die de grens bewaken.

De IDF gebruikte de klassieke relverspreidingsmiddelen en schoot af en toe met scherp naar de belangrijkste heethoofden conform de rules of engagement. Het zogenaamde “gezondheidsministerie'” van Hamas berichtte dat ongeveer 55 amokmakers raakten gewond, meestal nep-terroristen gekleed in een shirt van de “Press” of “hulpverlener” van de Rode Halve Maan. 29 relschoppers met schotwonden werden opgenomen in het locale ziekenhuis.

Vorige week werden twee Palestijnse tieners gedood in schermutselingen met de IDF die ‘vooral gewelddadig’ werden genoemd en Hamasleider Ismail Radwan waarschuwde op vrijdag Israël om terughoudend te handelen, zeggend dat het “verzet een zwaard is dat het Palestijnse volk verdedigt”.

De protesten komen na een week van spanningen in het zuiden. De afgelopen week zijn er meerdere keren raketten op Israëlische steden en gemeenschappen afgevuurd – de meeste werden onderschept door het verdedigingssysteem van de Iron Dome of landen in open gebieden – die beantwoord werden met Israëlische luchtaanvallen.

In zijn opmerkingen, die hij maakte na terugkeer van een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin, stelde Netanyahu: “Een operatie in Gaza kan op elk moment plaatsvinden, ook vier dagen voor de verkiezingen.” De ‘Mars van de Terugkeer’ -protesten langs de Gaza-grens vinden sinds maart 2018 elke vrijdag plaats en zijn de afgelopen weken gewelddadiger geweest dan in voorgaande weken.

Arbeidsongeval
Op vrijdag werd in Khan Younis ook een tunnelgraver van de Al Qassam Brigades begraven die op 11 september 2019 was omgekomen tijdens een “arbeidsongeval”.

De 25-jarige Mohammed Fawzi Najjar stierf in een explosie in een aanvalstunnel in het zuiden van Gaza die naar Israël leidde. In een verklaring zeiden de Brigades dat de Palestijn werd gedood in wat het beschreef als een ongeluk in een tunnel, ten oosten van Khan Younis.

Al bij al was het maar een slappe vertoning op vrijdag de 13de… De mot zit er duidelijk in. Misschien volgende vrijdag weer wat meer ambiance?

Vrijdag de 13de brengt Joden geluk en voorspoed
Vrijdag de 13de wordt in het volkse bijgeloof meestal gezien als een ongeluksdag maar niet voor de Joden. Zoals gewoonlijk kijkt iedereen naar vliegtuigen die op die dag uit de lucht vallen en liften die crashen en relaties die uit elkaar vallen. Amerikanen zijn zo bang van nummer 13 dat sommige gebouwen zelfs de 13de verdieping overslaan.

Maar als we vandaag in Israël zouden wonen, verwachten we misschien alleen maar goede dingen. Dat komt omdat in Israël, en in het Jodendom in het algemeen, 13 als een geluksgetal wordt beschouwd. Voordat we u de gunstige eigenschappen bewijzen, laten we het hebben over de mogelijke (maar onbewezen) oorsprong van triskaidekaphobia.

Het heeft misschien alles te maken met het feit dat Judas Iscariot een van de 13 mensen was bij Jezus’ laatste avondmaal. Of misschien omdat het einde van de 13e baktun-kalendercyclus van de Maya-kalender de apocalyps zou inluiden.

Maar voor Joden is dat niet zo. Zoals blogger Joshua Hammerman opmerkt, zijn er een aantal redenen waarom niet. Denk bv. maar aan: wat is de leeftijd van een bar mitswa-jongen? Hoeveel maanden staan ​​er in de Hebreeuwse maankalender? En vergeet niet de 13 attributen van God die in Exodus zijn vastgelegd om uit te leggen waarom God ons die hele gouden kalfaflevering heeft vergeven.

Nog steeds niet overtuigd? Overweeg dat Maimonides aka de Rambam, 13 geloofsbeginselen heeft geformuleerd. En dan is er deze clincher: toen Israël in 1948 werd opgericht, had de eerste voorlopige regering 13 leden. Waarom? Nou, om goed geluk te brengen.

See you next friday!zei de killer Jason Voorhees in de film. De rol van Jason in de eerste film Friday the 13th (1980) wordt overigens gespeeld door de Amerikaans-Joodse acteur Ari Lehman. LOL 🙂


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ben Ariel “More than 5,000 Arabs participate in weekly border riots” van 13 september 2019 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelHamas warns Israel against harming protesters at Gaza border clashes” van 13 september 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelWhy Friday the 13th is a lucky day for Jews” van 13 september 2019 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Vrijdagse Gaza rellen recent meer gewelddadiger wegens gebrek aan belangstelling

  1. Wat een bezoek aan een haattempel (moskee) toch teweeg kan brengen!!Salafisme, Jihadisme,of Soennietische ,Sjiitische moslims ,Islam en vrede is een pertinente onmogelijkheid!!Israel moet al de door Palestijnse moslims bezette Israëlische gebieden terugbrengen onder eigen landsbestuur ,ook al gaan de United Nonsens (VN) of het achterbakse laffe Europa (Brussel en Straatsburg om te lachen)met zijn Frans Timmermansen en andere notoire landverraders op hun kop staan!!

    Like

Reacties zijn gesloten.