Hamas weer meer van hetzelfde: ‘Ik bestuur Gaza maar ben niet verantwoordelijk voor wat er gebeurt’

Plaatje hierboven: Hamasleiders Khaled Meshaal en Ismail Haniyeh kunnen hun pret niet op: “Die stomme Europeanen toch! Wij kunnen ze vertellen wat we maar willen en ze betalen er ons ook nog veel geld voor. Hoe meer wij moorden, liegen en bedriegen, des te meer geld zij aan ons doneren. Whoe ha ha ha!

Door zich te distantiëren van de drievoudige raketaanval op zondagavond op Sderot en de recente incidenten nabij de grens tussen de Gazastrook en Israël, neemt Hamas zijn toevlucht tot een oud argument van Yasser Arafat en Mahmoud Abbas.

Kort samengevat luidt de truc: “Terwijl ik het regime in de Gazastrook leid, weiger ik de verantwoordelijkheid te nemen voor wat daar gebeurt.” Yasser Arafat was de eerste om dat argument te voeren, toen de Palestijnse Autoriteit de controle over de Gazastrook overnam na de ondertekening in 1993 van de Oslo-akkoorden.

Elke keer dat Hamas, de islamitische Jihad of een andere Palestijnse groep een terroristische aanval op Israëliërs pleegde, zouden de eerste woorden van Arafat zijn: “Wat wil u nu van mij? Ik kan niet verantwoordelijk zijn voor alles wat anderen doen. Ik kan echter beloven dat ik 100% moeite zal doen om de aanvallen te stoppen.

En ja hoor, Arafat zou periodiek een krachtdadig optreden bevelen tegen leiders en leden van Hamas en de Islamitische Jihad (PIJ), voornamelijk nadat hij daartoe door Israël, de VS en westerse donoren onder druk was gezet. Later bleek dat het daaraan vasthouden deel uitmaakte van een ‘draaideurbeleid’ waarbij de gevangenen vaak slechts enkele uren of dagen na hun gevangenschap weer werden vrijgelaten.

Abbas keurde dezelfde strategie nadat hij in 2005 tot opvolger van Arafat was gekozen. Onder Abbas bleven de veiligheidstroepen van de PA hard optreden tegen Hamas en andere terroristische groeperingen – een poging die later volledig ineffectief bleek te zijn.

In de ogen van sommige Palestijnse politieke analisten was Abbas, net als zijn voorganger, niet serieus genoeg in zijn poging om Hamas en zijn bondgenoten in de Gazastrook in bedwang te houden. Abbas leek zelfs het argument van Arafat te onderschrijven: “Ik ben het niet, het zijn zij.” Dit beleid leidde uiteindelijk tot de staatsgreep van Hamas in 2007 in Gaza.

De kern van dit argument is de claim dat van de heersers van de Gazastrook niet kan worden verwacht dat ze de volledige controle hebben over wat daar gebeurt, inclusief terroristische aanslagen tegen Israël. De twee Palestijnse leiders wilden erkend worden als de legitieme en soevereine heersers van de Gazastrook – zonder dat ze daar verantwoordelijk voor worden gehouden.

Hamas lijkt nu hetzelfde spel te spelen: de eindverantwoordelijkheid afleggen over een gebied waar het claimt de soevereine autoriteit te zijn. Hamas zegt nu dat het niet verantwoordelijk is voor de individuele aanvallen van ‘opstandige jongeren’ nabij de grens met Israël tijdens de ‘spontane’ volksbetogingen in het kader van de ‘Grote Mars van de Terugkeer’.

Bovendien lijkt Hamas van Arafat en Abbas te hebben geleerd hoe ze verantwoording moeten vermijden door individuen of ‘schurken’ en ‘dubieuze’ groepen de schuld te geven voor aanvallen vanuit Gaza.

Zoals in het geval van Arafat en Abbas, hebben de Hamas-leiders geleerd dat het inderdaad mogelijk is om je taart te krijgen en ze ook nog op te eten: jezelf presenteren als de onbetwiste autoriteit in de Gazastrook, terwijl je de verantwoordelijkheid afwijst voor alles dat je belangen zou kunnen schaden Of je zwak laten lijken. Een goed geleerde les.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Hamas and the old-new argument – In a nutshell, this argument runs: ‘While I run the regime in the Gaza Strip, I refuse to take responsibility for what happens there.’” van 27 augustus 2019 op de site van The Jerusalem Post

2 gedachtes over “Hamas weer meer van hetzelfde: ‘Ik bestuur Gaza maar ben niet verantwoordelijk voor wat er gebeurt’

 1. Zo is het stomme Europeanen wat een debielen gelukkig zijn er nog mensen en sites zoals brabosh die de waarheid spreken over israel chapeau👍

  Geliked door 1 persoon

 2. “Die stomme Europeanen toch, wij kunnen liegen, bedriegen en Joden vermoorden, ze betalen toch wel”.

  En gelijk hebben ze!

  De Europeanen die via het budget van de EU-belastingbetaler de Hamas/Abbas onderdanen gebruiken om hun doel te bereiken, Israel/Joden verzwakken/vernietigen…….., *zonder daar zelf verantwoordelijkheid voor te dragen.

  Ook Europeanen hebben, net als Hammas/Abbas lessen van Prof. Arafat gevolgd.

  Een ding is absoluut zeker.
  De winnaars zijn…….. Hamas leiders en Abbas & co die de miljarden, bestemd voor ‘het palestijnse volk’, hebben weggesluisd voor hun oude dag en die van hun kinderen & kleinkinderen.

  Ook dat is een van de wijze lessen van Prof. Arafat.

  De verliezers zijn……. “het palestijnse volk” en de debiele EU-belastingbetaler die zijn geld laat verdampen aan haatprojecten in het MO, uitgedokterd door leerlingen van Arafat en de Duitser met het snorretje.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.