Annexatie van de Jordaanvallei kan de koers van de Joodse geschiedenis veranderen

Plaatje hierboven: Een zicht vanuit Israël op het veiligheidshekken dat Jordanië scheidt van Israël in de Jordaanvallei in Judea & Samaria, aka de Westelijke Jordaanoever, op 13 februari 2019 [beeldbron: Yonatan Sindel/JTA]

De politieke scherpzinnigheid van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu was dinsdag volledig te zien met de belangrijke aankondiging dat als hij de herverkiezing op 17 september wint, hij zal werken om de Israëlische soevereiniteit over alle Joodse nederzettingen toe te passen, te beginnen met die in de Jordaanvallei.

Hij impliceerde dat de stap zou worden genomen in coördinatie met het langverwachte vredesplan uit het Midden-Oosten dat de Amerikaanse president Donald Trump na de Israëlische verkiezingen wil presenteren, en zegt dat het…

… een geweldige kans biedt, een historische kans om soevereiniteit over de nederzettingen toe te passen op de Westelijke Jordaanoever en andere belangrijke gebieden van ons historisch erfgoed. 

De premier voegde eraan toe dat “iemand in het Witte Huis” ter plekke had gezegd dat “het plan van Netanyahu geen invloed heeft op dat van Trump.” “Dat zegt veel”, zei Netanyahu in reacties op Israel National News.

Netanyahu was nooit verlegen om belangrijke binnenlandse of buitenlandse beleidsaankondigingen te doen vóór een algemene verkiezing, en ging door met de beweging als onderdeel van een strategie om zijn basis te motiveren door zijn tegenstanders naar rechts te overtreffen en zijn belangrijkste rivaal Benny Gantz te ondermijnen, leider van de Blauw & Witte Partij, die ook het behoud van de Jordaanvallei ondersteunt.

Likud parlementslid in de Knesset en voormalig burgemeester van Jeruzalem, Nir Barkat, vertelde JNS dat hij niet alleen de beslissing van de premier over de Jordaanvallei toejuicht, maar hoopt dat “dit de eerste stap is naar de toepassing van de Israëlische soevereiniteit op alle gebieden van Joodse nederzettingen in Judea en Samaria [de Westelijke Jordaanoever].”

Israël verwierf de controle over de Westelijke Jordaanoever tijdens de Zesdaagse Oorlog van 1967, maar het heeft de Israëlische wet nooit toegepast op de regio, die de internationale gemeenschap als ‘bezet gebied’ beschouwt. Niettemin wonen er nu meer dan 400.000 Israëli’s in de ‘betwiste gebieden’ waar Israël thans de soevereiniteit wil toepassen, althans toch in de gebieden waar Israëlische Joden wonen.

Onder de Oslo-akkoorden van 1995 was de Westelijke Jordaanoever verdeeld in drie regio’s, met de meeste Israëlische nederzettingen en de Jordaanvallei in Area C, waar Israël volledige civiele en militaire controle heeft.

Israël beschouwt de Jordaanvallei – het meest oostelijke deel van dit specifieke gebied – als van het grootste strategische belang omdat het dient als de grens van Israël met de Jordaan in het oosten. Hoewel Israël en Jordanië in 1994 een vredesovereenkomst hebben ondertekend, beschouwt het Israëlische veiligheidsinstituut niets als vanzelfsprekend en beschouwt Israëlische controle over de grens met Jordanië als cruciaal voor het vermogen van Israël om zichzelf te verdedigen.

‘We worden afgerekend op onze daden’
Ondanks het feit dat de meeste Israëli’s de Jordaanvallei als een consensuskwestie beschouwen, werd Netanyahu zowel van rechts als van links bekritiseerd over de timing van het manoeuvre. Labour-partij Knesset-lid Itzik Shmuli zei tegen JNS dat “Netanyahu zal beloven de maan te annexeren om genoeg mandaten te krijgen om immuniteit te krijgen en niet de gevangenis in te gaan.”

Evenzo bekritiseerde de Blauw & Witte Partij de strategie van Netanyahu, maar niet het beleid:

De bewoners van de Jordaanvallei komen niet voor in de propaganda van Netanyahu. Blauw & Wit heeft duidelijk gemaakt dat de Jordaanvallei voor altijd een deel van Israël is. Netanyahu had in 2014 een plan opgesteld om de Jordaanvallei af te staan. We zijn blij dat Netanyahu is teruggekomen op dat plan en het plan van Blauw & Wit -paan aan te nemen om de Jordaanvallei te erkennen.

Niettemin zei Ayelet Shaked, voorzitster van de Yamina-partij, dat ze hoopt dat de Israëlische leider zal doorzetten met zijn annexatieplannen:

Ik zegen Netanyahu voor zijn aankondiging en voor het praten over de Israëlische soevereiniteit, maar ik hoop dat dit niet iets zal zijn dat hij eenvoudigweg vóór de verkiezingen zegt. Uiteindelijk worden we gemeten aan de hand van onze acties.

Plaatje hierboven: Ramat Gan, nabij Tel Aviv op 10 september 2019. Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu duidt op een kaart de Vallei van de Jordaan aan, het gebied dat hij als eerste wil annexeren als hij herkozen wordt op 17 september aanstaande [beeldbron: Menahem Kahana/The Times]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Dov Lipman “With Jordan Valley announcement, Netanyahu seeks again to outmaneuver political opponents” van 11 september 2019 en een artikel van Sean Savage “Netanyahu vows to annex settlements after election, starting with Jordan Valley” van 10 september 2019 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

♦ naar een artikelNetanyahu: US Recognition of Strategic Settlements is ‘Changing Course of Jewish History’” van 12 september 2019 op de site van United With Israel

♦ naar een artikelShaked: Netanyahu could annex Jordan Valley in a day if he wanted” van 11 september 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Ben Sales “Netanyahu’s push to annex the Jordan Valley, explained” van 10 september 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Een gedachte over “Annexatie van de Jordaanvallei kan de koers van de Joodse geschiedenis veranderen

Reacties zijn gesloten.