Teheran ontwikkelt vanaf vrijdag nucleaire centrifuges; Israël overweegt een aanval op Iran

De volgende stap van Iran in zijn nucleaire programma omvat de ontwikkeling van centrifuges, zei de Iraanse president Hassan Rouhani in een toespraak op woensdag. Rouhani zei, zonder in details te gaan:

We zullen alle nodige stappen ondernemen om de rechten en belangen van de Iraanse natie te beschermen … Onze derde stap (het terugdringen van de inzet van Iran voor een nucleaire deal van 2015) omvat de ontwikkeling van centrifuges. We zullen deze stap a.s. vrijdag zetten.

Israëlische functionarissen overwegen momenteel de mogelijkheid om een ​​militaire aanval op Iran uit te voeren, met of zonder de goedkeuring van de Verenigde Staten, meldde The New York Times op woensdag:

Nogmaals, meer dan een decennium nadat ze het onderwerp voor het eerst met Amerikaanse functionarissen aan de orde hadden gesteld, overwegen Israëlische functionarissen de mogelijkheid van een eenzijdige aanval op Iran. In tegenstelling tot Bush en Obama is er meer vertrouwen dat Trump niet in de weg zou staan.

Ondertussen heeft de IDF aanvullende luchtverdedigingssystemen ingezet, waaronder een Patriot-batterij in Noord-Israël vanwege de bezorgdheid dat Iraanse proxy’s [Hamas, PIJ en Hezbollah] wraak zullen nemen op Israëlische aanvallen op aan Iran gekoppelde terreurdoelen in Libanon, Syrië en Irak.

Plaatje hierboven: Premier Benjamin Netanyahu heeft 30 april 2018 overtuigend bewijs getoond van het geheime kernwapenprogramma dat Iran jarenlang in de geheime nucleaire archieven verborgen heeft gehouden voor de internationale gemeenschap [beeldbron: PM]

Bijna raak in 2012
Op dit ogenblik heeft Israël het nucleaire programma van Iran (nog) niet gebombardeerd. Maar volgens een uiteenzetting van woensdag in The New York Times kan dit nog steeds gebeuren. En het was ooit bijna zover.

Van ongeveer 2009 tot 2013 was een potentiële Israëlische aanval op Iran de meest spraakmakende verrassing ooit. Iran werd ervan verdacht nucleaire wapens in het geheim te ontwikkelen en dreigde publiekelijk Israël te vernietigen.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu reageerde door de Iraanse dreiging zijn aandacht te vestigen en consequent te dreigen de zoektocht van Iran naar de bom te stoppen.

De mogelijke Iran-aanval was het onderwerp van dagelijkse berichtgeving in Israël en een verhaal hierover sierde negen jaar geleden de cover van The Atlantic in augustus 2010:

Volgens het verhaal van The Times vond de aanval bijna plaats in 2012. Reeds in 2009, toen grote protesten die de Groene Revolutie werden genoemd, Iran in beroering brachten, stelde Netanyahu Amerikaanse functionarissen voor dat een aanval het Iraanse nucleaire programma kon vernietigen en het regime kon destabiliseren. Maar eind 2010 was Israël nog niet klaar om toe te slaan.

Tegen 2012 leek dat te zijn veranderd. De Verenigde Staten hadden Israëlische drones ontdekt die opstegen vanuit Azerbeidzjan om Iran te bespioneren en zagen clusters van Israëlische vliegtuigen zich voorbereiden op een aanval.

Datzelfde jaar annuleerde de toenmalige Israëlische minister van Defensie Ehud Barak een gezamenlijke Amerikaans-Israëlische militaire oefening, zodat deze niet zou conflicteren met een mogelijke aanval.

Michael Oren, die diende als de Israëlische ambassadeur in de VS, sliep met zijn telefoon aan zijn oor, klaar om wakker te worden en het Witte Huis te waarschuwen voor een aanval, meldt het artikel


Bronnen:

♦ naar een artikelTehran to develop nuclear centrifuges on Friday – Israel considering a strike on Iran” en een artikel Iran gives Europe a 2-month deadline as France pushes $15 billion ransom to save nuclear deal” van 4 september 2019 op de site van Behind The News (BTN)

♦ naar een artikel van Ben Sales “Israel came really close to attacking Iran and 4 other takeaways from The New York Times exposé” van 4 september 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel van Ronen Bergman en Mark Mazzetti “The Secret History of the Push to Strike Iran – Hawks in Israel and America have spent more than a decade agitating for war against the Islamic Republic’s nuclear program. Will Trump finally deliver?” van 4 september 2019 op de site van The New York Times

4 gedachtes over “Teheran ontwikkelt vanaf vrijdag nucleaire centrifuges; Israël overweegt een aanval op Iran

  1. De enigste manier om de haatdragende baardmannen te stoppen met hun achterlijke ideologie

    Like

Reacties zijn gesloten.