Netanyahu vraagt van de kiezer een ‘duidelijk mandaat’ om Judea & Samaria te annexeren

We zouden het bijna vergeten, maar binnen enkele dagen zijn het parlementaire verkiezingen in Israël en wel volgende week op 17 september 2019.

Deze verkiezingsronde worden wel eens de ‘onzichtbare’ verkiezingen genoemd, omdat er nagenoeg geen campagne wordt gevoerd, er totaal geen ambiance is noch interesse van het publiek. De rechtse en linkse politieke blokken zitten verwikkeld in een nek aan nek race en niemand die weet wie zal winnen en de nieuwe premier mag leveren.

Een week voorafgaand aan de Israëlische nationale verkiezingen vroeg Netanyahu om een ​​’duidelijk mandaat’ om de Israëlische soevereiniteit toe te passen over de Jordaanvallei en het gebied van de Dode Zee, in samenwerking met de regering Trump, en uiteindelijk over héél Judea en Samaria.

In een dramatische aankondiging dinsdagavond beloofde premier Benjamin Netanyahu dat hij – indien hij wordt herkozen – de soevereiniteit zal toepassen over ‘Judea en Samaria en andere gebieden’, te beginnen met de Jordaanvallei en het gebied van de Dode Zee.

Zoals bekend heeft de Amerikaanse president Donald Trump gezegd dat hij zijn ‘akkoord van de eeuw’ zal presenteren na de nationale verkiezingen van dinsdag. Volgens Netanyahu:

… dit biedt zowel een uitdaging als een kans – een historische, eenmalige kans voor soevereiniteit in Judea en Samaria. De vraag is: wie zal de onderhandelingen met de VS afhandelen? Zal ik het zijn of [Blauwe en Witte partijleider Benny] Gantz en [Yair] Lapid?

De Blauw & Witte partijleiders hebben gezegd dat ze 80.000 ‘kolonisten’ uit Judea en Samaria zouden verwijderen,” voegde Netanyahu toe, terwijl hij er zelf geen enkele zou verwijderen. “De beste belangen van Israël zouden worden gediend door de warme relatie van Netanyahu met Trump en andere wereldleiders,” zei de premier en hij vervolgde:

Ik moet u vóór en niet nà de verkiezingen vertellen wat ik van plan ben te doen. Ik vraag om een ​​duidelijk mandaat … om eindelijk de permanente grenzen van Israël te definiëren, belovend dat Judea en Samaria niet Gaza worden. Als ik dat duidelijke mandaat krijg, zal ik onmiddellijk na de verkiezingen beginnen. De Jordaanvallei en het noorden van de Dode Zee – dit is de oostelijke grens van de staat Israël, net zoals de Golan in het noorden. Het is onze veiligheidsgordel in het oosten.

Volgens een recente peiling die werd uitgevoerd door de Israeli Voice Index van de Israel Democracy Institute (IDI) zijn …:

… 48% van de Joodse Israëli’s en 11% van de Arabische Israëli’s zouden voor een dergelijk plan kiezen als het zou worden ondersteund door de Amerikaanse president Donald Trump en zijn regering. Dit is te vergelijken met 28% van de Joodse Israëliërs en 56% van de Arabische Israëliërs die tegen dit idee zijn. Bijna een kwart Joodse Israëli’s en een derde van de Arabische Israëli’s blijven hierover onbeslist. In het geval van mogelijke annexatie van Area C zijn Joodse Israëli’s verdeeld over de vraag of er een Palestijnse staat moet worden gevestigd in de resterende delen van de Westelijke Jordaanoever. 40% zou zich hiertegen verzetten, terwijl 37% het zou steunen. Onder Arabische Israëliërs – 51% van de Arabische Israëliërs ondersteunt dit idee – terwijl 20% ertegen is.

De Sovereignty Movement, geleid door activisten Yehudit Katsover en Nadia Matar, verwelkomde de aankondiging van Netanyahu, die …

… een domper plaatst op het waanidee van het vestigen van een andere Arabische staat in het hart van ons land. De soevereiniteitsbeweging benadrukt dat soevereiniteit over de Jordaanvallei een eerste belangrijke stap moet zijn in de richting van het volledige proces van toepassing van de Israëlische soevereiniteit over heel Judea en Samaria.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Terri Nir “Netanyahu Requests ‘Clear Mandate’ to Apply Sovereignty Over Jordan Valley, Judea, Samaria” van 10 september 2019 op de site van United With Israel

♦ naar een artikel van Aaron Bandler “Netanyahu Pledges Annexation of the Jordan Valley” van 10 september 2017 op de site van The Jewish Journal