Netanyahu waarschuwt Hamas, nadat Gazaanse drone werd afgeschoten en 3 terroristen binnen raakten

Premier Benjamin Netanyahu waarschuwde de Palestijnse terreurgroep Hamas op zaterdag dat Israël krachtig zou reageren op elke poging om zijn burgers en soldaten te schaden, na twee dagen van gewelddadige incidenten op en nabij de grens met Gaza.

“Hamas is verantwoordelijk voor alle agressie vanuit de Gazastrook. Elke poging om onze burgers en onze soldaten schade toe te brengen, zal een krachtige reactie krijgen,” zei Netanyahu in een verklaring op zaterdagavond. De waarschuwing kwam na een bijzonder gewelddadig weekend in het grensgebied van Gaza.

Eerder zaterdag stuurden Gaza-terroristen een gewapende drone naar Israël, zeiden de Israel Defense Forces. Het gaf niet aan of het explosief ontplofte, maar zei dat een militair voertuig tijdens het incident licht beschadigd was. De IDF zei dat het vuur opende op de terreurcel die verantwoordelijk was voor de drone. Geen Israëlische soldaten raakten gewond en er waren geen onmiddellijke meldingen van Palestijnse verwondingen.

Soldaten van de IDF arresteerden tevens drie terroristen die het veiligheidsgrenshekken saboteerden en Israël binnenvielen vanuit het zuiden van Gaza. Ze werden gearresteerd in de buurt van de grensovergang en door soldaten meegenomen voor ondervraging.

De IDF viel daarop twee observatieposten in Gaza aan als reactie op de voortdurende invasie-pogingen. Volgens Arabische rapporten behoort een van de posities toe aan de al-Qassam Briugades van Hamas en de tweede van de Saraya al-Quds Brigades van de PIJ, beide gewapende vleugels van de terreurgroepen, wiens enige missie is het vermoorden van Joden.

De acties van zaterdag volgden op die van de klassieke vrijdagse rellen toen ca. 6.200 Palestijnse arabieren rel schopten aan het veiligheidshekken dat Gaza scheidt van Israël. Hierbij werden vrijdagnamiddag twee Palestijnen doodgeschoten: de 17-jarige Ali Sami Ali Al-Ashqar uit de noordelijke Gazastrook en de 14-jarige Khaled Abu Bakr Al-Rubaie ten oosten van Gaza-stad.

Later op vrijdagavond vuurden terroristen vanuit Gaza vijf raketten af naar Zuid-Israël zonder veel schade aan te richten, volgens Hamas gebeurde dit uit weerwraak omwille van de twee Palestijnse doden. Kort nadat de raketten werden afgevuurd door Hamas en Co, vielen IDF-vliegtuigen en tanks verschillende militaire doelen en posten van de terroristische Hamas-organisatie aan in het noorden van Gaza.

De terreuracties in het zuiden van Israël van Hamas en Co lopen parallel aan die van Hezbollah aan Israëll’s noordelijke grens. Net zoals Hezbollah-leider Hassan Nasrallah verklaarde dat een aanval op militanten van de terreurgroep in Syrië zou worden beantwoord, zo probeert ook Hamas een eigen formule te produceren – in de eerste plaats gericht op de publieke opinie onder Palestijnen zowel in als buiten Gaza .


Bronnen:

♦ naar een artikelIDF strikes Hamas, Islamic Jihad terror posts in response to invasion attempts from Gaza” en een artikel3 Muslim terrorists arrested after invading Israel from Gaza” van 7 september 2019 op de site van Behind The News (BTN)

♦ naar een artikelLatest Gaza rocket fire shows Hamas trying to follow the Hezbollah precedent” en een artikelNetanyahu warns Hamas after weekend of deadly escalation” van 7 september 2019 en een artikelArmy: Gaza drone drops explosives in Israel near border, IDF vehicle damaged” van 8 september 2019 op de site van The Times of Israel