Palestijnse vrouw vermoord uit eerwraak na het plaatsen van Instagram-video met verloofde

Een 21-jarige Palestijnse vrouw stierf donderdag in verdachte omstandigheden, een incident dat enorme verontwaardiging heeft veroorzaakt onder activisten en gebruikers van sociale media in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Israa Gharib, een make-upkunstenaar uit Bethlehem, stierf in een coma vanwege hoofdtrauma, in wat activisten en bronnen dicht bij het slachtoffer zeggen dat het een brutale eremoord was. De daders worden verondersteld haar vader, haar zwager, sjeik Mohamed El Safy, en haar twee broers, Bahaa en Ihab, een inwoner van Canada te zijn.

Het begon allemaal toen Gharib een potentiële vrijer in een openbare plaats ging ontmoeten en een video van het uitje op haar Instagram-pagina plaatste. Volgens een vriendin van het slachtoffer was de moeder van Gharib volledig op de hoogte van de ontmoeting en was ook de zus van de aanbidder aanwezig.

Volgens bronnen online, liet de neef van Gharib de video vervolgens zien aan de vader en broers van het slachtoffer, naar verluidt aandringend om actie te ondernemen om schandaal te voorkomen en Israa te beschuldigen zichzelf te onteren en de familie te beschamen door gezien te worden in het gezelschap van een man buiten de obligaties van het huwelijk.

De vriendin van Gharib beweert dat haar broers en zwager haar bij het zien van de video begonnen te slaan en te martelen en vervolgens de verloving beëindigden. Andere bronnen beweren dat ze van de 2de verdieping viel terwijl ze probeerde de brutale aanval te ontvluchten. Ze werd later in het ziekenhuis opgenomen vanwege een gebroken wervelkolom.

De vader, broers en zwager van Gharib volgden haar naar het ziekenhuis, beweert haar vriend, en hervatte het pak slaag en vertelde het ziekenhuispersoneel dat ze een uitdrijving uitvoerden op het slachtoffer waarvan ze geloofden dat het bezeten was door een demon.

Een aangrijpende audio-opname van de aanval werd gelekt door een van de verpleegkundigen in het ziekenhuis die zogenaamd herhaaldelijk gruwelijk geschreeuw van Gharib bevat.

Ze werd vervolgens vrijgelaten uit het ziekenhuis, waarna ze naar huis terugkeerde waar ze naar verluidt een hoofdletsel opliep in de handen van haar broer, Ihab, waarvan ooggetuigen zeggen dat ze haar dreigde te vermoorden, waardoor sommigen op sociale media een beroep deden op de Canadese overheid om gerechtelijke stappen tegen hem te ondernemen. Gharib raakte in coma, voordat haar hart stopte.

In een Facebook-verklaring ontkende de familie van het slachtoffer elke misstap en beweerde ze dat ze psychische stoornissen had die tot haar val van de 2de verdieping van hun Bethlehem-huis leidden.

Wat voor soort ziekenhuis laat een gezin genadeloos een patiënt slaan onder het excuus van het doen van een ‘exorcisme’? En wat voor soort ziekenhuis zou haar daarna vrijlaten nadat haar familie haar zo had behandeld?

Het goede nieuws is dat dit verhaal sinds vrijdag overal in de Arabische sociale media voorkomt, en ook in reguliere Arabische nieuwsmedia. Het slechte nieuws is dat er nog een lange weg te gaan is.

Jarenlange feministen in de Arabische wereld en berichtgeving door westerse media over ‘eerwraak’ heeft de meeste Arabieren beschaamd om te accepteren dat de oude manier van behandelen van vrouwen onaanvaardbaar is en de verontwaardiging is een teken dat dingen kunnen veranderen in de Arabische wereld – maar het vereist de steun van het Westen om de Arabieren te beschamen en te dwingen om er iets aan te veranderen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Niveen Ghoneim “Palestinian Woman Murdered in Honor Killing After Posting Instagram Video with Fiancé” van 31 augustus 2019 op de site van Egyptian Streets

♦ naar een artikel van EoZ “A horrific Palestinian honor killing, the reaction in Arab social media and the larger problem” van 1 september 2019 op de site van Elder of Ziyon

5 gedachtes over “Palestijnse vrouw vermoord uit eerwraak na het plaatsen van Instagram-video met verloofde

 1. Primitieve fanatieke barbaren regeren de Arabische/Moslim wereld.

  Dit is de wereld die door het Westen gedoogd word.
  Dit is de reden waarom Israel door hen word verguisd.

  Dit zijn de vluchtelingen die hier worden toegelaten.
  Dit is de wereld die wij aan onze kinderen achterlaten.

  De wereld is een dorp geworden.
  Door deze gedoogpolitiek is het Midden Oosten en haar barbaarse praktijken het nieuwe normaal geworden in het Westen.

  De gedachte was dat de nieuwkomers zich aan ons zouden aanpassen/optrekken…………het omgekeerde is het geval!!

  Like

 2. “Vermaant de vrouwen van wie gij opstandigheid vreest en vermijd haar op rustplaatsen en slaat haar, totdat zij u gehoorzaam worden” (Soera 4,34)…..

  Like

 3. Wanneer men geen geloof meer hecht aan de God van Israël.
  Wil dit niet zeggen dat er geen geloof meer is.
  In tegendeel; men gelooft dan alles, vooral datgene wat tegen Israël is. Israël uitschakelen is voor hen gelijk aan hun God uitschakelen.
  Juist daar gaat het in wezen om!

  Like

 4. Vreselijk zulk soort moorden.
  Jaren geleden is er een leerling van mij vermoord in haar ” vakantie thuisland” Marokko. zij kwam niet meer terug na haar vakantie en later bleek zij het zelfde lot te hebben ondergaan als deze vrouw.( leefde te westers en pa werd daarop aangesproken in de moskee)
  De islam hervormd zich nooit dus zullen we dit soort situatie s nog wel vaker tegenkomen.

  Like

Reacties zijn gesloten.