Relaties tussen enerzijds Palestijnen en anderzijds Egypte en Saoedi-Arabië verslechtert zienderogen

Plaatje hierboven: Israël’s president Reuven Rivlin verbroedert in Jeruzalem met de Arabieren. “Your home is my home”, zei Rivlin. Het gaat elke dag beter met de normalisering van de relaties tussen Israël en de Arabische wereld, tot grote spijt en ergernis van de Palestijnen die vrezen dat de Arabieren niet langer om hen zullen geven [beeldbron: Haaretz]

Het lijkt hoe langer hoe minder te boteren tussen Palestijnen en hun Arabische bondgenoten in het Midden-Oosten. Daar hebben ze natuurlijk zelf schuld aan. En niet te vergeten, de relaties die volop ontdooien tussen Israël en zijn naburige Arabische vijanden van weleer.

In een bericht in Al Monitor is te lezen dat het kantoor van de Egyptische openbare veiligheidsofficier de detentie heeft verlengd van de Palestijnse activist Ramy Shaath, de zoon van de voormalige Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken Nabil Shaath en voormalig adviseur van de PLO ten tijd van Yasser Arafat, op verdenking van terroristische banden, een beschuldiging die zijn familie uiteraard ontkent.

De 48-jarige Shaath werd op 5 juli in zijn huis in Caïro gearresteerd nadat officieren van justitie hem hadden toegevoegd aan een lijst met eerder gearresteerde verdachten, waaronder journalisten, zakenmensen, politici en voormalige leden van het Egyptische parlement en waarbij 19 bedrijven betrokken waren.

Alle verdachten worden ervan beschuldigd lid te zijn van en de Moslim Broederschap te financieren, wat Egypte als een terroristische groep beschouwt. Ramy’s Franse vrouw, Celine Lebrun-Shaath, die de afgelopen zeven jaar in Egypte woonde, werd na zijn arrestatie gedeporteerd.  Hij wordt vastgehouden in de beruchte Tora-gevangenis in Egypte.

Palestine Today heeft een soortgelijk verhaal van een 81-jarige Hamas-lid en zijn zoon die in Saoedi-Arabië zijn gearresteerd. Een Hamas-leider en zijn zoon werden enkele maanden zonder rechtvaardiging in Saoedi-Arabië gearresteerd als onderdeel van een campagne tegen veel Palestijnen die in het koninkrijk woonden.

Mohammed Saleh al-Khodari (Abu Hani) en zijn zoon Hani, die bijna drie decennia in Jeddah wonen, werden opgesloten in de gevangenis. Hamas beschouwt de arrestatie van al-Khodari en zijn zoon als een vreemde en verwerpelijke stap, vooral omdat hij verantwoordelijk was voor het beheer van de relaties met Saoedi-Arabië gedurende twee decennia. Dit zijn zeer prominente Palestijnen die worden gearresteerd. De dagen van Arabieren die Palestijnen reflexief steunen, zijn al lang voorbij.

Onlangs werd een Saoedische bezoeker die wilde bidden in de Al Aqsa moskee op de Tempelberg in Jeruzalem, aangevallen door een woeste meute Palestijnen. De onfortuinlijke Saoediër had de ‘misdaad’ begaan – in de ogen van de Palestijnen toch – dat hij onlangs deel uitmaakte van een delegatie van Arabische journalisten die werden uitgenodigd om Israël te bezoeken.

De Palestijnen zijn sterk gekant tegen elke vorm van normalisering met Israël en beschouwen het als verraad. Ze zijn bang dat als de Arabieren hun betrekkingen met Israël normaliseren, ze niet langer om de Palestijnen zullen geven. Het Palestijnse standpunt is dat er geen normalisering tussen Israël en de Arabieren kan plaatsvinden voordat het Israëlisch-Palestijnse conflict is opgelost.


Bronnen:

♦ naar een artikel van EoZ “Saudis, Egyptians arresting Palestinians” van 10 september 2019 op de site van Elder of Ziyon

♦ naar een artikel van Dr. Jacques Neriah “Egypt’s arrest of Ramy Shaath – As relations between Cairo and Ramallah continue to deteriorate, Egypt’s arrest of senior Palestinian official Nabil Shaath’s son on terrorism charges may be a sign of things to come” van 2 september 2019 op de site van Israel Hayom

♦ naar een artikelDespite appeal by Abbas, Egypt keeps Palestinian official’s son in jail” van 9 september 2019 op de site van Al Monitor

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Why Was a Saudi Attacked by Palestinians?” van 24 juli 2019 op de site van The Gatestone Institute