De Joodse bijdrage aan de geallieerde zaak tijdens Wereldoorlog I en WO II

Plaatje hierboven: Een poster die werd gebruikt voor de werving van soldaten voor de Joodse Brigade (1944-1946). In juli 1945 verhuisde het hoofdkwartier van de Brigade naar België en Nederland [beeldbron: Jewish World News]

In schril contrast met de Arabieren steunde de Joodse gemeenschap van Palestina de geallieerde zaak zowel in de Eerste als de Tweede Wereldoorlog.

De Yishuv bood technische bijstand, vestigde spionagenetwerken, assembleerde militaire productielijnen en bood zich zelfs aan om in Europa te vechten. De toekomstige Israëlische minister van Defensie en Buitenlandse Zaken Moshe Dayan verloor zijn oog tijdens het vechten tegen Vichy-troepen in Syrië.

Terwijl een groot deel van de Arabische wereld met de Britten en Fransen vocht of juichte en met de aanwezigheid van de Ottomanen en later de nazi’s, bleef het Palestijnse Jodendom zich inzetten voor de geallieerde zaak.

NILI spionage netwerk
In zijn boek Agents of Empire: Anglo-Zionist International Operations (2003), schreef Anthony Verrier dat na de toetreding van Turkije tot de centrale mogendheden tijdens de Eerste Wereldoorlog, de Joden in Palestina beseften dat een Duitse overwinning, met zijn blik gericht op het Verre Oosten, het herstel van een Joods gemenebest in Palestina zou kunnen verhinderen.

Dit was de aanleiding voor de oprichting van NILI, een pro-Britse spionnenring die kritische informatie bood over de staat van het Turkse leger en de interne omstandigheden in de regio. Tegen het einde van 1915 hebben NILI-leden het lage moreel en de diepgewortelde malaise in de strijdkrachten van Djemal Pasha aan het Palestijnse front blootgelegd, waar hij ook diende als militair gouverneur van Turks Syrië.

♦ Medio 1917 gaf NILI de Britten de Turkse strijdorde, een analyse van hun organisatie en configuratie van de eenheden, inclusief het aantal troepen dat was toegewezen aan Mesopotamië volgens Verrier.

♦ Een rapport over de beschikbaarheid van water in de Sinaï-woestijn was van onschatbare waarde voor generaal Allenby, aangezien bijna de helft van zijn soldaten cavalerie en bereden infanterie waren. Omdat hij wist waar hij water kon vinden, kon Allenby zijn cavalerie, infanterie en transport verzamelen in Beersjeba, een stad aan de oostelijke rand van de Turkse verdedigingswerken, die niet zo veilig werd beschermd als Gaza.

Nadat Allenby Beersjeba had veroverd, viel hij aan vanuit het oosten en ontzette Gaza. Twee eerdere pogingen om Gaza te veroveren door Allenby’s voorganger, Sir Archibald Murray in maart-april 1917, hadden gefaald.

NILI werd geleid door Aaron Aaronsohn, een wereldberoemde wetenschapper en botanist, die het Joodse Landbouw Experiment Station in Atlit, ongeveer 20 km ten zuiden van Haifa, met zijn broer Alexander leidde, die een bekendheid als schrijver in de VS bereikte, en Absalom Feinberg, een volleerd dichter die secretaris was van het Experiment Station.

Aaronsohn werd bijgestaan ​​door 23 actieve leden die door heel Palestina reisden om informatie te verzamelen en door te geven aan EMSIB (Oostelijk Mediterraan Speciaal Bureau in Egypte), met de hulp van trawlers die van Palestina naar Port Said in Egypte gingen, en door 12 personen die een minder belangrijke rol speelden. Aaronsohn had regelmatig contact met onder andere generaal Gilbert Clayton, politiek leider van generaal Allenby, en met kolonel Wyndham Deeds van de Britse inlichtingendienst.

Na aankomst in Londen in oktober 1916 merkte historicus Martin Gilbert op dat Aaronsohn Sir Mark Sykes, een conservatief parlementslid, ontmoette om de vooroorlogse prestaties van de Joden in Palestina uit te leggen.

Bijgevolg, en voor een groot deel vanwege deze gesprekken, stuurde de Britse regering een briefje naar de Italiaanse regering, met wie ze in discussie waren, met het verzoek om de Britse spoorwegrechten te verlenen in de komende spoorweg tussen Bagdad en Haifa, en “in het algemeen de burgerrechten en koloniserende rechten van de Joden in Palestina te respecteren.

Tijdens zijn tweede premierschap (1951-1955), voegde Gilbert toe, prees Winston Churchill de Joodse bijdrage in beide wereldoorlogen, met name Chaim Weizmann’s ontwikkeling van een nieuwe manier om aceton te produceren, gebruikt in explosieven die van vitaal belang zijn voor het winnen van de oorlog, en de generatie van Albert Einstein natuurkundigen die de atoombom onwtikkelden “waarmee we in staat waren de einduitslag van de Tweede Wereldoorlog te bepalen.

