Israël stuurt brandweer en materiaal naar Brazilië om branden in de Amazone te helpen blussen

Als reactie op verwoestende branden die de afgelopen drie weken in het Amazone-regenwoud hebben gewoed, stuurt Israël een brandbestrijdingsvliegtuig met vlamvertragende chemicaliën naar Brazilië.

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro twitterde op 25 augustus dat hij een telefoontje van premier Benjamin Netanyahu had ontvangen met het aanbod om de brandbestrijdingsinspanningen van de Braziliaanse strijdkrachten te ondersteunen en dat hij dankbaar had aanvaard.

Netanyahu tweette dat hij Bolsonaro vertelde dat de vlamvertragers onmiddellijk zouden worden verzonden. Het kabinet van de premier had vanaf vandaag geen verdere updates meer.

Eerder deze maand verklaarde Brazilië de noodtoestand vanwege het stijgende aantal branden in de regio. Het Amazonegebied, het grootste regenwoud ter wereld. Naar schatting één miljoen inheemse mensen en drie miljoen soorten planten en dieren leven in het regenwoud.

De Amazone-regenwouden – waarvan 60% zich in Brazilië bevindt – leveren een vijfde van de zuurstof op aarde. Dit is een bijproduct van de fotosynthese waarbij planten atmosferische CO2 absorberen (en opslaan) om te produceren wat de basis is van het voedsel dat iedereen eet. De hoeveelheid kooldioxide die door de branden in de atmosfeer wordt vrijgegeven, heeft een verdere negatieve invloed op de klimaatverandering.

Plaatje hierboven: Jeruzalem, 1 april 2019. De Braziliaanse president Jair Bolsonaro en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu tijdens een bezoek van de Braziliaanse leider aan de Kotel/Klaagmuur op de Tempelberg in Jeruzalem [beeldbron: Menahem Kahana/AFP]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Abigail Klein Leichman “Israel to send firefighting equipment to Amazon rainforest – In conversation with Brazilian President Bolsonaro, Israel’s prime minister pledges Israeli assistance with wildfires” van 27 augustus 2019 op de site van Israel21C

♦ naar een artikel van Marcus M. Gilban “Israel aiding Brazil in fight against devastating fires in the Amazon” van 26 augustus 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel van Daniel Gullino “Bolsonaro acerta ajuda israelense na Amazônia em ligação com Netanyahu” van 25 augustus 2019 op de site van O Globo

♦ een artikel op deze blogSue Surkes: Terwijl de Amazone brandt, eist realpolitik dat Netanyahu spreekt” van 23 augustus 2019

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.