Libanese politieke leider zegt dat Hezbollah en Iran de lakens uitdelen in Libanon

Mustapha Allouch van de 14 Maart Alliantie  zei in een interview, dat door Orient Net op internet was geüpload, dat Hezbollah Libanon heeft gekaapt met inbegrip van de autoriteit om beslissingen te nemen met betrekking tot oorlog en vrede in de regio.

Allouch is een Libanese politieker en voormalig parlementslid die een lid is van de Toekomst Beweging partij en woordvoerder is van de 14 Maart Alliantie, een coalitie van politieke partijen waartoe ook de Toekomst Beweging behoort en die wordt geleid door premier Saad Hariri.

Hij zei dat het Libanese volk lijdt aan het syndroom van Stockholm, omdat zij sympathie hebben voor en Hezbollah verdedigen, en hij verklaarde dat iedereen in Libanon weet dat Iran en Hezbollah de lakens uitdelen in Libanon in plaats van de Libanese regering en het leger.

Mustapha Allouch heeft daarin wel een punt. Volgens de laatste parlementsverkiezingen van 6 mei 2018 behaalde het sjiitische Hezbollah geleid door Hassan Nasrallah slechts 13 zetels (op 128) in het Libanese parlement met 16,83% van de stemmen.

De terreurgroep leverde ook twee ministers (op 30 ministers) maar wel op minder belangrijke posten: minister van Jeugd en Sport Muhammad Fneish en staatssecretaris voor Parlementaire Kwesties Mahmoud Kmati.

Echter, omwille van het feit dat Hezbollah in de Libanese regering zit heeft dit er wel toegeleid dat de Europese Unie de politieke vleugel van Hezbollah tolereert terwijl het wel de militaire vleugel op haar lijst van verboden terroristische organisaties heeft geplaatst. Een situatie die zowel door de VS als door Israël terecht wordt gelaakt.

De Libanese regering wordt sinds 18 december 2016 geleid door Saad Hariri die voordien van november 2009 tot juni 2011 eveneens premier was van het land. Hariri is het boegbeeld van  14 Maart Alliantie, een coalitie van politieke partijen, waartoe dus ook Mustapha Allouch behoort.

Mustapha Allouch zei op Orient Net:

Hezbollah heeft zich niet enkel de [autoriteit om] beslissingen over oorlog en vrede in Libanon te nemen toegeëigend. Het heeft zich de [autoriteit om] beslissingen te nemen over oorlog en vrede overal tussen Iran en de Middellandse Zee – in Syrië, in Irak en natuurlijk in Jemen – toegeëigend. De vraag is nu: waar leidt dit allemaal toe? Een persoon die werd ontvoerd, moet niet worden gevraagd naar zijn mening over zijn ontvoerder.


Er is geen twijfel dat we een staat zijn die door Hezbollah is gekaapt. Wat ons overkomt is een gevolg van deze kaping. Het gekaapte land erkent het recht van [Hezbollah] om het te kapen. Het verdedigt zelfs deze kaping. Ik geloof dat wij, Libanezen, allemaal lijden aan het syndroom van Stockholm. We zijn sympathiek geworden tegenover onze ontvoerders. We weten allemaal dat de Libanese staat en het leger hier niet de baas zijn. Beslissingen beginnen in Iran en eindigen in Dahieh, Beiroet.

Lebanese Politician Mustapha Allouch: Lebanon Has Been Hijacked


Bronnen:

♦ naar een artikel en een videoLebanese Politician Mustapha Allouch: Lebanon Has Been Hijacked by Hizbullah and Suffers from Stockholm Syndrome; Iran Calls the Shots” van 2 september 2019 op de site van MEMRI.org

♦ naar een artikel2018 Lebanese general election” en een artikelLebanese government of January 2019” van de site From Wikipedia, the free encyclopedia

2 gedachtes over “Libanese politieke leider zegt dat Hezbollah en Iran de lakens uitdelen in Libanon

  1. De gemiddelde Libanees zal wel sidderen van angst ! niet alleen hesbolla en Iran hebben de boel gekaapt maar men heeft ook een zware last met een paar Miljoen(!) syriese vluchtelingen die voor hesbolla in de bres springen ! Tof dat de EU weer een heldhaftig&vastberaden standpunt inneemt ! Wezels uit Brussel !

    Like

Reacties zijn gesloten.