De Republiek Nauru erkent Jeruzalem als de hoofdstad van Israël

Plaatje hierboven: Jeruzalem, 12 juni 2017. Premier Netanyahu ontvangt president Baron Waqa van de Republiek Nauru in zijn residentiële woning in Jeruzalem. “U bent onze geweldige vriend geweest. Het is een genoegen u te ontvangen in Israël,” zei de premier [beeldbron: BTN]

De Republiek Nauru, een kleine eilandnatie in de Stille Oceaan, heeft officieel Jeruzalem erkend als de hoofdstad van de Joodse natiestaat Israël. Met dit besluit sluit het zich aan bij de VS, Honduras, Guatemala, Paraguay en de eilandengroep Vanuatu die eerder Jeruzalem erkenden.

Nauru’s missie bij de VN in New York heeft de Israëlische missie in New York eerder deze maand in een formele brief op de hoogte gebracht van het besluit, maar het nieuws over de erkenning werd pas woensdag vrijgegeven. De verklaring van de missie van Nauru luidde:

De missie van Nauru heeft de eer om het besluit van de regering van de Republiek Nauru over te dragen om de stad Jeruzalem formeel te erkennen als de hoofdstad van de staat Israël.

Het bericht werd bevestigd door Israël’s ministerie van Buitenlandse Zaken met minister Yisrael Katz die twitterde:

Ik beveel het belangrijke besluit van @ Republic_Nauru aan om Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israël. We zullen Jeruzalem blijven versterken en de erkenning en opening van diplomatieke missies en ambassades in onze hoofdstad bewerkstelligen.

Nauru onderhoudt vriendschappelijke betrekkingen met de staat Israël. President Baron Waqa vroeg premier Netanyahu dat Israël zijn land zal helpen bij medische training, water, afvalbeheer en innovatie.

In 2017 kocht Israël een rioolwaterzuiveringssysteem voor Nauru slechts twee weken voordat het land tegen een resolutie van de Algemene Vergadering van de VN stemde waarin de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël werd bekritiseerd.

Hoewel Nauru slechts 21 vierkante kilometer groot is met een bevolking van slechts 11.359 mensen, heeft het nog steeds een stem bij de Verenigde Naties die gelijk is aan die van de VS, Rusland en China. Niet onbelangrijk dus gezien in de internationale context.

Orange Beach (Petulu), Nauru

Republiek Nauru
Voorheen bekend als Pleasant Island (Aangenaam Eiland) zo genoemd door Britse walvisvaarders. Nauru is, na Vatikaanstad en Monaco, de kleinste onafhankelijke Republiek op aarde op slechts acht vierkante mijl. Het minst bevolkte VN-land ter wereld. Het enige land zonder officiële hoofdstad.

Dit kleine ovale eiland ligt slechts 25 mijl ten zuiden van de evenaar. En het heeft een bevolking van iets meer dan 11.000 mensen. Experts denken dat de oorsprong van Nauru komt van het oorspronkelijke woord Anáoero, wat betekent “ik ga naar het strand”.

Nauru werd omstreeks 1000 v. Chr. bevolkt door mensen afkomstig uit Micronesië en Polynesië. Op het einde van de 19de eeuw werd het eiland geannexeerd en bestuurd als kolonie door het Duitse Rijk. Na de Eerste Wereldoorlog kreeg Nauru een mandaat bij de Volkerenbond  (de directe voorloper van de huidige VN) en werd bestuurd door Australië, Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Nauru bezet door Japanse troepen, die werden omsingeld en verslagen door de geallieerde opmars over de Stille Oceaan. Na het einde van de oorlog trad het land toe tot de Verenigde Naties. Nauru werd onafhankelijk in 1968 en werd lid van de Pacific Community (SPC) in 1969.

