Uiterst rechtse partij Alternatief voor Duitsland boekt grote winst bij twee staatsverkiezingen

Het hoofd van de Joodse gemeenschap van Duitsland (Zentralrat der Juden) dringt er bij democratische politieke partijen op aan zich duidelijk te distantiëren van de rechtspopulistische partij Alternatief voor Duitsland (Alternative für DeutschlandAfD), die grote winst heeft geboekt bij twee staatsverkiezingen.

De anti-immigrantenpartij, met enkele politici die ook hebben gesuggereerd dat Duitsland te geobsedeerd is door de Holocaust, behaalde de tweede plaats tijdens de verkiezingen op zondag in de voormalige Oost-Duitse deelstaten Brandenburg en Saksen, met respectievelijk 23,5 en 27,5 procent.

In Saksen won de christen-democratische bondskanselier Angela Merkel het grootste percentage stemmen, terwijl in Brandenburg de sociaal-democratische partij bovenaan stond.


Het zou catastrofaal zijn om thans achterover te leunen en te ontspannen” alleen omdat de rechtse partij niet de eerste plaats behaalde, vertelde Josef Schuster, voorzitter van de Centrale Raad van Joden in Duitsland op maandag tegen de Duits-Joodse weekkrant Juedische Allgemeine.

Hij drong er bij de kiezers op aan niet zelfgenoegzaam te zijn en niet te worden opgenomen door de recente pogingen van AfD-leider Alexander Gauland om de partij wit te wassen door deze ‘bourgeois’ te noemen.

Vorige maand zei Schuster in een interview dat de AfD nauw verweven is met rechts-extremisme, aanzet tot angst en een anti-minderheidsatmosfeer promoot. Ondanks bezorgdheid over antisemitisme onder de vele moslims in Duitsland, blijft uiterst rechts de grootste bedreiging voor Joden, zei hij.

Sprekend tegen het Joodse weekblad in de uren na de verkiezingen van het weekend, zei Schuster dat hij opgelucht was dat het slechtste scenario – een grotere overwinning voor de AfD – niet was geschied.

Nochtans hebben heel wat Joden voor de AfD gestemd, sommigen gewagen zelfs van 30 tot 40 % van de Duitse Joden. Mike Samuel Delberg, die de Leitung der Jüdischen Studierendenunion vertegenwoordigt, zei er dit over:

Ik denk dat ze bang zijn. Ze zijn bang voor bepaalde problemen die volgens hen niet door de politiek worden aangepakt. Alleen luidt dan de vraag, welke stap zet je dan? Stap je naar een partij die niet opkomt voor de waarden die je eigenlijk zelf koestert? Of probeer je het op een ander niveau. Wij als Joodse studenten spreken erover binnen onze kringen en we geloven gewoon niet dat de AfD de juiste plaats is voor Joodse mensen.

AfD – keine Alternative für Juden!


Bronnen:

♦ naar een artikel van Toby Axelrod “Far-right Alternative for Germany party makes large gains in two state elections” van 2 september 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikelAccording to the Berlin monitor: little prejudice among Berliners” van 3 september 2019 op de site van The Coordination Forum for Countering Antisemitism (CFCA)

♦ naar een artikelGemeinsame Erklärung gegen die AfD! AfD – keine Alternative für Juden!” van 4 oktober 2018 op de site van AJC Berlin Ramer Institute

4 gedachtes over “Uiterst rechtse partij Alternatief voor Duitsland boekt grote winst bij twee staatsverkiezingen

 1. Ik snap het niet.In Nederland zijn veel Joden anti PVV. In Duitsland zijn veel Joden tegen het AFD. Wat willen de Joden?Willen ze graag geofferd worden?

  Like

 2. Ik denk dat de meeste Joden gewoon bang zijn dat de hetze die nu woedt tegen moslim immigranten en asielzoekers (waar ze overigens stiekem achter staan) zich ooit als een boemerang tegen hen zou kunnen keren.

  Kijk bv. naar België waar de onverdoofde slacht werd verboden door de rechtse N-VA, bedoeld om de uitspattingen en bloederige taferelen in te perken die zich van oudsher afspeelden met moslims die soms hun schapen gewoon keelden in een bad of terrine. De Joden zijn nu eveneens mee het slachtoffer geworden, want om de moslims in te tomen werd hun kosjere slacht mee verboden.

  Like

  1. Dat ze de gruwelijke slacht willen verbieden vind ik goed. We leven niet meer in het jaar nul.

   Like

Reacties zijn gesloten.