Palestijnen protesteren tegen terrorist die aan kanker stierf in een Israëlische gevangenis

Plaatje hierboven: Eitam en Na’ama Henkin werden op 1 oktober 2015 voor de ogen van hun vier kinderen doodgeschoten. De terrorist Bassam al-Sayeh, een ‘journalist’  van Hamas, werd als medeplichtige aan de moord eveneens veroordeeld [beeldbron: Ynet]

Een Palestijnse veroordeelde die zijn tijd in de Israëlische gevangenis uitzat voor zijn rol in een dodelijke terreuraanslag stierf afgelopen zondagavond aan complicaties door kanker in een ziekenhuis in centraal Israël en leidde tot beschuldigingen van verwaarlozing door Palestijnse topambtenaren.

Bassam al-Sayeh, die leed aan bot- en bloedkanker, stierf in het Assaf Harofeh Medisch Centrum in Beer Yaakov, volgens de Prisoner Affairs Commission van de Palestijnse Autoriteit.

De 47-jarige Sayeh was in Israël veroordeeld voor het autoriseren en helpen financieren van een schietpartij. In oktober 2015 reed het gezin Henkin in hun busje op de weg ter hoogte van Beit Furik nabij Nabloes in Samaria, toen ze opeens werden beschoten.

Het echtpaar Eitam en Naama Henkin werden voor de ogen van hun vier kinderen doodgeschoten, aldus een woordvoerder van Shin Bet. Hij voegde eraan toe dat Sayeh niet fysiek deelnam aan de aanval.

De Israel Prisons Service bevestigde in een verklaring dat Sayeh was overleden. Daarin stond dat de Hamas-operator leed aan ongeneeslijke chronische ziekten sinds hij voor het eerst in hechtenis kwam in oktober 2015.

De Izz ad-Din al-Qassam Brigades, Hamas’ moordbrigade, zeiden  in een verklaring dat de Shahidna Bassam al-Sayeh diende als veldcommandant in zijn gelederen en een van de daders was van de aanslag op de Henkins.

Palestijnse premier Mohammad Shtayyeh beweerde in een Facebook-bericht dat Israël de gezondheid van Sayeh verwaarloosde en de Joodse staat ervan beschuldigde hem ‘doelbewust te hebben vermoord’.

Uiteraard leverde hij geen enkel bewijs om zijn boute beweringen te staven. Dat doen Palestijnen nooit. Een woordvoerder van de Israel Prisons Service reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar met betrekking tot de bewering van Shtayyeh.

Saeb Erekat, de secretaris-generaal van het uitvoerend comité van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO), riep het Internationaal Strafhof op om een ​​onderzoek in te stellen naar de dood van Sayeh.

Palestina rouwt om de martelaar Bassam [al-Sayeh], die stierf in een Israëlische gevangenis. We houden de Israëlische regering volledig verantwoordelijk en roepen de @IntlCrimCourt op om onmiddellijk een onderzoek in te stellen. Israëlische functionarissen moeten verantwoordelijk worden gehouden,” schreef Erekat op Twitter:

Intussen kan de PLO Sayeh van haar loonlijst schrappen als bezoldigd martelaar, wat toch een ernstige besparing is voor een Palestijns kabinet dat voortdurend in geldnood verkeert.

Op maandag vonden verschillende kleine demonstraties plaats in steden op de Westelijke Jordaanoever om te protesteren tegen hoe Israël naar verluidt Sayeh een slechte medische behandeling heeft geboden.

De al-Qassam Brigades (Hamas) zeiden dat het bloed van ‘de martelaar in gevangenschap’ Bassam al-Sayeh “niet vergeefs werd verspild” en bezweerde dat “de bezetter van de Westbank zal achtervolgd worden door een vloek op elke vierkante meter Palestijnse grond.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Adam Rasgon “Palestinians protest after cancer-stricken terror convict dies in Israeli prison” van 10 september 2019 op de site van The Times of Israel

2 gedachtes over “Palestijnen protesteren tegen terrorist die aan kanker stierf in een Israëlische gevangenis

  1. Nou moet het niet gekker worden dankzij de goede Israëlische zorg worden tal v mensen goed behandeld zonder israel hebben de Palestijnen echt nada noppes niks en maar klagen slachtofferrol wat vreselijk

    Like

  2. En ze hebben gelijk……. want zonder de Staat Israel had deze ‘palestijn’ geen terrorist geworden, had niet in de gevangenis beland, had geen kanker gekregen en had nog 150 jaar geleefd.

    Yep, allemaal de schuld van Israel.

    Like

Reacties zijn gesloten.