Darwinisme, Jodendom en de botsing tussen wetenschap en religie

Plaatje hierboven: Charles Darwin, de oom van de aap. Een spotprent van Colleen O’Farrell van Kricket-Kountry: “Wat je kijk op evolutie ook is, of wat je ook van wetenschap in het algemeen vindt, je moet altijd de wet van Leon onthouden: ‘Echte dingen zijn nog steeds echt, ongeacht wat je denkt of wat je gelooft!’” [beeldbron: Red Bubble]

De Amerikaans-Joodse professor David Gelernter, die informatica doceert aan de Universiteit van Yale in Connecticut, heeft onlangs afstand gedaan van zijn eerdere geloof in de Darwiniaanse evolutie.

Toen hij schreef dat het hem bedroefde om “een briljante en mooie wetenschappelijke theorie” op te geven, zei hij dat hij had geconcludeerd dat het niet het grotere geheel kon verklaren – niet de verfijning van bestaande soorten, maar de opkomst van nieuwe soorten.

Of zijn argument gegrond is of niet, is een discussie voor een andere keer. Het punt hier is dat het onaantastbaar is voor iedereen die niet bereid is professionele en sociale zelfmoord te riskeren.

Het Darwinisme, zei Gelernter, was voorbij een wetenschappelijk argument gegaan. Hoewel zijn Yale-collega’s hem op een hoffelijke en collegiale manier hadden behandeld, namen mensen hun leven in eigen handen om de Darwiniaanse evolutie in twijfel te trekken.

“Ze zullen u vernietigen als u het contesteert,” zei hij. Er was niets op het gebied van vrije meningsuiting over dit onderwerp. “Het is een soort bittere, fundamentele, boze, verontwaardigde, gewelddadige afwijzing, die lang niet in de buurt komt van wetenschappelijke of intellectuele discussie.”

Gelernter’s conclusies over het Darwinisme zijn voornamelijk afgeleid van zijn analyse van de statistische waarschijnlijkheid van de evolutie van nieuwe soorten. Toch wordt iedereen die het darwinisme in vraag stelt ​​onmiddellijk bestempeld als “anti-wetenschappelijk” en beschuldigd van een religieuze gek te zijn.

Inderdaad, de tegenstand tegen de afvalligheid van Gelernter omvatte de observatie dat hij een religieuze jood is. Blijkbaar is de enige reden waarom hij mogelijk tot deze “ontkennende” conclusie zou kunnen komen, zegt een pro-evolutie-website, dat hij de wetenschap bekijkt via een “Oude Testamentische bril”. In feite heeft een geloof dat onbetwistbaar is, het kenmerk van religieus geloof. Daarom noemt Gelernter het darwinisme een religie.

Er zijn nog tal van andere onzekere dingen in onze doordachte samenleving. Door de mens veroorzaakte opwarming van de aarde, bijvoorbeeld, wordt beschouwd als een uitdaging omdat de wetenschap van die theorie “vastgelegd” is. Dit is in feite anti-wetenschaps dogma omdat er nooit iets in de wetenschap wordt vastgelegd dat altijd openstaat voor nieuwe uitdagingen .

Dus hoe komt het dat onze wetenschappelijke tijd anti-wetenschapsideeën meer verwant aan religieuze doctrine promoot en ze wetenschap noemt? Onze tijd is zogenaamd gewijd aan het bevorderen van individuele vrijheid, tolerantie en een einde aan vooroordelen. Dus waarom worden zoveel meningen tot zwijgen gebracht? Waarom is het debat zo breed vervangen door hatelijke belediging? En hoe komt het dat dit gepaard ging met een toename van antisemitisme, vaak onder precies dezelfde leden van de liberale anti-racistische ‘wordt wakker’ agenda?

Er kan hier een verband zijn dat over het algemeen over het hoofd wordt gezien. En het gaat om de Joden. De kern van al deze morele en intellectuele verwarring ligt in een aanval op de kernprincipes van de westerse beschaving op grond van het feit dat deze aangeboren exclusief, bevooroordeeld en onderdrukkend zijn. Dat komt omdat ze geworteld zijn in bijbelse waarden die als wreed, obscurantistisch en ongevoelig voor rede, verlichting en vrijgevigheid van geest worden beschouwd.

De seculiere agenda daarentegen wordt verondersteld te staan ​​voor alle goede dingen die verband houden met moderniteit, zoals vriendelijkheid, rationaliteit en vooruitgang. Het Westen zegt tegen zichzelf dat de moderniteit voortkwam uit een afwijzing van religie in de 17de-eeuwse Verlichting.

Zoals een nieuw boek aangeeft, blijft het christendom zelfs de kern van het hedendaagse westerse denken, zelfs onder degenen die het minachten. Het boek Dominion, van de Britse historicus Tom Holland, is een magistrale analyse van de manier waarop christelijke waarden het Westen hebben gevormd en dat nog steeds doen, zelfs op de meest onwaarschijnlijke plaatsen.

Zijn boek is niet alleen een fascinerend verslag van het buitengewone bereik en de persistentie van het christendom, dat zich door de generaties en in alle samenlevingen heeft ontwikkeld en aangepast. Hij stelt ook dat christelijke waarden, die soms hebben geleid tot slavernij, rijk en oorlog, niettemin de kern vormen van wat het Westen beschaafd en goed maakt.

