Christenen in Palestijnse dorpen gedwongen om de ‘jizya’ te betalen aan Al Fatah

De overwegend Palestijnse christelijke stad Jifna, in het door de Palestijnse Autoriteit gecontroleerde Area A gebied in Samaria (aka de Westelijke Jordaanoever), was eind april 2019 het toneel van wat wel leek op een openingsscène uit een horrorfilm.

Leden van Fatah, de belangrijkste politieke partij in de Palestijnse Autoriteit die geleid wordt door president Mahmoud Abbas, stormden de stad in en schoten de lucht in en eisten dat de christelijke Arabieren gedwongen werden de jizya [*] te betalen, een jaarlijkse vergoeding die niet-moslims moeten betalen om te mogen leven in landen met een moslim-meerderheid.

[*] Jizya of jizyah is een jaarlijkse belasting per hoofd van de bevolking die historisch wordt geheven in de vorm van een financiële heffing op permanente niet-islamitische onderdanen (dhimmies) van een staat of regio die wordt geregeerd door de islamitische wet (sharia). De specifieke term komt uit de Koran en verwijst naar een belasting of eerbetoon van het Volk van het Boek, in het bijzonder Joden en christenen.

Het incident is een voortzetting van de aanval op de christelijke bevolking in de door de Palestijnse Autoriteit gecontroleerde dorpen en steden, aangezien Israël sommige gebieden (Area A en samen met Israel Area B) onder het gezag van de Palestijnse Autoriteit heeft overgedragen conform de Oslo II Akkoorden van Taba op 28 september 1995.

Maria’s Bron in Nazareth

Helaas zijn veel bekende christelijke steden in het heilige land niet langer christelijk. Nazareth, een stad die ooit christelijk was, is nu voor 70% moslim.

De islamitische invloed veranderde dingen groot en klein, zoals bij Maria’s Bron (Fontein van de Maagd Maria), de plaats waar de engel Gabriel volgens de katholieke traditie verscheen aan de Maagd Maria (plaatje hierboven begin jaren 1950).

Tot het jaar 2000 stond er een groot bord met de naam en de katholieke opvattingen van de site. De moslims verwijderden het teken en hernoemden de locatie ‘Nazareth Stroom’ om elke christelijke oriëntatie te verwijderen.

Een soortgelijk verhaal speelde zich af in Bethlehem, waar de christelijke bevolking is gedaald van ongeveer 86 procent in 1950 tot slechts 2 procent vandaag. In Gaza vindt een snelle christelijke uittocht plaats na de overname van Hamas, met een daling van 5.000 christenen in 2006 tot slechts 1.100 vandaag.

Ondertussen is de christelijke bevolking in Israël relatief constant gebleven op ongeveer 2 procent van de totale bevolking met ongeveer 165.000 mensen.

Als de Palestijnse Autoriteit meer Israëlisch grondgebied krijgt, wat betekent dat voor de niet-moslimbevolking? Zullen Joden en christenen gedwongen worden hun huizen te evacueren, hetzij een directe orde, hetzij een discriminerend beleid?

Wat is de gangbare jizya-koers, en wanneer zou het aan de Joden en christenen worden opgedrongen in een door PA gecontroleerd Jeruzalem?


Bronnen:

♦ naar een artikelJizyah for Jews in Jerusalem” van 2 september 2019 op de site van First One Through

2 gedachtes over “Christenen in Palestijnse dorpen gedwongen om de ‘jizya’ te betalen aan Al Fatah

  1. Goed dat dit artikel zo duidelijk aangeeft wat van racistische religie de islam nu werkelijk is !!!Nu maar hopen dat Israël snel een einde maakt aan dat onzinnige islamitische Palestijnse staat experiment en Gaza gewoon weer inlijft als onderdeel van Israël!!! De Palestijnse geschiedenis bestaat niet en is gewoon een fabeltje!Islam is een zeer ongezonde religieuze ideologie!!Misschien kunnen we in Europa torenhoge belasting gaan heffen op het aanwezig zijn van de Islam!!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.