Negationisme en antisemitisme: Teksten van populaire Franse auteur Yann Moix opgedoken

Een van Frankrijks meest gevierde romanschrijvers publiceerde 30 jaar geleden karikaturen die de Holocaust bespotten en teksten die ontkenden dat de Holocaust heeft plaatsgevonden.

De schrijver Yann Moix, wiens eerste roman in 1996 de prestigieuze Goncourt-prijs won, verontschuldigde zich deze week voor zijn acties en schortte de promotie van zijn nieuwste roman, ‘Orleans’, op nadat zijn illustere schrijfsels en tekeningen werden ontdekt en onthuld.

Het weekblad L’Express publiceerde vorige week een uiteenzetting over de bijdragen van Moix in de jaren 1989-90 aan een zelf gepubliceerd tijdschrift dat hij Ushoahia noemde – een mix van het Hebreeuwse woord Shoah voor Holocaust en de naam van een Frans reisprogramma (Ushuaia) op televisie.

Moix tekende een karikatuur van een man die een gestreept gevangenenpak droeg terwijl hij een blik Zyklon-B omhoog hield met de woorden ‘Coca-Crema‘, kort voor hij het crematorium binnenging. Hij schreef: “U kunt de Jood verslaan!‘ en tekende Davidsterren rond de karikatuur (plaatje bovenaan).

Een andere tekening bevatte soortgelijke karikaturen die die een rockband toonde (plaatje onderaan) buiten een nazi-achtig kamp omringd met prikkeldraad. “Iedereen weet dat de kampen nooit hebben bestaan“, stond er een bijschrift naast dat karikatuur. En nog zoveel meer… (zie links onderaan)

Op zondag verontschuldigde Moix zich tijdens een talkshow-verschijning tegenover Joden en “iedereen die zichzelf meer mens dan dier achtte” voor “de schokkende, vernederende tekeningen.” Vandaag, voegde hij eraan toe, “zou ik de hand niet schudden van diegene die het getekend heeft.” Sindsdien is hij gestopt met met de media over de affaire te praten.

Te midden van vele veroordelingen werd Moix verdedigd door een van de bekendste Joodse linkse denkers van Frankrijk, Bernard-Henri Levy. Levy, een frequente criticus van antisemieten, begeleidt Moix sinds 1993. “Voor weinigen, waaronder Moix, weet ik dat verandering voortkomt uit authentieke zelfverbetering, nadenken en eerlijk leren,” schreef Levy in Le Point.

Omslag van het tijdschrift van Yann Moix:
Ushoahia – Le magazine de l’ extrême N° 1

Reactie van de Franse auteur Yann Moix:
Hij geeft meer uitleg maar geen verontschuldiging…


Bronnen:

♦ naar een artikelBestselling French author expresses relief as his antisemitic drawings are uncovered 30 years on” van 3 september 2019 op de site van The Jewish Chronicle (JC)

♦ naar een artikel «Ushoahia» : des textes de Yann Moix négationnistes et antisémites refont surface” van 26 augustus 2019 op de site van RT France

♦ naar een artikelYann Moix annule la promotion de son livre “Orléans”” van 2 september 2019 en een artikel van Bertille Duthoit “Étudiant, Yann Moix publiait des dessins antisémites et négationnistes” van 26 augustus 2019 op de site van The Huffington Post

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “A top French novelist published Holocaust denials and caricatures 30 years ago” van 3 september 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Een gedachte over “Negationisme en antisemitisme: Teksten van populaire Franse auteur Yann Moix opgedoken

 1. Zoals bekend, maar niet erkend, is Jodenhaat een blijkbaar niet uit te roeien ziekte die begint met een foute DNA bij vele burgers der planeet.

  Zoals bij elke ziekte word er geen onderscheid gemaakt tussen crimineel & intellectueel, arm & rijk, links & rechts, blank & zwart, royaal & modaal, beschaafd & lomp, geleerd & ongeletterd, etc.etc.etc.

  Allemaal tegen dat die kleine groep mensen …de Joden.

  Als het EO programma bekijkt “Je zal maar uitverkoren zijn”
  https://www.npostart.nl/je-zal-maar-uitverkoren-zijn/VPWON_1289626, begrijp je ook waarom…………..

  Pure haat door jaloezie op dit door de eeuwen heen, kleine succesvolle volk van winnaars & overwinnaars.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.