Boekrecensie ‘De Misleidingsindustrie’ van Els van Diggele door Likoed.nl

Er is een nieuw boek uit van de historica Els van Diggele: “De misleidingsindustrie” (2019). Het gaat over de structurele media-misleiding bij de berichtgeving over Israël.

Haar vorige boek maakte veel indruk: “We haten elkaar meer dan de Joden. Tweedracht in de Palestijnse maatschappij” (2017). Dat boek was is gebaseerd op interviews met 200 Palestijnen.

De conclusie was dat de extremisten onder de Palestijnen al honderd jaar de dienst uitmaken. Daardoor is de samenleving in de ban van geweld, zwaar onderling verdeeld en volkomen corrupt.

De logische vervolgvraag van Els van Diggele is waarom deze en andere feiten vrijwel nooit in de media komen. Terwijl het gaat om essentiële informatie die veel zou verduidelijken, zoals:

♦ De Jodenhaat. Als dieptepunt noemt Van Diggele het haatbetoog van Mahmoud Abbas in 2016 in het Europees parlement, met het middeleeuwse sprookje dat de Joden de bronnen van de Palestijnen vergiftigen. Iets wat trouwens in geen enkel Nederlands medium werd besproken of benoemd. Net zo min dat Abbas voor de verkondiging van dit eeuwenoud antisemitisch fabeltje een staand applaus kreeg van de Europarlementariërs, met D66 voorop.

♦ Het Palestijnse wanbestuur, de immense corruptie, willekeur, onderdrukking van minderheden, vriendjespolitiek en onderlinge haat. Dat laatste veroorzaakt bijvoorbeeld de blokkade door Fatah van de levering van medicijnen en elektriciteit aan de Gazastrook dat door Hamas wordt beheerst.

♦ De weigering om Israël als Joodse staat te accepteren, waarop alle vredesbesprekingen stuk lopen.

♦ De verering van geweld en ‘islamitische martelaren’ (plegers van zelfmoordaanslagen).

Als de media dit wel zouden weergeven, zou Israël niet zo eenzijdig de schuld krijgen. Maar de berichtgeving wordt volledig vanuit de slachtofferrol van de Palestijnen besproken. Dit leidt voortdurend tot onjuistheden in de berichtgeving.

Van Diggele geeft een aantal recente voorbeelden van de NOS en de NRC, maar geeft aan dat dit bij bijvoorbeeld VPRO en RTL niet anders is.

De misleidende rol van de media in het Israëlisch-Arabisch conflict: ‘Poseren voor de camera ’s a.u.b. Niet in de lens kijken!’

Met de NRC heeft Van Diggele zelf ervaring. Zij schreef voor de NRC recensies voor twee anti-Israël boeken. Haar – op feiten gebaseerde – kritiek leverde spastische reacties op van de NRC-redactie.

Dat is niet verbazingwekkend. Likoed Nederland heeft herhaaldelijk de NRC gefileerd en gewaarschuwd: “Deze slijpsteen kan uw geest ernstige schade berokkenen”.

Eerder verscheen hier al het boek over van Hans Moll, na 23 jaar redacteur van de NRC te zijn geweest: “Hoe de nuance verdween uit een kwaliteitskrant” (2011).

Van Diggele concludeert over de NRC:

Grensvervaging tussen activisme, journalistiek en geschiedschrijving. We zien dat dubieuze geschiedschrijving en even onbetrouwbare journalistiek elkaar hier versterken. De berichtgeving van de NRC over Israël en de Palestijnse gebieden pretendeert journalistiek te zijn, maar heeft vanwege de eenzijdigheid weinig met belangeloze berichtgeving te maken.

Want negatieve feiten over Palestijnen vermelden is uit den boze. Een lezer van de NRC reageert als door een wesp gestoken op (voor Palestijnen negatieve) feiten van Van Diggele: “in het licht van de schrijnend onrechtvaardige situatie van de Palestijnen niet alleen potsierlijk, maar ook ongepast!

De redactie van de NRC ziet het blijkbaar ook zo en past daarom zelfcensuur toe. Maar waarom deze ‘misleidingsindustrie’, zoals Van Diggele het noemt? Zij ziet drie oorzaken:

♦ De eerste twintig jaar van het bestaan van Israël werd juist overtrokken positief bericht. Dit kwam voort uit de wens om na de Holocaust de Joden in een positief daglicht te stellen. Als reactie sloeg dit daarna om in het tegendeel.

♦ Het antikolonialisme van de jaren van de jaren zeventig, dat de pro-Palestijnen goed wisten te bespelen.

♦ De betrokkenheid van Joden. Er wordt sowieso te overvloedig over Israël bericht, vergeleken met andere conflicten: no jews no news. Waarbij geldt: als Joden ‘fout’ blijken te handelen, hoeven Europeanen zich niet meer schuldig te voelen over twintig eeuwen van antisemitisme.

Maar er speelt ook antisemitisme volgens Els van Diggele:

Deze [antisemitische] gevoelens spelen bewust of onbewust een rol bij onze huidige kijk op Israël. De aloude stereotypen zijn niet te rijmen met de Jood die een ingrijpende metamorfose heeft ondergaan: sinds 1948 is hij onderdaan van zijn eigen staat en onder het motto ‘dit nooit weer’ beschikt hij over een onoverwinnelijk leger. Deze ongerijmdheid schept verwarring. De zegevierende Jood heeft met zijn staat een te grote broek aangetrokken, en moet maar eens een toontje lager zingen.

