Sue Surkes: Terwijl de Amazone brandt, eist realpolitik dat Netanyahu spreekt

Plaatje hierboven: Jeruzalem op 31 maart 2019. Braziliaanse president Jair Bolsonaro (links) en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu spreken tijdens een gezamenlijke persconferentie in de residentie van de premier in Jeruzalem [beeldbron: Debbie Hill/AFP]

Wat moet een land doen als een van zijn bondgenoten of handelspartners immorele daden pleegt? De regels van realpolitik dicteren ogenschijnlijk het handhaven van diplomatieke stilte, of, op zijn hoogst, slechts een klodder meligkritische kritiek. Ideologie en waarden, zo denkt men, mogen praktische belangen niet in de weg staan. Maar sommige omstandigheden vragen om interventie in het bedrijf van een eigenzinnige vriend.

Dat is nu het geval, omdat het Amazonewoud brandt onder de gewetenloze heerschappij van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro. De afgelopen drie weken werden enorme oppervlakten van dit klimaatkritische bos in brand gestoken in het noordelijke deel van Brazilië, het op vier na grootste land ter wereld, zowel qua oppervlakte als qua bevolking.

Netanyahu heeft tot nu toe zijn mond gehouden omtrent deze ecologische catastrofe van wereldwijde omvang. Brazilië is ver verwijderd van zowel Europa als Israël – het ligt dichter bij de VS – maar er is geen kans op interventie van Trump, zelf een ontkenner van klimaatverandering. Desalniettemin zijn de branden heel erg onze zaak. De kwestie overstijgt eenvoudigweg soevereine grenzen en de traditionele politiek van rechts en links.

De Amazone-regenwouden – waarvan 60% zich in Brazilië bevindt – leveren een vijfde van de zuurstof op aarde. Dit is een bijproduct van de fotosynthese waarbij planten atmosferische CO2 absorberen (en opslaan) om te produceren wat de basis is van het voedsel dat iedereen eet. De hoeveelheid kooldioxide die door de branden in de atmosfeer wordt vrijgegeven, heeft een verdere negatieve invloed op de klimaatverandering. Het is geen kwestie van mening maar van wetenschappelijk feit.

Dus waarom spreken niet meer wereldleiders zich uit over de branden, doen ze vrijwilligerswerk om Bolsonaro te helpen met luchtbrandblusapparatuur en boycotten van de bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de puur door hebzucht gedreven branden – vooral nu Bolsonaro zegt dat Brazilië ‘zich niet kan veroorloven’ om de vlammen zelf te doven? Is nu geen interventie nodig van realpolitik?

En waarom, in ons kleine land, waar de opwarming van de aarde de verdamping van onze natuurlijke watervoorraden verergert en waar ons vruchtbare land wordt bedreigd met aan klimaatverandering gerelateerde verwoestijning (waarin vruchtbaar land woestijn wordt), is het onderwerp zo afwezig in de gedachten en toespraken van alles behalve een handvol van onze politici?

Het is tijd dat alle politici, zo gefocust op winst op korte termijn, beginnen te luisteren naar de toenemende roep om actie tegen klimaatverandering en, in het geval van Israël, niet alleen wetten goedkeuren en voorschriften invoeren, maar deze ook implementeren volgens strikte tijdsovereenkomsten. Dit zal de samenleving ten goede komen lang nadat hun ambtstermijn is afgelopen.

door Sue Surkes


Bronnen:

♦ naar een artikel van Sue Surkes “As the Amazon burns, realpolitik demands that Netanyahu speak up” van 24 augustus 2019 op de site van The Times of Israel

5 gedachtes over “Sue Surkes: Terwijl de Amazone brandt, eist realpolitik dat Netanyahu spreekt

 1. Precies! En tijdens het bewind van de vorige (linkse) regering zijn er meerdere branden in de Amazone geweest die erger waren dan de huidige. NASA bevestigt dit. Het land met de langste grens met Frankrijk is Brazilië. Frans Guyana is een speciaal departement van Frankrijk en onderdeel van de EU. Macron en de EU willen graag een vinger in de pap krijgen in de Amazone en dat is de enige reden voor deze ophef. Want over Afrika hoor je helemaal niks.

  Like

 2. De gewetenloze heerschappij van Bolsonaro? Wat een onzin! De Braziliaanse bevolking is in tegenstelling tot wat de linkse NOS beweert grotendeels tevreden met Bolsonaro. Jullie zouden toch moeten weten dat het Westerse nieuws stelselmatig verdraaid wordt. Bolsonaro zorgt voor veiligheid en hij pakt de corruptie aan. En tijdens het bewind van de linkse arbeiderspartij PT zijn er vele ergere branden geweest in de Amazone dan nu. Daar hoorde je alleen niets over omdat het alleen interessant is wanneer je een rechtse politicus zwart kunt maken. Ik zou niet te snel de berichten van de NOS en de bekende nieuwsbladen geloven, want zij zijn allesbehalve objectief.

  Like

 3. In Afrika zijn nog meer bosbranden dan in Brazilië, maar daar zie of hoor ik hier niets over in het nieuws. Ik vind dat bedenkelijk!

  AEO

  Geliked door 1 persoon

 4. Of de rijke oliesjeik die van gekkigheid niet weten wat ze moeten doen met al die poen🤭

  Like

 5. Is Israël de schuldige in deze branden?, moet Bibi zijn stafchef opdracht geven om de helft of meer van het militaire apparaat naar Brazilië te verplaatsen om de branden te helpen blussen?
  Het zal wel niet zo zijn dat een natie –> omgeven door vijanden<– ook nog eens aandacht moet gaan geven aan een catastrofe die duizenden kilometers verder aan de hand is.
  Laat maar de grote mogendheden dit oplossen zoals de USA of de "man" (is met zijn moeder getrouwd) die in het Elysee huist en Frankrijk recht op een rampkoers lijd.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.