Spanning aan Israël’s grenzen met Syrië en Libanon neemt zienderogen toe

De afgelopen uren is de onrust aan Israël’s grenzen met Syrië en Libanon nog verder toegenomen. Hezbollah ligt in het vizier van de IDF alsmede de Iraanse Al Quds Brigades en de Popular Mobilization Force die in Syrië trachten een bolwerk op te bouwen.

Israël verloor bovendien een van, haar drones boven Libanees grondgebied en de IDF houdt tevens grote militaire oefeningen in het noorden met een focus op een eventueel open gewapend conflict met Hezbollah en de Iraanse IRGC met steun van het Syrische leger geleid door Bashar al-Assad.

Basis in Syrië bestookt
Drie explosies vonden plaats op de basis van de Popular Mobilization Force (PMF) in Syrië. De militiegroep werd de afgelopen weken meerdere keren geraakt tijdens aanvallen die worden toegeschreven aan Israel en of de VS.

Niet-geïdentificeerde vliegtuigen lanceerden aanvallen op een basis van een door Iran gesteunde militie aan de Syrische kant van de grens met Irak, waarbij maandag vroeg verschillende mensen werden gedood, meldden een waarnemer en Arabische media.

De bombardementen waren gericht op een basis van de Popular Mobilization Force, zei het Saudi al-Arabiya-netwerk, onder verwijzing naar bronnen in het gebied. Het Syrische Observatorium voor de Rechten van de Mens legde de schuld voor de aanval bij “niet-geïdentificeerde oorlogsvliegtuigen”.

Al Arabiay zei dat de basis, in het al-Boukamal gebied ook troepen huisvestte van de Libanese terreurgroep Hezbollah. Het rapport zei dat verschillende mensen werden gedood in de aanval, maar gaf geen verdere details.

Oorlogsvliegtuigen waarvan de identiteit tot nu toe niet bekend is, bestookte voertuigen en posities van de Iraanse strijdkrachten en milities die loyaal aan hen zijn,” zei het Observatorium, een in Groot-Brittannië gevestigde groep, toevoegend dat het geen onmiddellijke details had over slachtoffers of de omvang van de schade

Defensieambtenaren zeiden dat de Imam Ali compound de eerste keer was dat Teheran een militaire basis in Syrië bouwde, en merkten op dat het minder dan 200 mijl verwijderd was van een Amerikaanse militaire installatie in buurland Irak.

Israël beschouwt Iran als de grootste bedreiging en heeft erkend dat het de afgelopen jaren tientallen luchtaanvallen in Syrië heeft uitgevoerd, voornamelijk gericht op het voorkomen van de overdracht van geavanceerde wapens, inclusief geleide raketten, naar de door Iran gesteunde Hezbollah.

Drone
Een Israëlische drone is deze vroege maandagochtend neergestort in Zuid-Libanon, zei het leger. De terreurgroep Hezbollah beweerde het vliegtuig neergeschoten te hebben toen het de grens met Libanon overschreed, een week na een confrontatie tussen de terreurgroep en Israël.

De Israel Defense Forces bevestigden dat de drone op Libanees grondgebied viel. Het leger zei dat de drone een klein helicopter-achtig vliegtuigje was dat routinematige verkenningsoperaties in het gebied had uitgevoerd. “Er is geen zorg dat informatie zou kunnen worden [ontleend aan de drone],” zei het leger.

Jihadi’s van de Libanese sjiitische terreurgroep Hezbollah “hebben een Israëlische drone neergehaald” toen deze Zuid-Libanon binnenkwam nabij het dorp Ramiyeh, zei een verklaring van Hezbollah. De drone is nu in handen van Hezbollah, voegde het eraan toe.

Hezbollahleider dood
Daarnaast is er de verdachte dood van een voormalige Hezbollah-leider die op zondag dood werd aangetroffen in zijn appartement in Beiroet, meldden de staatsmedia. De lokale politie opende een onderzoek naar de omstandigheden van de dood van sjeik Ali Hatoum en beval dat een autopsie moest worden uitgevoerd, zei het nationale persbureau van Libanon.

Sjeik Ali Hatoum was een voormalige commandant van de terreurorganisatie Hezbollah in Beiroet maar bekleedde de afgelopen jaren geen sleutelposities meer binnen de groep. Volgens Libanese nieuwssites zou de commandant zelfmoord hebben gepleegd in zijn huis in de zuidelijke buitenwijk van Beiroet.

Militaire oefening
Niet toevallig is de IDF op zondag een grootschalige oefening begonnen die de oorlog simuleert tegen Hezbollah en andere pro-Iraanse strijdkrachten in het noorden van het land.

De oefening, in het Hebreeuws bekend als Even HaRosha of ‘Hoeksteen’, zal grotendeels “gericht zijn op de prestaties van hogere officieren en hun staf, in plaats van op gevechtstactieken en manoeuvres,” zei het leger.

Sommige aspecten van de oefening waren aanvankelijk gepland voor vorige week, maar werden uitgesteld in het licht van verhoogde spanningen met de terreurgroep Hezbollah. Het leger zei dat de oefening woensdag zou eindigen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Israel “Report: Unidentified Warplanes Attacked Iranian Militias on Syria-Iraq Border” van 9 september 2019 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikelIDF drone falls in Lebanon; Hezbollah claims it shot it down” en een artikelSeveral said killed in strikes on Iran-backed militia base on Syria-Iraq border” en een artikelEx-Hezbollah official found dead in Beirut apartment — state media” van 9 september 2019 en een artikelIDF kicks off large exercise simulating war against Hezbollah” van 8 september 2019 op de site van The Times of Israel