Duitsland verontschuldigt zich in Polen voor WOII bombardementen op Wielun

Leiders uit verschillende landen verzamelden zich op zondag in Wielun, de eerste stad die op 1 september 1939 door de Duitse Luftwaffe werd gebombardeerd, ter gelegenheid van het 80-jarig jubileum van de Tweede Wereldoorlog.

De Poolse president Andrzej Duda van de rechtse PiS partij en de Duitse president Frank-Walter Steinmeier van de SPD (plaatje hierboven), naast de lokale ambtenaren en bewoners, inclusief overlevenden van de bombardementen, namen een minuut stilte in acht ter nagedachtenis van de naar schatting 2.000 slachtoffers.

President Duda bedankte Steinmeier voor zijn aanwezigheid, de Duitse president zei: “Tachtig jaar geleden, op dit moment, brak de hel los in  Wielun, gevoed door Duitse racistische barbaarsheid en de wens om te vernietigen.” Hij vroeg om de vergeving van Polen. “Ik buig voor de Poolse slachtoffers van Duitse tirannie en ik vraag om uw vergeving.

Enkele minuten later woonden de Poolse premier Mateusz Morawiecki en het plaatsvervangend hoofd van de Europese Commissie de Nederlander Frans Timmermans de ceremonies bij op het schiereiland Westerplatte, aan de Baltische kust, waar de eerste strijd plaatsvond tussen Poolse troepen en de binnenvallende nazi’s.

Op 1 september 1939 viel Duitsland Polen binnen na in elkaar geflanste grensincidenten als voorwendsel om aan te vallen. Het Verenigd Koninkrijk reageerde met een ultimatum aan Duitsland om militaire operaties te staken, en op 3 september, nadat het ultimatum was genegeerd, verklaarden Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Australië en Nieuw-Zeeland de oorlog aan Duitsland.

Zuid-Afrika trad toe op 6 september en Canada op 10 september, maar de alliantie bood geen directe militaire interventie in Polen. De geallieerden lanceerden een zeeblokkade van Duitsland, waarop Duitsland reageerde door U-boten te sturen tegen geallieerde koopvaardijschepen, die later escaleerden in de Slag om de Atlantische Oceaan.

Op 8 september bereikten Duitse troepen de buitenwijken van Warschau. Het Poolse tegenoffensief stopte de Duitse opmars voor meerdere dagen, maar het werd kort geflankeerd en omringd door de Wehrmacht. Restanten van het Poolse leger braken door en belegerden Warschau.

Plaatje hierboven: Danzig (Gdansk) begroet de Führer op 19 september 1939. De Duitse kanselier Adolf Hitler wordt verwelkomd met nazigroeten tijdens zijn overwinningsparade dooorheen Danzig [beeldbron: VOX ]

Op 17 september 1939, na het ondertekenen van een wapenstilstand met Japan, vielen de Sovjets Oost-Polen binnen onder het voorwendsel dat de Poolse staat ogenschijnlijk ophield te bestaan. Op 27 september gaf het garnizoen van Warschau zich over aan de Duitsers en de laatste grote operationele eenheid van het Poolse leger gaf zich op 6 oktober over.

Polen, dat zich nooit overgaf, vormde de Poolse regering in ballingschap en een ondergronds apparaat in het bezette land. Een grote contingentie van het Poolse leger ontsnapte naar Roemenië en de Baltische landen om zich bij de geallieerde oorlogsinspanning tegen de Aslanden te voegen.

In de jaren die volgden, tot 8 mei 1945, was nazi-Duitsland verantwoordelijk voor de moord op ongeveer 6 miljoen Joden, 2,7 miljoen etnische Polen en 4 miljoen die werden beschouwd als ‘onwaardig voor het leven’, inclusief de gehandicapte en geestelijk zieke Sovjet Krijgsgevangenen, Romani, homoseksuelen, vrijmetselaars en Jehovah’s Getuigen.

Daarnaast en als onderdeel van een programma van opzettelijke uitroeiing stierven er nog eens 3,6 miljoen Sovjet krijgsgevangen en 5,7 miljoen gevangen stierven in nazi-kampen. Doodskampen zijn opgericht door nazi-Duitsland om mensen op industriële schaal uit te roeien. Nazi-Duitsland gebruikte  ongeveer 12 miljoen burgers en gevangenen uit door Duitsland bezette landen om slavenarbeid te verrichten in de Duitse industrie, de landbouw en de oorlogseconomie.

Duitse Einsatzgrupppen gaan vreselijk te keer in het bezette Polen


Bronnen:

♦ naar een artikelGermany apologises to Poland for WW11 bombing of Wielun” van 1 september 2019 op de site van FM News

♦ naar een artikel van David Israel “Poland Marks 80th Anniversary of Most Devastating War in Human History” van 1 september 2019 op de site van The Jewish Press

Een gedachte over “Duitsland verontschuldigt zich in Polen voor WOII bombardementen op Wielun

  1. De Poolse regering zou net als Steinmeyer vergeving moeten vragen aan de Joodse gemeenschap in Polen ten aanzien van hun wandaden tegen hun eigen Joodse bevolking in W.O. 2.

    Like

Reacties zijn gesloten.