Dit heeft mensen doen schrikken voor wie het axiomatisch is dat alleen secularisme goedheid voortbrengt, terwijl religie alleen slechte dingen voortbrengt. Maar Holland wijst erop dat zelfs aanvallen van seculiere liberalen op het christelijke denken worden gemotiveerd door christelijke waarden van tolerantie en billijkheid. Natuurlijk is er een olifant in deze specifieke kamer. Want hoewel deze westerse kernprincipes door het christendom werden geïntroduceerd en verspreid, lag hun oorsprong in de Hebreeuwse Bijbel.

Holland besteedt terdege aandacht aan de Joodse grondslagen van het christendom en ook aan de vreselijke manier waarop het christendom zich in het verleden tegenover de Joden heeft gedragen. Maar wat zovelen over het hoofd zien, is dat morele principes waarvan wordt aangenomen dat ze door het christendom zijn uitgevonden, zoals mededogen, eerlijkheid, voor de armen zorgen of anderen op de eerste plaats zetten, allemaal door de Hebreeuwse Bijbel in de wereld zijn geïntroduceerd.

Het is de Mozaïsche code van het Jodendom die het Westen zijn geweten en de wortels van zijn beschaving gaf door ketens te leggen op de zelfzuchtige vraatlust van mensen. En opvallend is dat elke hedendaagse ideologie die erop gericht is het Westen te ondermijnen of te transformeren, gebaseerd is op oppositie tegen Joodse religieuze overtuigingen, Joodse morele codes of het Joodse thuisland in Israël.

Het diepgroene milieuisme wil bijvoorbeeld mensen in Genesis van hun voetstuk slaan als het hoogtepunt van de schepping; Seksuele levensstijlkeuze ontkent de morele codes van het Jodendom; Wetenschappelijk materialisme verwerpt het geloof in de goddelijke schepper van de wereld; Anti-zionisme ontkent het recht van de joden op hun eigen vaderland; En liberaal universalisme is een aangeboren uitdaging voor het jodendom dat, als een koppig en uniek onderscheidend geheel van overtuigingen, altijd een universele ideologie in de weg staat.

Veel van deze seculiere aanval gaat terug op het centrale Verlichting-idee van een op rede gebaseerde wereld, die vooral Franse Verlichting-denkers zagen als tegengesteld aan religie. Maar het redeneringsconcept van het Westen komt eigenlijk uit de Hebreeuwse Bijbel. Ideeën zoals een ordelijk en rationeel universum gestructureerd op een lineair tijdsbegrip waren revolutionaire concepten geïntroduceerd in het boek Genesis.

Deze ideeën waren essentieel voor de ontwikkeling van de westerse wetenschap. Vroege wetenschappers geloofden dat natuurwetten noodzakelijkerwijs een wetgever veronderstelden. Zoals Galileo Galilei zei: “De natuurwetten zijn geschreven door de hand van God in de taal van de wiskunde.”

De tegenstelling tussen religie en wetenschap die door seculiere liberalen als fundamenteel wordt beschouwd, is in feite vreemd aan het Jodendom. Met zoveel van de Hebreeuwse Bijbel dat door de eeuwen heen als allegorie of metafoor is geïnterpreteerd, heeft het Jodendom de wetenschap nooit als een bedreiging gezien.

De Joodse wijze Maimonides uit de 12de eeuw was het grote voorbeeld van het geloof dat wetenschap en religie complementair waren. Hij schreef dat een conflict tussen wetenschap en de Bijbel ontstond door een gebrek aan wetenschappelijke kennis of een gebrekkig begrip van de Bijbel.

Zonder de Hebreeuwse Bijbel zou er geen westerse rationaliteit zijn geweest of principes zoals gerechtigheid of mededogen. Maar secularisme houdt in dat de rede die gescheiden is van de bijbelse religie, slechte dingen zoals vooroordelen of oorlog uit de wereld en het menselijk hart zou verbannen

Onmogelijk utopisme zoals dit resulteert steevast in onderdrukking. Dat bewees het met het middeleeuwse apocalyptische christendom, de Franse revolutie, het communisme en het fascisme; En dat bewijst het vandaag met het culturele totalitarisme van links. Zoals alle utopisten, geloven linkselingen dat hun ideeën onbetwistbaar zijn omdat ze zogenaamd voor deugd zelf staan. Allen die zich ertegen verzetten, zijn daarom niet alleen verkeerd, maar ook slecht. Dus ketters zoals Gelernter moeten worden uitgeroeid omdat er nooit een kwartier kan worden besteed aan om het even welke uitdaging van het secularisme.

Wat seculiere liberalen niet begrijpen, is dat ze bij het aanvallen van de Joodse concepten in de kern van het christelijke westen niet alleen hun eigen veronderstelde idealen van tolerantie en rationaliteit afwijzen, maar de tak afzagen waarop ze zelf zitten.

door Melanie Phillips

Tree of Life
(Levensboom)


Bronnen:

♦ naar een artikel van Melanie Phillips “Darwinism, Judaism and the clash between science and religion” van 5 september 2019 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

2 gedachtes over “Darwinisme, Jodendom en de botsing tussen wetenschap en religie

Reacties zijn gesloten.