De illegale confiscatie van Israëlische gronden in Area C door de Europese Unie

Plaatje hierboven en onder: Plakaat die de afkondiging toont van bouwplannen van de Europese Unie, het Britse UKAid en de Palestijnse Autoriteit (PA) om Area C te ontwikkelen hoewel dat gebied volgens de Oslo Akkoorden volledig onder Israëlische controle staat [beeldbron: JNS]

‘Area C’, dat ongeveer 60% van de bijbelse gebieden Judea en Samaria uitmaakt (sinds de annexatie van 1950 door Jordanië de Westelijke Jordaanoever genoemd), maakt tegenwoordig nieuws.

Deze keer zijn de hot button-kwestie de illegale Palestijnse nederzettingen die in de regio opduiken. Deze nederzettingen vernietigen de laatste restanten van de Oslo-akkoorden, die het idee van de ‘tweestatenoplossing’ voor een generatie voortstuwden.

De financiering voor deze illegale Palestijnse nederzettingen, die jaarlijks honderden miljoenen euro’s bedraagt, komt van de EU. Volgens de Oslo-akkoorden kan alleen Israël bouwvergunningen afgeven in Area C.

Volgens de Oslo II Akkoorden in Taba van 28 september 1995:

Artikel XI 1.: 1. The two sides view the West Bank and the Gaza Strip as a single territorial unit, the integrity and status of which will be preserved during the interim period.


Artikel XI 2.c. In Area C, during the first phase of redeployment Israel will transfer to the Council civil powers and responsibilities not relating to territory, as set out in Annex III.


Artikel XI 3.c. “Area C” means areas of the West Bank outside Areas A and B, which, except for the issues that will be negotiated in the permanent status negotiations, will be gradually transferred to Palestinian jurisdiction in accordance with this Agreement.


Artikel XVII 2.a.: “The territorial jurisdiction of the Council shall encompass Gaza Strip territory, except for the Settlements and the Military Installation Area shown on map No. 2, and West Bank territory, except for Area C which, except for the issues that will be negotiated in the permanent status negotiations


Artikel XVII 2.d.: “Notwithstanding subparagraph a. above, the Council shall have functional jurisdiction in Area C, as detailed in Article IV of Annex III.

Het akkoord voorzag een zogenaamde ‘interim periode’ in afwachting van onderhandelingen die tot een permanente status moesten leiden (permanent status negotiations). Die onderhandelingen zijn met grote tussenpozen nog steeds aan de gang en werden telkens door de Palestijnse Autoriteit getorpedeerd.

De Europese Unie heeft op een bepaald ogenblik besloten om een eventueel resultaat van het vredesproces niet meer af te wachten en beschouwt de facto Area C reeds als Palestijns gebied, waarover niet meer met Israël wordt onderhandeld, met inbegrip van Oost-Jeruzalem dat door de EU reeds beschouwd wordt als de hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat.

Door de krachten te bundelen om de snelle uitbreiding van de illegale Palestijnse nederzetting in gebied C te bevorderen, hebben de EU en de PA volledig afgezien van enige coördinatie met Israël, in directe strijd met de Oslo II Akkoorden in Taba van 28 september 1995.

Aangemoedigd en gefinancierd door de Europese Unie is de Palestijnse Autoriteit onlangs begonnen met het afleveren van bouwvergunningen voor Area C in Judea & Samaria, ook al staat het gebied onder volledige Israëlische controle volgens de Oslo-akkoorden.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Edwin Black “Who’s funding illegal Palestinian settlements in Area C? Nearly 10,000 cases” van 15 augustus 2019 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

♦ naar een artikel van Edwin Black “EU Funding of Illegal Palestinian Settlement in Area C” van 3 september 2019 op de site van BESA

♦ naar een artikelThe Israeli-Palestinian interim agreement” van 28 september 1995 op de site van The Israel Ministry of Foreign Affairs (IMFA)

4 gedachtes over “De illegale confiscatie van Israëlische gronden in Area C door de Europese Unie

 1. Eerste gedachte is: WAT heeft DE. EU zich druk te maken. op een. ….. ‘ANDER CONTINENT.’? Gaan ze in hun arrogantie( op dat gebied). niet. hun. boekje. te buiten.?! ( Datzelfde zouden ze. ECHT. NIET. klaarspelen. in China, of. de VS, ) conclusie, ISRAËL. is veel te tolerant, moet gewoon ‘grenzen stellen’. en. WEL. HEEL. BIKKELHARD,…….<~<~<~<~<~<~<~

  Like

 2. De EU ambtenaren kunnen doen wat ze willen. Er zijn voldoende kiezers die zorgen dat er niet veel verandert. Wie weet nu eigenlijk behalve over belastingen en handel wat de EU doet en zelfs dan?
  Israël treedt blijkbaar om de één of andere reden niet op. Hoe dan ook is het niet juist dat er zoveel inmenging is, terwijl veel Europese burgers daar helemaal niet achter staan.

  Like

 3. Israel moet hier op reageren, desnoods via president Trump.
  De EU moet zich verder terugtrekken uit de PA, geen geld meer sturen en Abbas en de rest van het terreurnest niet meer supporten.
  Het moet klaar zijn met het EU vingertje.

  Like

 4. Europa kan haar coloniale gen maar niet van zich afschudden.

  Maar zolang Israel blijft toekijken zonder in te grijpen hebben ze vrij spel…… tot het te laat is.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.