Hamas en ISIS haten Israël, maar haten elkaar misschien nog meer

Explosies eerder deze week bij twee politiecontroleposten van Hamas in Gaza-stad hebben drie politieagenten dood gemaakt. Maar het was niet Israël dat de explosieven plantte, zoals velen misschien vermoedden. Hamas zegt dat het ging om islamitische zelfmoordterroristen van ISIS, aka Islamitische Staat.

Een dag na de dodelijke aanslagen begon Hamas massale arrestaties van aanhangers van de Islamitische Staat en andere salafistische organisaties in de Gazastrook. Het is niet de eerste keer dat Hamas en leden van de Islamitische Staat of ISIS de laatste jaren met elkaar in aanvaring zijn gekomen.

Israël en de Verenigde Staten beschouwen zowel Hamas als ISIS als terroristische organisaties. Zoals de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in 2014 bij de Verenigde Naties verklaarde: “Hamas is ISIS en ISIS is Hamas.” Dus waarom beschouwen de twee islamitische groepen elkaar als vijanden?

Islamistische filosofieën, verschillende doelen
Het korte antwoord is dat Hamas, dat wordt beschouwd als een onderdeel van de Moslim Broederschap, een nationale bevrijdingsbeweging is, zij het met een islamistische neiging, gericht op het vormen van een islamitische staat in het gebied dat nu Israël, de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook is .

ISIS, wat staat voor Islamitische Staat van Irak en Syrië, behoort tot de salafistische tak binnen de islam die het islamitische kalifaat opnieuw wil creëren en de sharia-wetgeving in de hele regio wil opleggen. ISIS beschouwt Hamas en zijn aanhangers als ‘afvalligen’.

Dat komt gedeeltelijk omdat Hamas heeft deelgenomen aan Palestijnse democratische verkiezingen op de Westelijke Jordaanoever en Gaza en heeft gewerkt aan verbetering van de betrekkingen met Egypte, waarmee ISIS sinds minstens 2013 in oorlog is.

In januari 2018 riep ISIS in een video, gefilmd door de Sinaï-tak van de Islamitische Staat en vrijgegeven door ISIS, op om Hamas-leden en -instellingen aan te vallen en beschuldigde het Hamas van het verraden van de Palestijnen door ISIS-jihadisten en andere extremisten in Gaza gevangen te zetten, door de Verenigde Staten niet tegen te houden om Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israël en de steun te  accepteren van Iran.

De video bracht velen ertoe te zeggen dat ISIS ‘de oorlog verklaarde’ tegen Hamas, waardoor de vijandschap die al jaren bestond nog werd opgevoerd. Aan het einde van de video toonde een lid van de Islamitische Staat die oorspronkelijk uit Gaza kwam, een man doodschoot in executieve stijl, die was betrapt op het smokkelen van wapens naar Hamas.

De Sinaï Connectie
De tak van de Islamitische Staat in de Sinaï, de dunbevolkte Egyptische woestijnregio aan de zuidelijke grenzen van Israël en Gaza, wordt beschouwd als een van de meest effectieve lokale takken van ISIS en is degene die het meest in contact komt met Hamas naast de deur in de Gazastrook.

Een van de resultaten is het neerschieten van een Russische jetliner in 2015, het doden van 224 mensen en een aanval op een Soefi-moskee in de noordelijke Sinaï in november 2017, waarbij 311 mensen werd gedood in de ergste terroristische aanval van Egypte.

De vijand van mijn vijand …
Het lijkt erop dat Israël en Hamas een gemeenschappelijke vijand hebben in Islamitische Staat (ISIS/Daesh). In 2017 claimde de Islamitische Staat de verantwoordelijkheid voor het afvuren van langeafstandsraketten op Zuid-Israël.

In februari 2018 meldde The New York Times dat het Israëlische leger in de loop van twee jaar meer dan 100 luchtaanvallen in de noordelijke Sinaï in Egypte had uitgevoerd tegen jihadistische groeperingen die met de Islamitische Staat waren verbonden met de goedkeuring van de toenmalige president Abdel Fattah al- Sisi van Egypte.

De interventie van Israël in de Sinaï hielp het Egyptische leger een beslissende voorsprong te nemen in zijn jarenlange strijd tegen de jihadisten, terwijl het voor Israël meer veiligheid aan zijn grenzen bracht. Het artikel noemde Israël en Egypte “geheime bondgenoten in een geheime oorlog tegen een gemeenschappelijke vijand.”

… is amper mijn vriend
In 2014 publiceerde het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken een artikel met de titel “Overeenkomsten tussen Hamas en ISIS”.

Het zei dat beide terroristische organisaties jihad- en zelfmoordaanslagen beschouwen als primaire instrumenten; niet-moslimminderheden vervolgen en onderdrukken; mensen executeren die ervan verdacht worden hun tegenstanders te ondersteunen; plan om een ​​staat op te richten die wordt geregeerd door de moslimwet; grondgebied met geweld hebben ingenomen; kinderen opvoeden om de dood te heiligen en te sterven als martelaren in de jihad; en ernaar streven om ‘genocide’ te plegen op hun tegenstanders.

Tot zover “de vijand van mijn vijand is mijn vriend”. Hamas gooit regelmatig raketten naar Israël en Israël heeft jarenlang militaire operaties gelanceerd en economische sancties opgelegd aan het door Hamas bestuurde grondgebied. Toch hebben beide partijen elkaar vaak nodig, deels om te voorkomen dat het nog erger wordt.

“Hamas vernietigen”, schreef Aaron David Miller, de veteraan-analist in het Midden-Oosten in het Woodrow Wilson Centre, “zou een vacuüm creëren dat zou kunnen worden opgevuld door nog gevaarlijkere jihadistische groepen, waaronder filialen van de Islamitische Staat.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Marcy Oster “Hamas and ISIS hate Israel — and each other” van 30 augustus 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Een gedachte over “Hamas en ISIS haten Israël, maar haten elkaar misschien nog meer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.