Oekraïne is in de ban van gewelddadig antisemitisme en de regering staat er werkeloos bij

Plaatje hierboven: Lviv, Oekraïne, 30 augustus 2019. In de West-Oekraïense stad Lviv kladden antisemieten dat “Joden moeten oprotten uit Oekraïne!” [beeldbron: CFCA]

Een golf van antisemitisme heeft Oekraïne overspoeld. De Joodse gemeenschap in Lviv maakt zich zorgen over de toenemende neiging van antisemitische beledigingen van de laatste maanden. De community publiceerde een open brief op hun officiële Facebook-pagina. Het gaat om een hele reeks recente incidenten.

Alleen al in de afgelopen weken riep een extreem-rechtse leider publiekelijk op om Oekraïne te zuiveren van de zhidi (een scheldwoord voor Joden gelijk aan ‘kike‘). Een brandbom werd gegooid naar het Holocaust-monument in Ternopil en vernield; honderden neonazi’s marcheerden door Lviv, ter ere van een SS-eenheid, compleet met nazi-groeten. Maar dat is maar één monument: andere holocaustlocaties, Joodse centra, begraafplaatsen, graven en gebedsplaatsen worden regelmatig vernield met swastika’s, SS-runen en graffiti.

Dood aan de Zhidi” (dood aan de Joden) graffiti werd in twee steden gekrabbeld; het graf van een gerespecteerde rabbijn was vernield; een Roma-kamp in Kiev werd aangevallen en afgebrand door extreem-rechtse nationalisten, en honderden rockers leefden zich uit tijdens een neonazistisch concert gekleed in swastika’s en nazi-groeten.

Plaatje hierboven: Lviv, Oekraïne, 25 juli 2016. Oekraïense nationalisten en paramilitaire activisten van de neonazi-organisatie Sokil en de Svoboda partij, herdenken gekleed in nazi-uniformen de veteranen van WOII van de “Vrijwillige 14de Oekraïense Waffen SS Divisie” (14. Waffen-Grenadier-Division der SS) [beeldbron: screenshot YouTube]

Onlangs was vandalistisch geweld in de buurt van het gebouw van de Joodse gemeenschap van Sholem Aleichem in de Vuhilnastraat, toen de informatieborden werden stukgeslagen. Er werden antisemitische opschriften aangebracht op het grondgebied van het herdenkingscomplex Space of Synagogues op het Arsenalna-plein.

Antisemitische graffiti met directe bedreiging voor de Joden in de Sholem Aleichemstraat en een poging tot brandstichting door onbekenden van de actieve synagoge in de Mikhnovskyhstraat in Lviv.

De Joodse gemeenschap van Lviv is verrast door onvoldoende officiële reactie van de stad en de Regionale Raad op de opkomende vloed van antisemitische beledigingen, met name de reactie op de laatste gebeurtenissen in de Sholem Aleichemstraat en de Mikhnovskyhstraat, evenals de positie tegenover de tragische gebeurtenissen van juni 30 – 20 juli in 1941.

Het ontbreken van preventieve acties van de politie en de veiligheidsdienst van Oekraïne om provocaties te voorkomen en de provocateurs niet de verantwoordelijkheid te geven die hen de vrijheid geven om in de toekomst illegale handelingen te blijven verrichten.

Lviv in Oekraïne
De Oekraïense stad Lviv, ooit een belangrijk centrum van het Joodse leven in Oost-Europa, herdacht op zondag 2 september ’18 de 75ste verjaardag van de vernietiging van de Joodse bevolking van de stad door nazi-Duitsland (en hun talloze Oekraïense collaborateurs!) en eerde de mensen die vandaag werken om te behouden wat ze kunnen van die verdwenen wereld.

Vóór de Tweede Wereldoorlog behoorden Lviv en het omliggende gebied tot Polen. Toen het Lwow werd genoemd, kende de stad op twee na grootste Joodse gemeenschap in het vooroorlogse Polen na Warschau en Lodz, met de meeste die werkten als handelaren, fabrikanten of ambachtslieden. Vóór de Eerste Wereldoorlog maakten Lviv en het omliggende gebied deel uit van de oostelijke regio Galicië van het Oostenrijks-Hongaarse keizerrijk en de stad heette de Duitse naam Lemberg.

In juni 1941 viel Duitsland de voormalige bondgenoot van de Sovjet-Unie aan. Toen de Duitse troepen de stad binnenkwamen vermoordden zij samen met hun Oekraïense collaborateurs, de Joden in de stad en op het platteland.

Terwijl ze het gebied bezetten, vermoordden Duitsers Joden in het getto en in het nabijgelegen vernietigingskamp Belzec en in het concentratiekamp ​​Janowska, met de laatste vernietiging in 1943, de verjaardag die op zondag werd gemarkeerd. In Lviv, dat destijds een bevolking telde van ongeveer 150.000 Joden, overleefde slechts een geschatte 1 procent.


Bronnen:

♦ naar een artikelAntisemitic inscriptions in Lviv” van 30 augustus 2019 op de site van The Coordination Forum for Countering Antisemitism (CFCA)

♦ naar een artikel van Oleksandr Nazar “Antisemitism in Lviv: Jewish community applies to local authorities to intervene” van 6 juli 2017 op de site van 112 UA International

♦ naar een artikel van Lev Golinkin “Violent Anti-Semitism Is Gripping Ukraine — And The Government Is Standing Idly By” van 20 mei 2018 op de site van The Forward

2 gedachtes over “Oekraïne is in de ban van gewelddadig antisemitisme en de regering staat er werkeloos bij

  1. De ‘beschaving’ van onze niet Joodse vrienden word tenminste steeds weer bevestigd.

    Zonder Joden gaan deze barbaren elkaar te lijf en dus zijn Joden als afleider nog steeds nodig.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.