Barbie Doodskamp op Burning Man festival valt op met het ‘Auschwitz-thema’

Het jaarlijkse Burning Man-festival presenteerde een bijzonder wansmakelijke ‘kunst’ tentoonstelling met naakte Barbie-poppen die in een gesimuleerd vernietigingskamp in ovens worden geleid.

Een Joodse kunstenaar
Het “Barbie Death Camp en Wine Bistro“, zoals het door het festival van Nevada wordt genoemd, heeft geleid tot wijdverbreide verontwaardiging over wat velen als een trivialisering van de Holocaust beschouwen.

De tentoonstelling bevatte honderden Barbies, sommige gekruisigd aan roze kruisen en anderen opgesteld alsof ze in ovens marcheren. Het is het geesteskind van een Joodse kunstenaar, James Jacoby, volgens een bericht in J. The Jewish News of Northern California.

Tja, een ‘Joodse’ kunstenaar. Waarschijnlijk zal Jacoby denken dat hij, omwille van zijn ‘Joods zijn’, carte blanche heeft en een zekere immuniteiteit geniet om te zeggen en te doen wat hij wil. Maar dat ontslaat hem niet van verantwoordingsplicht als hij daarop aangesproken wordt en eenieder wordt uiteindelijk altijd op zijn of haar daden afgerekend, met inbegrip van Joden.

Jacoby zei dat hij 20 jaar lang dezelfde tentoonstelling had opgezet en dat, hoewel hij niemand wilde ‘uitdagen’ en voegde eraan toe: “Burning Man is geen veilige plek. Het is niet de Yale Universiteit. Je kunt niet vluchten en je verbergen voor iets dat je niet leuk vindt. Er zijn 1.100 themakampen. Als je de onze niet leuk vindt, ga dan naar een andere.”

“Arbeit Macht Plastik Frei”
Een foto gepubliceerd door J. toonde een bord op de tentoonstelling die zei: “The Mattel co. & Auschwitz Inc. – Leveranciers van fijne lampenkappen en zeepproducten sinds 1939″ presenteert Barbie Death Camp & Wine Bistro.” Mattel is het bedrijf dat Barbie produceert. Het was niet betrokken bij de tentoonstelling.

Op het bord staat ook de slogan ‘Arbeit macht plastik frei’, een afgeleide van de Duitse slogan ‘Arbeit Macht Frei’ dat boven de ingang van het vernietigingskamp Auschwitz stond.

De regionale directeur van de Anti-Defamation League (ADL) in San Francisco, Seth Brysk, vertelde aan J.:

We hebben een aantal klachten ontvangen. Natuurlijk hebben personen recht op vrije meningsuiting, maar die vrije uitdrukking gebruiken om de Holocaust te trivialiseren omwille van politieke, sociale of artistieke doeleinden, is nog steeds diep aanstootgevend en ongepast. En we zouden mensen moeten vragen om dit niet te doen.

Sinds de oprichting op een strand in San Francisco in de jaren 1980 is het Burning Man-festival uitgegroeid tot een massaverschijnsel. Tientallen duizenden mensen of “verbranders”, komen thans elk jaar naar dit post-apocalyptische landschap in de wildernis voor een experiment in tijdelijke gemeenschap en radicale zelfvoorziening. Het biedt een scala aan activiteiten en ervaringen, waaronder ook Joodse.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Sam Sokol “Burning Man festival features Holocaust camp-themed Barbie exhibit” van 5 september 2019 en een artikel van Ben Harris “Amid hedonistic indulgence, Jews search for meaning at Burning Man” van 10 september 2009 op de site van The Jewish Press (JTA)

♦ naar een artikel van Gabe Stutman “‘Auschwitz-themed’ Barbie Death Camp at Burning Man catches ADL’s eye” van 4 september 2019 op de site van J. The Jewish News of Northern California

2 gedachtes over “Barbie Doodskamp op Burning Man festival valt op met het ‘Auschwitz-thema’

  1. 60 miljoen doden, waarvan 6 miljoen Joden blijken steeds maar weer een onuitputtelijke inspiratiebron voor kunst & cultuur vandalen met een ‘boodschap’.

    Like

Reacties zijn gesloten.