PA accepteert half miljard euros van Israël aan achterstallige taksinningen

De Palestijnse Autoriteit (PA) zei donderdag dat het een gedeeltelijke betaling van iets meer dan een half miljard dollar van Israël had geaccepteerd, meldt het AFP.

Een paar dagen geleden werd een akkoord bereikt met de Israëlische kant voor de overdracht van rechten op olie en brandstof die de Palestijnse Autoriteit in Israël heeft gekocht voor een bedrag van ongeveer twee miljard sikkels ($ 568 miljoen, 512 miljoen euro),” vertelde de minister van Burgerzaken van de PA Hussein al-Sheikh aan het persbureau.

Israël besloot in februari om de betalingen van de PA aan terroristen te verrekenen met het belastinggeld dat het namens de PA inzamelt. De beslissing betekende dat het ongeveer $ 10 miljoen per maand zou achterhouden van inkomsten van ongeveer $ 190 miljoen per maand die het namens de PA verzamelt.

PA-voorzitter Mahmoud Abbas herhaalde later dat hij geen gedeeltelijke betaling van door Israël verschuldigde belastingoverdrachten zou aanvaarden en benadrukte ook dat hij geen einde zou maken aan de financiële steun aan de door Israël gevangen of geëlimineerde families van terroristen. Sinds die tijd probeerde Israël verschillende keren geld over te maken naar de PA, die het geld elke keer weigerde.

Het terugvorderen van dit geld zal een deel van de financiële crisis oplossen die wordt veroorzaakt door de bevriezing van Palestijnse fondsen door de Israëlische regering,” zei al-Sheikh van de overdracht van donderdag, terwijl hij benadrukte dat het slechts een deel van de achterstallige schulden van Israël was.

Al-Sheikh zei dat het onderliggende politieke geschil niet was opgelost, omdat de PA erop stond dat het vergoedingen voor gevangen en dode terroristen “tot de laatste cent” zou blijven betalen.

Abbas heeft in het verleden de voortdurende betalingen van de PA aan terroristen “een rode lijn” genoemd die onder geen enkele omstandigheid zou worden stopgezet. De PA besteedt zes procent van haar jaarlijkse budget om 4,5 miljoen dollar per maand te betalen aan gevangen terroristen en nog eens 6,5 miljoen dollar aan hun families.


Bronnen:

♦ naar een artikelPalestinians agree to some tax transfers from Israel as cash crunch mounts” van 22 augustus 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Elad Benari “PA accepts half a billion dollars from Israel – PA accepts money from Israel despite previously rejecting tax payments due to offsetting of terrorist salaries” van 23 augustus 2019 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “PA accepteert half miljard euros van Israël aan achterstallige taksinningen

Reacties zijn gesloten.