Het is bewonderenswaardig en terecht dat een zo goed ingevoerde historica en journaliste als Els van Diggele dit boek geschreven heeft. Hopelijk leidt dit boek er toe dat redacties zich gaan herbezinnen en lezers zien welk mechanisme er speelt. Want de misleiding bij de berichtgeving over Israël is inderdaad al decennia lang verstikkend.


Bronnen:

♦ naar een artikelDe misleidingsindustrie – over de mainstream media” van 29 augustus 2019 op de site van Likoed Nederland

♦ naar een bericht “De misleidingsindustrie – Hoe Nederlandse media ons dagelijks beetnemen” van auteur Els van Diggele op de site van Bol.com

4 gedachtes over “Boekrecensie ‘De Misleidingsindustrie’ van Els van Diggele door Likoed.nl

 1. Je kan boeken schrijven, feiten aanhalen en leugens openbaren.

  Vraag is wie er overgehaald kan worden om te lezen en zijn of haar vaststaande mening te veranderen.

  Like

  1. Ik kan zelf uit eigen ervaring spreken over het halfacht journaal van RTL4.
   Jaren geleden waren er archeologische opgravingen in Jeruzalem, waarbij er een aantal ontdekkingen waren gedaan. Dit werd in het halfacht journaal behandeld, waarbij er even werd opgemerkt dat het een opgraving was in Oost-Jeruzalem dat Israël van de Palestijnen had afgepakt. Ten eerste is Jeruzalem altijd de hoofdstad van Israël geweest en werd het tussen 1948 en 1967 bezet door Jordanië. Ik heb toen RTL4 gemaild en het op de onjuistheid van hun vermelding gewezen, compleet met een historische uiteenzetting, en ik verzocht de redactie van het halfacht journaal om de onjuistheid te rectificeren. Ik kreeg een mailtje terug, waarin ik bedankt werd voor mijn reactie, en waarin mij werd toegezegd dat ik binnen enkele dagen een inhoudelijke reactie zou krijgen. Verder nooit meer iets vernomen, want men kon tegen mijn betoog ondanks hun team van journalisten dus niets inbrengen.
   Ze zijn gewoon laf.

   Like

 2. Openbare omroep BRT doet krék hetzelfde, de mainstream media over heel de eu haat de Israëliërs dat is overduidelijk in de berichtgeving.

  Like

 3. Het haatbetoog van Mahmoud Abbas in de EU (2016) is normaal. De man is vertegenwoordiger van een primitieve civilisatie die ongeveer 500 jaar achter de Europese loopt. Zo kan men ook zijn sprookje begrijpen over Joden die bronnen van Palestijnen vergiftigen. Hij kan niet begrijpen dat de Joden hebben zulke tactieken niet nodig. Voor de Joden zal het gemakkelijker zijn de watervoorziening en elektriciteit naar Palestijnse gebieden af te sluiten. Vijanden geven geen cadeautjes aan elkaar. Zie hier als voorbeeld het gedrag van Fatah tegenover Hamas m.b.t. het levering van medicijnen.

  Trouwens elektriciteit komt uit Israël en niet uit de West Bank. Israël is de gekke Henkie die voorzieningen geeft aan haar vijanden.

  De reden waarom de Palestijnen weigeren vrede te sluiten met Israël is religieus en niet politiek. Als moslims zijn de Palestijnen onderworpen aan het gezag van een MISDADIGE GOD die net zo wreed is als de Azteken goden. Zijn mentaliteit is vergelijkbaar met die van een Mexicaanse maffia Chapo, die opdracht geeft iedereen te vermoorden die niet van hem houdt of eerbiedigt. Allah is het evenbeeld van smerige figuren zoals Joacquin Guzman v.d. Sinaloa Cartel of Al Capone. Maar Mister Allah is minder barmhartig tegen zijn bende dan de Colombiaan Pablo Escobar. Pablo Escobar bouwde voor de armen in Medellin: scholen, huizen en sport faciliteiten. MISTER BIG BOSS ALLAH GEEFT ZE NIETS; BEHLAVE HET RECHT OM BLOED TE VERGIETEN.

  Het gedrag van media zoals NRC, NOS RTL4 en andere “media op hoog niveau” is met een woord te verklaren: CORRUPTIE. De Arabische lobby afkomstig uit Saudi Arabie en de Emiraten steekt miljarden van petro-dollars om de media en politieke leiders om te kopen. Dat verklaart kennelijk ook voor misselijkmakende gedrag van D66. Voor wat hoort wat. Dat heeft Alexander Pechdroll met zijn luxe Scheveningse penthouse ook begrepen.

  De houding van de media werkt steeds meer averechts . Dankzij het internet, beschouwen steeds meer mensen NRC, VOLKSKRANT, NOS en RTL4 als Leugenpresse. De equivalent van de Sovjet Pravda en DDR Neues Deutschland.

  Like

Reacties zijn gesloten.