Joodse militaire assistentie
In september 1940 richtten de Britten een Palestijns bataljon op dat verbonden was aan het Oost-Kent Regiment, maar de Joden wilden vechten onder hun eigen Joodse vlag.

De Britten wilden dat het bataljon uit gelijke aantallen Joden en Arabieren zou bestaan, maar dit was onrealistisch vanwege het grote aantal Joden dat zich vrijwillig aanmeldde en “de grotere neiging tot desertie van de Arabieren“, aldus Christopher Sykes, conservatief lid van het Britse parlement

Tegen het einde van de oorlog zei de Israëlische historicus Yehuda Bauer dat er meer dan 26.000 Joodse mannen en vrouwen uit Palestina in de Britse luchtmacht, marine en leger dienden. Na zes jaar langdurig geruzie door de leiders van het Joodse Agentschap, stonden de Britten de vorming van de Joodse Brigade toe in september 1944. De Brigade vocht in Italië in de laatste veldslagen van de oorlog.

Joodse inspanningen namens de Britten waren niet veel meer dan een morele overwinning, concludeerde Bauer, omdat ze weinig effect hadden op de verandering van het Britse beleid. Het belang van de Brigade werd duidelijk aan het einde van de oorlog toen de soldaten de Joden hielpen in de kampen met ontheemden en hen hielpen illegaal naar Palestina te emigreren en wapens te verwerven.

In het voorjaar van 1940 bood de Haganah, de ondergrondse militaire organisatie van de Yishuv, stiekem aan om de Britten Roemeens sprekende agenten te bieden om Roemeense olievelden te helpen, maar dit bleek een te ambitieuze taak te zijn. De contacten leidden het Britse leger ertoe om leden van de Haganah te trainen in het vechten achter vijandelijke linies.

In mei 1941, nadat de Britten Griekenland hadden verslagen maar Kreta nog niet hadden onderworpen, faalden leden van de Haganah, onder het commando van een Britse officier, tragisch genoeg om de olievelden in Tripoli, Libië te vernietigen. Ook in mei waren leden van IZL (Menachem Begin’s Irgun Zeva’i Le’umi, Nationale Militaire Organisatie) betrokken bij de poging om de Mufti in Bagdad te ontvoeren, waar hij opstand opwekte, volgens journalist Pierre van Paassen.

Op 15 juli 1940 richtte de Royal Air Force het Haifa Investigation Bureau op, een ondervragingsbureau onder leiding van Immanuel Yalan en bemand door Joden, om ontsnapte Britse gevangenen te interviewen die Yehuda Bauer naar het Midden-Oosten hadden gevonden. Later waren de ontsnapten voornamelijk Joden.

Het doel van het bureau was om informatie te verkrijgen over de militaire doelen van Duitsland, eventuele economische en industriële geheimen en het temperament van de mensen onder vijandelijke controle. Tegen de tijd dat het in november 1944 werd gesloten, waren 4.400 mensen geïnterviewd. Een soortgelijk bureau werd in 1943 in Istanboel opgericht om vluchtelingen uit de Balkan te ondervragen.

In 1941 voegde Bauer eraan toe dat de Haganah in Syrië en Libanon was, soms onder Brits bevel, om inlichtingen te verzamelen en clandestiene propagandacampagnes te initiëren.

♦ De radio uitzendingen van La Voix de la France Libre, die werden uitgezonden in het Arabisch en Frans, Bulgaars en Hongaars kwamen uit het huis van David Hacohen, directeur van de Histadrut Construction Company Solel Boneh, en gingen door totdat Syrië bezet was.

♦ In juni 1941 werden twee Joodse saboteurs naar Aleppo gestuurd, waar ze het treinstation en een legerkamp verwoestten. Tegen het einde van 1940 nam de geheime politie van Vichy in Syrië 12 leden van de eenheid gevangen en zette ze in de gevangenis waar ze werden gemarteld, waarmee dit hoofdstuk van hun activiteiten werd beëindigd.

♦ Toen de Britten in juli 1941 Syrië en Libanon binnenkwamen, begeleidde een peloton Haganah-verkenners hen en trad op als saboteurs.

Toen bleek dat de Duitsers naar het Midden-Oosten zouden oprukken, verklaarde Bauer dat professor Yohanan Rattner, hoofd van het Nationale Commando van de Haganah, die tijdens de Eerste Wereldoorlog een stafofficier was in het Russische leger, werd aangeworven om de Britten te helpen, bij het bepalen van de kwetsbare punten langs de mogelijke route die de Duitsers zouden kunnen nemen. Rattner vernielde spoorwegtunnels in het Taurusgebergte en andere strategische transportverbindingen in Turkije, Irak en Syrië. In de zomer van 1941 waren de plannen voltooid.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Dr. Alex Grobman “The Jewish contribution to the Allied Cause: World War I and WW II – In sharp contrast to the Arabs, the Jewish community of Palestine actively supported the Allied cause in both World War I and World War II” van 25 augustus 2019 op de site van Arutz Sheva

2 gedachtes over “De Joodse bijdrage aan de geallieerde zaak tijdens Wereldoorlog I en WO II

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.