Nieuwe studie: Palestijnse leerboeken nog radicaler dan voorheen, jihad en terreur vormen de teneur

Plaatje hierboven: Israël’s ambassadeur aan de Verenigde Naties Danny Danon toont een plaatje uit een Palestijns schoolboek waarin visueel wordt uitgelegd hoe je een Jood moet neersteken met een mes: “How to stab a Jew” [beeldbron: Director Blue]

Een studie heeft aangetoond dat het nieuwe Palestijns educatief materiaal dat tijdens het schooljaar 2019-2020 moet worden gebruikt, ondanks aanzienlijke internationale kritiek, nog meer doorweven is geworden met anti-Israëlische en soms antisemitische propaganda.

Volgens de groep IMPACT-se, die de materialen evalueerde volgens de normen van het VN-culturele lichaam UNESCO, bevatten de materialen “een systematische toevoeging van geweld, martelaarschap en jihad in alle graden en onderwerpen.”

IMPACT-se stelt dat de materialen …

“… indoctrineren voor dood en martelaarschap, waarbij verschillende hulpmiddelen worden gebruikt om kinderen te overtuigen hun leven als martelaar te riskeren. In alle leerboeken voor alle graden wordt de noodzaak van voortdurende strijd benadrukt – met terminologie zoals revolutie, opstand, ribat en jihad, niet alleen als onderdeel van een nationale strijd, maar ook als een manier om extremistische religieuze overtuigingen te onderwijzen en op te roepen als een centrale doel van dit curriculum.

Dit gebeurt op ‘een meer uitgebreide en verfijnde manier dan in het verleden, en strekt zich uit tot onderwerpen als de harde wetenschappen,” voegde het eraan toe. In een wiskundeboek staat bijvoorbeeld de vraag: “Het aantal martelaren van de Eerste Intifada (de Intifada of Rocks) is 2026 martelaren en het aantal martelaren van de Al-Aqsa Intifada is 5.050. Het aantal martelaren in de twee intifadas is _________ martelaren.”

Een ander leerboek viert terrorisme door Dalal al-Mughrabi te loven (plaatje hierboven), die deelnam aan de Coastal Road Massacre uit 1978 waarbij 38 Israëlische joden, waaronder 13 kinderen, werden gedood. Het leerboek stelt:

Onze Palestijnse geschiedenis zit vol met namen van martelaren die hun leven hebben gegeven aan het thuisland, inclusief de martelares Dalal al-Mughrabi. Haar strijd portretteert uitdaging en heldhaftigheid, waardoor haar geheugen onsterfelijk is in onze harten en gedachten. De tekst in onze handen spreekt over één kant van haar strijd.

In een ander geval wordt het bloedbad van de Olympische Spelen in München in 1972 geprezen als de “München-operatie”. De handboeken benadrukken ook de dood, geweld en heilige oorlog, met één die zegt: “Je leven geven”, opoffering, vechten, jihad en strijd is de belangrijkste betekenis van het leven.” En een ander leerboek zegt: “Beschrijf de beloningen die de jihadstrijder en de martelaar wachten in de weg van Allah.

IMPACT-se wees er bovendien op:

De mogelijkheid van vrede met Israël wordt verworpen. Legitimiteit van elke historische Joodse aanwezigheid in wat vandaag Israël en de Palestijnse Autoriteit is of van de huidige Joodse aanwezigheid in Israël, ontbreekt volledig in het curriculum. Dit gaat zover dat eerdere onderhandelingen en vredesakkoorden met de Palestijnen uit geschiedenislessen worden gewist en de eliminatie of delegitimisatie van elke Joodse historische aanwezigheid in het Land Israël.

Een tekst zegt bijvoorbeeld: “De zionistische bezetting veranderde de naam ‘Al-Buraq Wall’ in ‘de Klaagmuur.” Een ander leerboek zegt dan weer: “We zullen wijzen op de motieven die ertoe leiden dat de zionistische bendes in 1948 genocide en gedwongen verplaatsing van ons volk plegen,” en een ander “De zionisten vestigden hun entiteit op basis van terrorisme, vernietiging en kolonialisme.

Antisemitische ontmenselijking is ook een constante, zei IMPACT-se, als:

Teksten karakteriseren systematisch alle dingen die Israelisch zijn als snode dingen. Misbruikende uitdrukkingen worden gebruikt bij het beschrijven van Israël en joden. De Joodse / Israëlische ‘andere’ wordt gepresenteerd door ondertoon van vervreemding en bedreiging. Joden zijn kwaadaardig door de politieke rivaliteit met de profeet van de islam. Er wordt geen objectieve informatie verstrekt over Israël en Joden die zou dienen om de standpunten van kneedbare Palestijnse studenten te compenseren. Kortom, er is geen educatie voor coëxistentie. 

De teksten benadrukken ook dat het gehele land van Israël toebehoort aan de Palestijnen en uiteindelijk zal terugkeren naar de Arabische overheersing:

We hebben geleerd: Palestina is het geografische gebied dat zich uitstrekt van de Middellandse Zee in het westen tot de Jordaan in het oosten, en van Libanon en Syrië in het noorden tot de Golf van Akaba en Egypte in het zuiden, een gebied van Ongeveer 27.000 km2.

Plaatje hieronder: PA-president Mahmoud Abbas en PLO-chef Saeb Erekat tonen een kaart van Palestina zoals dat er ‘in de nabije toekomst’ zal uitzien. Israël werd vervangen door ‘Palestine’ [beeldbron: Israel and Stuff]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Benjamin Kerstein “New Study: Palestinian Educational Materials Even More Radical Than Before, Celebrate Jihad and Terrorism, Delegitimize Israel” van 4 september 2019 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikel Terresa Monroe-Hamilton “Palestinian Textbooks Teach Children ‘How To Stab A Jew’” van 17 oktober 2015 op de site van Director Blue Blog

♦ naar een artikel van Dalit Halevi “Palestinian Authority objects to UN textbook changes that include Israel on maps” van 19 maart 2017 op de site van Israel and Stuff

2 gedachtes over “Nieuwe studie: Palestijnse leerboeken nog radicaler dan voorheen, jihad en terreur vormen de teneur

Reacties zijn gesloten.