Iran waarschuwt Europese Unie dat het zich zal terugtrekken uit nucleair akkoord

Plaatje hierboven: Namens de EU poseert Federica Mogherini (links) samen met de Iraanse minister Mohammad Zarif tijdens haar bezoek aan Teheran in augustus 2017. Mogherini straalt opvallend in een uitzinnige extase alsof ze zonet de aartsengel Gabriel heeft zien verschijnen [beeldbron: European External Action Service/Flickr]

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif heeft gewaarschuwd dat Teheran zijn toezeggingen in het kader van een nucleaire deal van 2015 verder zou verminderen tenzij de Europese staten donderdag het pact redden, maar dat dit niet het ‘einde van de gesprekken’ betekende, meldden Iraanse persbureaus.

Zarif zei laat op dinsdag dat president Hassan Rouhani binnenkort details van de bezuinigingen zou aankondigen, volgens het semi-officiële persbureau ISNA. ‘De implementatie van deze stap betekent niet het einde van de gesprekken,’ voegde hij eraan toe.

Iran vertelde gisteren ook dat het in staat is om de productie van 20% verrijkt uranium binnen twee dagen te hervatten, waarschuwde de woordvoerder van de Atomic Energy Organisation of Iran (AEOI) Behrouz Kamalvandi op dinsdag volgens Reuters.

“Als Iran beslist, kan het binnen één tot twee dagen 20% verrijkte brandstof bevatten,” zei hij. Het verrijken van uranium tot 20% zuiverheid wordt beschouwd als een belangrijk tussenstadium op weg naar het verkrijgen van het 90% zuivere splijtbare uranium dat nodig is voor de productie van een atoombom.

Frankrijk heeft voorgesteld Iran tot het einde van het jaar ongeveer $ 15 miljard aan kredietlijnen aan te bieden als Teheran volledig terugkomt in de naleving van de deal. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian zei dat de besprekingen over de kredietregeling, die zou worden gegarandeerd door Iraanse olie-inkomsten, zouden worden voortgezet, maar goedkeuring door de Verenigde Staten zou cruciaal zijn.

Het idee is om een ​​door olie gegarandeerde kredietlijn in te ruilen voor, een, een terugkeer naar de JCPOA (nucleaire deal met Iran) … en twee, veiligheid in de Golf en de opening van onderhandelingen over regionale veiligheid en een post-2025 (nucleair programma),” vertelde Le Drian aan verslaggevers. “Dit alles (pre-)veronderstelt dat president Trump hiervan afstand neemt,” voegde Le Drian eraan toe en “dat er nog veel te doen was en dat de onderhandelingen nog steeds erg kwetsbaar zijn.

Een hooggeplaatste Iraanse functionaris heeft later toegegeven dat Teheran alleen zou terugkeren naar zijn toezeggingen in het kader van de deal als het $ 4 miljard kreeg voor olieverkopen gedurende vier maanden, zei het semi-officiële persbureau Fars woensdag.

Onze terugkeer naar de volledige uitvoering van het nucleaire akkoord is afhankelijk van de ontvangst van $ 15 miljard over een periode van vier maanden, anders zal het proces van vermindering van de verplichtingen van Iran worden voortgezet,” citeerde Fars de vice-minister van Buitenlandse Zaken Abbas Araqchi. Maar Araqchi zei dat er nog steeds ‘ernstige meningsverschillen op de agenda stonden’ van toekomstige gesprekken tussen Iran en zijn nucleaire dealpartners.

Europese leiders hebben moeite gedaan om de broeierige vonfrontatie tussen Teheran en Washington te temperen sinds de Amerikaanse president Donald Trump de deal stopte, wat Iran toegang tot de wereldhandel verzekert in ruil voor beperkingen van zijn nucleaire programma.

De VS trokken zich in 2018 terug uit de deal en legden opnieuw sancties op tegen de Iraanse oliehandel, stappen die ondertekenaars van de deal sterk tegenstonden. Als reactie hierop heeft Iran enkele van de limieten voor nucleair materiaal in de deal verlaagd en heeft het voor donderdag een andere deadline vastgesteld om zijn engagement verder te verlagen.


Bronnen:

♦ naar een artikelIran warns of further retreat from nuclear deal without EU action” van 4 september 2019 op de site van Al Jazeera

♦ naar een artikel van Elad Benari “Iran: We can resume uranium enrichment within two days” van 4 september 2019 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Mina Bai “Zarif’s Inexcusable Warm Welcome in Europe” van 3 september 2019 en een artikel van Soeren Kern “Germany’s Pro-Iran, Anti-Israel Foreign Policy” van 11 augustus 2019 op de site van The Gatestone Institute

Een gedachte over “Iran waarschuwt Europese Unie dat het zich zal terugtrekken uit nucleair akkoord

  1. Iran is nooit serieus geweest en de EU zijn moedwillig bezig om een vals positief beeld te creeeren.
    Blijkbaar heeft de EU nooit willen horen over de Islamdoctrine van Al-Takiyya, ofwel dat het toegestaan is om ongelovigen te misleiden.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.