Vlag van Nauru

De gele streep op hun vlag symboliseert de evenaar en de witte ster symboliseert de geografische positie van het eiland ten opzichte van de evenaar. Het blauw is natuurlijk de oceaan. De twaalf punten op de ster vertegenwoordigen de oorspronkelijke twaalf stammen van het eiland.

De scheiding van het blauw in twee gelijke helften herinnert aan de sage, waarin de eerste bewoners op twee rotsblokken naar de aarde werden gebracht. Hun motto, in het Engels, is: ‘Gods wil zal de eerste zijn’. Ze hebben een zeer grote christelijke bevolking. Die blijkbaar graag “naar het strand gaan.”

Vogelpoep
Niemand kent de exacte oorsprong van de inboorlingen omdat hun taal niet op een andere in de Stille Oceaan lijkt. Het is het minst bezochte land op aarde, slechts 200 toeristen per jaar bezoeken het eiland. En vogelpoep is het belangrijkste exportproduct. Toeristen zijn de tweede grootste bron van inkomsten, wat betekent dat vogelpoep waardevoller is dan mensen.

Plaatje hierboven: Bezienswaardigheden eh..  zijn onder meer de Cantilevers, twee massieve en zeer ongebruikelijke structuren voor zo’n tropisch paradijs. [beeldbron: Travel Adventures]

De Cantilevers zijn twee enorme kranen, afschuwelijk lelijke dingen op een zandstrand, niet meer in gebruik, maar ooit gebruikt om de vogelpoep (fosfaat) op schepen te laden. De eerste kraan werd geïnstalleerd tijdens de twee wereldoorlogen, de tweede in de jaren zestig. Echt een heel vreemd en vreselijk beeld dat vloekt met de rest van het eiland.

Na de ontdekking van een enorme reserve van fosfaat in zijn bodem, werd het eiland een van de rijkste landen ter wereld. Elk stuk grond, elke tuin, elke hoek van het eiland werd opgegraven en omgewoeld totdat er niets meer over was en alle natuurlijke hulpbronnen waren uitgeput. De Cantilevers herinneren nog aan dit kortstondige ‘glorierijke’ moment in de geschiedenis van Nauru en roesten sindsdien weg op het strand.

Command Ridge is waar de Japanners in de jaren 1940 de wacht hielden, het hoogste punt van Nauru en nog steeds de thuisbasis van enkele roestende kanonnen uit de Tweede Wereldoorlog, waaronder twee grote roterende six-barrels wapens die ooit zes-pond granaten hebben afgeschoten en ook de thuisbasis was van een oude communicatiebunker. Er worden inderdaad kampen en wapens ontdekt na de Japanse bezetting.

Tropisch paradijs
Het parlementsgebouw ‘Parliament House’ is prachtig. Het Central Plateau is een simpelweg verbluffend wild landschap. En Buada Lagoon is een aanblik van pure etherische schoonheid. Misschien is het grootste wonder Anibare Bay. Een prachtige baai met prachtige zandstranden, palmbomen en zachtjes beukende golven.

Het is fantastisch. Alleen al ernaar kijken is ontspannend en kalmerend. Daar draait het allemaal om bij Nauru. Ergens om de problemen weg te laten drijven op de meest magische en buitenaardse locatie. Het uitzicht is prachtig, een echt juweeltje, mogelijk het dichtst bij de hemel op aarde. Nauru, het land van prachtige uitzichten, rijke geschiedenis en… vogelpoep.

Buada Lagoon in Nauru


Bronnen:

♦ naar een artikelThe Republic of Nauru recognizes Jerusalem as the capital of Israel” van 29 augustus 2019 op de site van Behind The News (BTN)

♦ naar een artikelNauru, Honduras recognize Jerusalem as Israel’s capital” van 29 augustus 2019 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel “In the Spotlight – 13: Naur” van 27 maart 2014 op de site van To Contrive & Jive

Een gedachte over “De Republiek Nauru erkent Jeruzalem als de hoofdstad van Israël

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.